Főzési trükkök kategória bejegyzései

Hogyan tárold a zöldségeket?

zöldségek vegyesen

Minden évben tartunk paleos baráti körrel találkozót. Az egyik barátom zöldségtállal készült a batyus bulira. Megkérdeztem tőle, hogy hol vette a zöldségeket? -, miután néhány héttel korábban az otthon vett sárgarépától az egész családdal karöltve émelyegtünk és hánytunk. A válasz: a sarki zöldségesnél, aki a Nagybaniról szerzi be az árut. Zöldség ide vagy oda, de nem mertem belőle enni. Kínosan ügyelek azóta arra, hogy legalább kíméletes gazdaságból szerezzem be a zöld féléket.

Jamie Oliver egy műsorában a következőket mutatta be:

 • A vásárolt zöldségeket 3x bő folyó vízzel feltöltött “kádban” mossa meg, majd a vizet lecserélve 3×20′-ig áztatja. (Én ezt a mosogató csap “kádjában” azóta megcsinálom.)
 • Ezután a hűtő egyik ládáját kibéleli tiszta konyharuhával.
 • A zöldségeket papírral áttörli, majd a ládába helyezi.
 • A zöldségek tetejére végül tiszta száraz konyharuha kerül.
 • A zöldség, még a petrezselyem csokor is a fejes salátával egyetemben – legalább 10 napig romlásmentesen eláll a hűtőben – ilyen módon tárolva

… a zöldségekkel pedig mégis tettem valamit azért, hogy a vegyszerek ürüljenek. A legszennyezettebbek a leveles zöldségek, melyek átmosása a legeslegfontosabb!!!

Print Friendly, PDF & Email

Hogyan állítsuk be a sütési hőmérsékletet?

A Karancs típusú sütő fokozatai és a hőfokok:

karancstűzhely
A Karancs gázsütő fokozatai és hőfokai:
1. fokozat: 160 fok
2. fokozat: 175 fok
3. fokozat: 190 fok
4. fokozat: 205 fok
5. fokozat: 225 fok
6. fokozat: 245 fok
7. fokozat: 255 fok
8. fokozat: 275 fok

Én még “eléggé el nem ítélhető módon” Karanccsal dolgozom. Ezzel a sütővel, amikor azt írom, hogy melegítsd fel a sütőt, akkor a 8. fokozatra – 275 fokra gondolok; amikor pedig azt írom, hogy vedd vissza közepes lángra, akkor 205 fokra. Még az életben nem mértem a hőfokot 😀

légkeveréses sütő

Hogyan állítsuk be a sütési hőmérsékletet? sütőhőmérő

Ha nagyon régi sütőt használunk, akkor egy sütő-hőmérő segíthet a hőmérséklet ellenőrzésében, amely új készülékek esetén is csak +/- 10 %-kal térhet el a sütéshez szükséges ideális hőmérséklettől. Sok receptben ezért inkább egy hőmérsékleti sávot tüntetnek fel. Kezdjük a sütést az alsó vagy középértékkel, ha szükséges, csökkentsük a hőmérsékletet a sütés végén. Ha légkeveréses sütőt használunk, a normál sütőhöz képest 20°C-kal alacsonyabb sütési hőmérsékletet kell beállítani.
A légkeveréses sütőkkel dolgozóknak ez utóbbit érdemes viszonyítani a receptjeimben leírtakhoz.
Egyébként örömmel veszem, ha légkeveréses sütővel rendelkezők hozzászólásokban számolnának be a tapasztalataikról – mindenkinek az okulására. A hozzászólásokat előre is köszönöm.
Print Friendly, PDF & Email

Gondolatok a paleo kenyerekről

grillkenyér7A blogom facebook-os oldalán 2014. május 10-14-e között lehetett kérdéseket feltenni nekem. Néhányan éltek ezzel a lehetőséggel. Halász Mária kérdésére már válaszoltam, most pedig álljon itt a következő – Balogh Andinak – adott válaszom.

szezámoskenyér0chiamagoskenyér2mandulakenyér1kenyérlapszezámmakadámoskókuszlisztesmanduláskenyér1szezámkeksz-Alexandra-e1302441224529

Andrea Balogh Kedves Márti! Én a kenyerekről olvasnék többet, amelyek hasonlítanak állagban a hagyományoshoz. Előre is köszönöm!”

Válaszom:

 • A PaleoVital blogon jelenleg 77 db kenyér receptet találsz. Ezen a számon alapvetően el lehet képedni, de miután a paleo alapanyagokkal nehéz a búzakenyérhez hasonló ízű és állagú kenyeret sütni, ezért minden egyes kísérletemet közkinccsé tettem.
 • Jómagam azt az egyszerű módszert követem, hogy majdnem 5 éve paleo kenyeret sem eszem, …, természetesen a kóstolás szintjén igen. A legfőbb kritikusaim a családtagjaim, akik nem tudnak lemondani a kenyérről. Ezzel mondjuk sokan és a többség vannak így 😀
 • Miután lassan 5 éve paleozom, és hobbymmá vált a konyhai kreatív munka -, így sok irányú tapasztalataim vannak a kenyérsütéssel kapcsolatban.
 • A paleo magyarországi elterjedésének hajnalán még nem léteztek paleo lisztek, tehát “kenyeret” akkoriban kizárólag magokból – pl. darált mandula, darált dió – készítettünk. Ilyen kenyerek receptjeit megtalálod az oldalon. Pl. nagy sláger volt anno Willson diós kenyere “Diós kenyér – Egy csoda :-D” vagy pl. a “Mandulakenyér – Mandelnbrot” stb. Ezek kiváló kenyérpótlók, de miután magból készülnek, ezért a fitát tartalmuk (áztatással kiküszöbölhető!) és a kalória tartalmuk necces.
 • A zabos alapanyagú kenyerek, vagy részben zabosak – szerintem a paleo kenyereket megszokni nem tudóknak jó alternatívát jelentenek. A zab alternatívát jelenthet utazáskor is, ha nem tudunk más alapanyagból készült kenyérhez jutni. “Kenyérsütős zabos kenyér”, “Tökmagos zabos óriás kenyér”

“Egyesek azzal akarnak a paleonál is paleobbak lenni, hogy hadjáratot folytatnak a zab ellen. Nyitott kapukat döngetnek, a zabot ajánlottam mindig is, és ajánlom most is. A tiszta zab glutént nem tartalmaz, a zabban található aveninre azonban lisztérzékenyek reagálhatnak, főként a gyerekek. Azonban amikor nincs más, inkább zabpehely kását, mint kenyeret.” – idézet Szendi Gábor – “A paleo mozgalom három, (most már 4) éve” cikkéből

 • A pelletekből készült kenyerek új kísérleti próbálkozásokat hoztak a kenyérsütés terén -, de mint a gyakorlat igazolta a pelleteknek más-más tulajdonságaik vannak – “Paleo lisztek, pelletek, magok őrleményei”
 • Nálunk a családtagjaim alapanyagként a mandulalisztet, a szezámlisztet, a szezámpelyhet – “Szezámkeksz”, a lenmagpelyhet és a zabot fogadják el – elsősorban “Kenyérlapok” formájában”.
 • A paleo kenyereket családtagjaim elsősorban a vizességük miatt nem kedvelik – akár útifűmag héjjal, chia maggal készülnek, akár nem; Már tudom, hogy a kenyeret kivéve, vizet téve alá, újra sütéssel lehet héjat varázsolni a kenyérre, de nekem a mindennapokban ehhez nincs kapacitásom. A kenyerek sec-pec eltűnnek, mert felfalják, …, a sütés pedig marad rám. Tehát én a jó és egyszerű híve vagyok 😀
 • Találsz a blogon kísérleti gluténmentes kenyeret is, sőt élesztőset – A kíváncsiság hajtott, amikor ezeket megsütöttem. Ezek nem paleo kenyerek, de legalább gluténmentesek. “Fehér gluténmentes kenyér – élesztős, kompromisszumos”.
 • Egy fontos kérdést szeretnék még szóba hozni, mégpedig a keményítők kérdését. A keményítő nem paleo, DE valamikor – immár lehet, hogy 2 éve is van annak, hogy a nyílgyökér lisztet (Arrowroot) ajánlottam “tejszínhabok”, Pavlova tortája állagának javítására. A nyílgyökér liszt szénhidráttartalma majdnem azonos a tápióka lisztével, viszont az olvasott irodalom szerint a nyílgyökér lisztben kálcium, mangán, vas és magnézium is van. Hiába  létezik csökkentett Ch-tartalmú tápióka liszt, alacsony glikémiás indexű ugyan  – viszont a nagy mennyiségű használata ennek sem javasolt. Nézve paleos portálokat – bizony azt tapasztalom, hogy szíre-szóra használatba kerültek a keményítők. Nem kell szemellenzősnek lenni, de ha jót akartok a szervezeteteknek, akkor mértékkel használjátok.
Print Friendly, PDF & Email

Ötlet a kenyér vizességének megszüntetéséhez

kenyérchiamaggalBármely kenyér vizességének megszüntetéséhez használj chia-magot.

Ez a kenyér jó minőségű – száraz – teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérhez hasonlít!

Személy szerint nekem nem jó az utifűmaghéj, mert a családom valamennyi tagjának diszkomfort érzést okoz, magyarul minden alkalommal meghajt bennünket.

A mostani iszonyatos melegben kizárólag kenyérsütő géppel vagyok hajlandó a férfiaknak sütni, mert én nem igen eszem kenyeret. Ez a kenyér a kenyérsütős kenyerek közül a Lenmagpelyhes sütőgépes kenyér – most + szezámliszttel készült. 1 evőkanál chia-magot tettem a receptben szereplő hozzávalókhoz!

Print Friendly, PDF & Email

Tojás Húsvétra – hagymával festve


 A receptet és a képeket Lillus küldte 2012.03.16-án

húsvétifestetttojás

A Receptparadicsom blogon, a linkre kattintva hihetetlen érdes további praktikák találhatók - a szerző a hagymán kívül káposztát, paprikát, csipkebogyó teát, spenótot és kurkumát használ a festéshez. Az így festett tojások nem ehetőek, de látványosak.

Az alábbi receptet és a képeket Lillus küldte 2012.03.16-án

húsvétitojásrecept2

húsvétitojásrecept1

Lila/vörös hagymával festett tojás

Hozzávalók:

 • Hagymahéj, tojás, nylon harisnya, apró levelek, szalonna
 • A Húsvét előtti hetekben kezdd el gyűjteni a száraz hagymahéjat; a lila hagyma héja különösen erős színt ad

Elkészítés:

 • Főzd keményre a tojásokat
 • A hagymahéjakat tedd vízbe és forrald fel
 • A nylon harisnya szárába dugd be az első főtt tojást; óvatosan csúsztass be – mintát adó levelet – a harisnya és a tojás közé, szépen igazítsd el, majd kötözd meg a harisnyát a tojás fölött; dugd be a következő tojást, arra is helyezz levelet, és ezt is kötözd az előző után; ezt a műveletet szép sorjában folytasd
 • Amikor kész a tojásfüzér, akkor tedd bele a hagymás lébe pár órára; minél tovább állnak a tojások a hagymás lében, annál sötétebbek lesznek
 • Miután kiveszed a tojásfüzért, és eltávolítod róla a harisnyát, törölgesd meg azokat, és szalonnával fényesítsd ki őket

Az így készült “piros” tojás biztonsággal fogyasztható!

Print Friendly, PDF & Email

Ropogós panírt??? Miért, van másmilyen????

Ma kértem Willsont, hogy avasson be a ropogós panír készítésének trükkjébe, hátha valamit rosszul csinálok, mert nekem nem mindig sikerül. A következőket írta:

rántotthusi1

Willson konyhai trükkjei:

“Én így szoktam, nézd meg, hátha másképp csináltál eddig valamit:

Panírozás:

 • Só – szezámpehely – felvert tojások – darált dió, a maradék szezámpehely, újabban tökmagliszttel is keverem /finom!/ és egy kevés egész szezámmaggal /dizájnos!/ …
 • Egyes zöldségeket (karfiol, brokkoli, kelbimbó), sós vízben előfőzöm, lecsöpögtetem,
 • Májat (megkeményedik), gombát, tököt (levet ereszt), nem szabad besózni, csak a tányéron…

Sütés:

1. fritőzben: Megvárom, míg teljesen felforrósodik a kókuszzsír (jelzi a gép), beleteszem a kosárba az adagot és fedő alatt sütöm, ha kész, még meg is fordítom és úgy is pirítom egy picit. Lecsöpögtetem és 2-3 kéztörlőre kiszedem, hogy elszívja a felesleges latyakot. Tálalásig nem fedem le, legfeljebb egy kis, esernyőszerűen kinyitható tüll kupolával, a legyek ellen.

2. Ha serpenyőben kell sütni, akkor is inkább kisebb, de mély edényben sütök, bő zsírban (a kókusz a legjobb, régen pedig repceolajban), hogy úszkálni tudjon benne. Nagyon fel kell forrósítani, majd a panírozott valamit beleteszem és fedő alatt átsütöm az egyik oldalán. Majd megfordítom és fedő nélkül a másikon is! Szintén papírra szedem ki, mivel nem lehet olyan jól lecsöpögtetni, mint az előzőt, ezért még egy másik papírtörlőre is átrakom kicsit később. Ekkor sem takarom le.

Azt hiszem, hogy a ropogós panír trükkje, hogy bő zsírban sütjük ki, időnként lefedés nélkül. És így is tároljuk, szobahőmérsékleten a tálalásig. Még egy, ha nincs is elég helyed a konyhában, ne tedd be ebédig a sütőbe a kész rántott húst, mert ott megereszkedik a bundája. És szellősen rakd a tálcára, hogy ne nyomják agyon egymást, mert akkor csak a felsők maradnak ropogósak.

A második változatot még otthonról hoztam, nekünk nem volt fritőzünk, szegények voltunk, e miatt rengeteg csirkét tartottunk és vasárnaponként levágtunk kettőt levesnek és  kirántani. Ott így tanultam…

Remélem, sikerült valahová becsempésznem valami újdonságot! A fontosabbakat aláhúztam.” W.

Print Friendly, PDF & Email