Alapanyagok kategória bejegyzései

A karob – a kakaó helyettesítője

“Kakaó „Pótszer”, a Karob.

Az Új Életmód 2009/4. számában részletesen írtunk a kakaó „pótszerérõl”, a karobról, fogyasztásának elõnyeirõl, szervezetünkre gyakorolt hatásáról, összehasonlítva a kakaóval és a csokoládéval. E régebbi cikkünkbõl idézünk néhány fontos tényt:

A kakaóval ellentétben a karob nem tartalmaz az egészségre ártalmas összetevõt. Szén- hidráttartalmának nagyobb részét a fruktóz adja, nem az összetett szénhidrátok. Önmagában is édes, az egyiptomi hieroglifákon például az édes szó jelzésére használták. Zsírtartalma töredéke a kakaóénak, A- és B- vitamint, kalciumot, káliumot és vasat tartalmaz. Ballasztanyag-tartalmának köszönhetõen segít a hasmenéses megbetegedésekkor, és a koleszterinszint csökkentésére is alkalmas.

Feldolgozása egyszerû, erjesztést nem igényel. Szüretelés után csak megõrlik, illetve kisebb-nagyobb mértékben pörkölik: minél sötétebb, annál inkább pörkölt.

A karobpor teljes mértékben pótolja a kakaóport: süteményekhez, öntetekhez, italokhoz egyaránt felhasználható. Íze a kakaóénál enyhébb, ezért kicsit több kell belõle – és persze elõször kóstolva szokatlan lehet. Minél korábban ismerik meg gyermekeink, annál inkább megkedvelik, és így elkerüljük, hogy rászokjanak a kakaóra (a „karobon felnõtt” gyerekek nem is kívánják a kakaót). Táblás karobcsoki és karobos mogyorókrém is kapható – ezek ára azonban meglehetõsen borsos, de a karobpor elérhetõ áron szerezhetõ be.

Teobromintartalma miatt a kakaó (csoki) fogyasztása egyes kutyák számára halálos is lehet, ezért a nekik szánt ínyenc – és jutalomfalatokat karobbal készítik. Mi emberek ugyan nem halunk bele a csokievésbe, de ha van egészséges alternatívája, érdemes elgondolkodni a cserén. “

Print Friendly, PDF & Email

Földimandula

A földimandula, más néven mandulapalka vagy tigrisdió neve számos félreértésre ad okot. Semmi köze a valódi mandulához vagy dióhoz, mert nem csonthéjas, nem fán terem. A földben kell keresni gumócskáit, melyeknek az íze – nos, az tényleg édeskésen mandulás.” “Felhasználása: Legismertebb felhasználási módja a mandulatej. Az ókori Egyiptomban inkább kenyeret sütöttek belőle, vagyis hát nyilván lepénykenyeret. Ha a gumókat felaprítjuk vagy megőröljük, sütemények tésztájába is felhasználható, de még jobb, ha előtte karamellizáljuk egy kis cukorral… Mindig visszaduzzasztva használjuk fel, különben nehéz bánni a kemény gumócskákkal! Az egyik legfontosabbat majdnem kihagytuk: az erjesztett gumók kitűnő pontycsaliként szolgálnak.”

A földimandularól megtudhatsz többet a zöld linkre kattintva! Itt elsősorban az előfordulás helyeiről és termesztéséről.

A PaleoCentrum oldalán teljes kínálatot találsz a földimandula lisztből, panírból, a még feldolgozatlan mandulából, melyből tej készülhet; továbbá olvashatsz a más néven Tigernuts beltartalmi tulajdonsárairól, s mint láthatod, nagyon jó tulajdonságai vannak. “Viszonylag alacsony keményítő és szénhidrát tartalom (a keményítő mintegy 10%-a úgynevezett rezisztens keményítő amely az emberi szervezetben nem vesz részt a szénhidrát anyagcserében) szemben a különböző gabona félékkel és rizzsel. …”

A tigernutsinfon további tulajdonságairól olvashatsz!

  1. Glutén mentes.
  2. Viszonylag alacsony kalória tartalmú.
  3. A szénhidrát tartalma nagyon kedvező.
Héjtalanított (koptatott) földi mandula liszt:
Zsír 25-30 gr.
Ebből
    Omega6 zsírsav 11 – 13%
    Olajsav 70 – 72%
    Energia 400 – 500 Kcal.
Összes szénhidrát 46 – 48 gr.
Nyers rosttartalom 3,7 – 4 gr.
Összes cukor 18 – 19 gr.
Fehérje 5 – 6 gr.
Keményítő 25 – 27 gr.
Földi mandula gumó:
Zsír 20-25 gr.
Ebből
    Omega6 zsírsav 11 – 13%
    Olajsav 70 – 72%
    Energia 400 – 500 Kcal.
Összes szénhidrát 45 – 48 gr.
Összes cukor 18 – 19 gr.
Fehérje 5 – 5,5 gr.
Keményítő 20 – 25 gr.
Rost 24 – 32 gr.
    nedvesség 5 – 7%
Héjtalanított (koptatott) földi mandula panír:
Zsír 25-30 gr.
Ebből
    Omega6 zsírsav 11 – 13%
    Olajsav 70 – 72%
    Energia 400 – 450 Kcal.
Összes szénhidrát 44 – 46 gr.
Nyers rosttartalom 7 – 10 gr.
Összes cukor 17 – 18 gr.
Fehérje 5 – 5,5 gr.
Keményítő 24 – 26 gr.
Print Friendly, PDF & Email

Zselatin és kollagén az ízületek és a bőröd őre

Erdeszne zselatin

ZSELATIN

Partneremnél is kapható http://www.biobolt.e-tar.hu/search/?q=zselatin és tudom, hogy sokan megrendelőik vagytok.

http://biowellnatura.hu/p/etkezesi-zselatin.html

“A zselatin 5-szörös mennyiségű víz vagy folyadék sűrítésére képes

A zselatin a legelterjedtebb zselésítő anyag, élelmiszerekben, gyógyszerekben széles körben alkalmazzák. Állati eredete miatt a vegetáriánus élelmiszerekben, valamint egyes vallási előirányzatok miatt, pektinnel, agar agarral, karragénnel, alginsavval, helyettesíthető.

Leggyakrabban fagylaltok, lekvárok zselésítésére használják. Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.
Gyógyszerekben elsősorban gyógyszerkapszulák bevonatához használják, mert így a kapszula könnyebben lenyelhető.

Kozmetikumokban általában hidrolizált kollagén néven található meg.
Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.

Étkezési zselatin – ízületi fájdalmakra

Az étkezési zselatin állati eredetű csontot tartalmaz (ebből készítik) folyadékkal keverve emiatt kocsonyásodik be. Ízületeink akkor fájnak, ha a csontban nincs elegendő mennyiségű kalcium és ezt a csont az ízületből vonja ki, így pótolja a számára létfontosságú alkotó elemet.
Figyelj az ízületi fájdalmakra, mert ez azt jelzi, hogy az ízületeidben nincs elegendő kalcium.

Jó tudni!

Sokan kívülről szájon át szedve próbálják meg a kalcium hiányt pótolni, de azt tudni kell, hogy csak az egészségesen működő szervezet képes a kívülről bevitt kalciumot maradéktalanul hasznosítani!
Ha emésztési problémáid, (hasmenés, székrekedés, különböző allergiák) vannak, akkor a szervezeted nem képes sem a kalcium, sem más szájon át szedett vitamin, nyomelem hasznosítására.
Emiatt a legegyszerűbb módja az ízületi gyulladás/fájdalom külső helyi kezelése.”

KOLLAGÉN

http://vitaminvilag.hu/etrend-kiegeszitok/termekek/gal-kollagen-peptidek?gclid=Cj0KEQiA-_HDBRD2lomhoufc1JkBEiQA0TVMmnjOY6Yefnr6Tx3Fzdq47tcdfyUoYI7B3ArCpaIrlZkaAkfm8P8HAQhttp://vitaminvilag.hu/etrend-kiegeszitok/termekek/gal-kollagen-peptidek?gclid=Cj0KEQiA-_HDBRD2lomhoufc1JkBEiQA0TVMmnjOY6Yefnr6Tx3Fzdq47tcdfyUoYI7B3ArCpaIrlZkaAkfm8P8HAQ

GAL Kollagén peptidek

A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr, csont és porcok elfogyasztásával (pl csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés során kisebb alkotóira, peptidekre bomlik, amik egy része utána aminosavakra, így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.

Termékünkben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz elő van emésztve, hidrolizálva van. Így a fölszívódása már jó és az emésztésünket sem terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált kollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának és az ízületek megfelelő működésétét, hajlékonyságát.

A bőrre és ízületekre kifejtett hatás csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett (táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem. (Fontos megjegyezni azonban a gyomor- és bélnyálkahártyára a táplálékból származó, nem előemésztett kollagén a jó hatású egyes szakemberek szerint).

Napi 10g (1 púpozott evőkanál) fogyasztása javasolt napi 1 vagy 2 alkalommal. Íze nincsen, de enyhe szaga miatt érdemes narancslébe, kakaóba vagy pl. tejszínes-vaníliás italba keveri, melyek remekül elfedik azt.

Összetevök: 100% kollagén peptidek (hidrolizált kollagén)

Print Friendly, PDF & Email

A kakaó – gyógynövény, mely nem hízlal

A kakaó nem hizlal, csak a hozzáadott cukor!!!

kakaóbab

http://www.pointernet.pds.hu/tini/diet/tanacs/20110102214545699000000780.html “A kakaó fiatalon tart és élénkít”

A Naturportál oldaláról beidézek néhány jó tulajdonságot, de kattints a sorra és olvass erről részletesebben is!

“Lássuk csak, hogy mire jó a kakaó:

A benne található polifenolok a káros koleszterinek oxidációját okozzák.

A flavonoidok miatt a kakaó az érrendszerre is hatással van. A flavonoidok ugyanis a vérrögképződés gátlásával un. “aszpirinhatást” fejtenek ki.

Erősíti az immunrendszert. Erősítő, roburáló hatású a betegség utáni lábadozásban, valamint hasmenés esetén összehúzó anyag.

Szív- és idegserkentő. …”

A különféle kakaó minőségekről a http://www.wiselady.hu/2009/06/gasztro-mitoszok-3-kakao.html oldalon olvashatsz!

A magam részéről nem félek a kakaó serkentő hatásától, hanem természetesen hozzáadott cukor nélkül élvezem az összes előnyét!
Print Friendly, PDF & Email

NoCarb – Konjac (Ördögnyelv) tulajdonságai

ördögnyelvordognyelv_noveny

http://www.szenhidratmentesteszta.hu/glukomannan-konjac-liszt.html link alatti oldalról.

Az alábbiakban beidézek a NoCarb termékek fogyasztására biztatva egy kivonatolt cikket

kókuszpudingnocarbpudingcitromos0

csokishabosnocarbos0800bolognaiNoCarb0

stíriainocarb6pesztosnocarbnoodle

A képek az első (Google images) kivételével a saját oldalamról valók!

A képeken lévő ételek:

  1. Kókuszkrémes puding
  2. NoCarb – citromos, ropogós puding
  3. Habos csokikrém
  4. Bolognai NoCarb Noodle-val
  5. Stíriai metélt NoCarb Noodle-val
  6. Pesto orgia

“Hogyan hat a glükomannán?

Avagy a „legiszákosabb” növényi rostok

A manapság Ördögnyelv néven elhíresült növény – hivatalos nevén a Konjac – legfontosabb alkotóeleme és hatóanyaga a glükomannán.

A glükomannán nem jelent mást, mint a növény vízben oldódó élelmi rostjait. Ezek egy fantasztikus tulajdonsággal rendelkeznek: szuper abszorbens képességgel bírnak, vagyis a növényvilágban egyedülálló módon, molekuláik képesek saját tömegüknél akár 300-szor több vizet megkötni! A Konjac liszt élelmi rostjai a legkiválóbbak a vízben oldható élelmi rostok közül.

A Konjac lisztben található glükomannánt nem hidrolizálják az emésztőenzimek és az emésztőszervek, ezért nem tudnak kalóriát előállítani belőle, de képes elnyelni/megkötni a koleszterint és az epesavat. Ugyanakkor a növényi rostok serkentő hatással vannak az emésztésre és a bélmozgásra, felgyorsítják, kitisztítják és megkönnyítik az emésztést/ürítést. Diétás rostoknak pótolhatatlan élettani hatása van az emberi szervezetre, számos betegség kialakulását gátolják meg.

Kiválóan alkalmas a fogyni vágyók étrendjébe, ugyanis rendkívül alacsony a kalória tartalma és csaknem szénhidrát és zsírmentes. Glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért nem befolyásolja a vércukor szintet.

Liszt formájában sokoldalúbb a felhasználása és könnyebben beilleszthető az étrendbe is: főzelékek, szószok, levesek sűrítésére, pudingnak, gyümölcszselének, salátaöntetnek, stb.

Így felmerül a kérdés: miért ne tennéd az ételeidbe is?

Élelmiszer analitikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a No Carb konjac liszt kimagasló minőségű és 100 grammonként közel 83 gramm rostot – glükomannánt tartalmaz.

Hogyan használd?

Ha nem épp sűrítő vagy állományjavító anyagként teszed főztödbe, elegendő hozzá egy pohár és némi folyadék:

Naponta többször is fogyaszthatod, de egy alkalommal ne fogyassz többet 4 g-nál!

Fontos!
A konjac lisztet SOHA ne vegyük szájba és igyunk rá vizet, mert FULLADÁSVESZÉLYES! Amennyiben Konjac lisztből készült ételt fogyasztasz, igyál sok folyadékot, hogy a glükomannán elérje maximális hatóerejét és segítse az tápcsatorna egészséges működését.”

Print Friendly, PDF & Email

Kemény sajtok

A kemény sajtok az én megítélésem szerint beleférnek a paleoba, mert a hosszú érlelés során fermentálódnak. Nálam okosabb emberek, mint Szendi Gábor vagy Paul Jaminet véleménye is egyező erre vonatkozóan. “… támadják a sajtokat is. A sajt nem paleo, de az érett sajtok okozzák a legkevesebb problémát, ezért egészséges (nem autoimmun beteg) embereknek olykor elfogadható. A sajt és a zab az az ütközési terület, ahol eldől, a paleo vallás-e, avagy a reális életbe beilleszthető életmód akar-e lenne. Én a realista paleora szavazok, azaz nem eredendő bűn olykor elfogadni egy sajttal meghintett rakott zöldséget, megenni egy tányér zabkását, vagy horribile dictu, nem a sarkában járni a szakácsnak, vajon nem olajban sütötte-e a húst (étteremben nincs is más). Kell tudni kényszerű kompromisszumokat elfogadni, s erre az képes, aki tudja a szürke árnyalatit is, azaz fel tudja mérni, mit kockáztat azzal, ha ezt vagy azt melléeszik. …” http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-paleo-mozgalom-harom-eve.htm

Cheddar
Parmezán
Chesire
Gruyére
ementáliEmentáli
Print Friendly, PDF & Email