Hozzávalók:
- 20 dkg lenmag (lehet lenmagpehely is!)
- 10 dkg szezámmag (pehely is lehet!)
- 2-3 dl víz, amennyit a massza felvesz
- 10 dkg 90%-os csokoládé (Wawel lengyel csoki elérhető áron kapható!)
- 2 dl magtej (kesudió tej, mandula tej, kókusztej), vagy tejszín
- Ízlés szerinti édesítés – érdemes intenzíven édesíteni, mert a len-szezám alap és az igen keserű csokoládé ezt megkívánja – méz, stevia, eritrit tetszőlegesen válaszd meg!
- Mézeskalács fűszerkeverék 1 evőkanállal
Elkészítés:
- A lenmagot és a szezámmagot keverd össze, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy a süteményhez való massza összeálljon; legalább fél órát hagy állni
- Simítsd el a masszát egy sütőlapon (Kipróbáltam papír nélkül sütni, és működött!)
- Szárítva, a legalacsonyabb fokozaton süsd a tésztát legalább 30 percig
- 2 dl magtejben (kesu) az összetördelt csokoládét .- hozzáadott xukorral – állandó keverés mellett olvaszd fel (Nem lett semmi baj, hogy nem vízgőz felett dolgoztam!)
- Borítsd ki a sütilapot, és kend meg a még meleg csokoládé masszával
- Kb. 15 dkg diót darálj meg kissé darabosra, és hintsd meg a sütemény tetejét
- Végül vágd szeletekre
Eléggé el nem ítélhető módon – az egyetlen forma, ahogy a pontyot még megeszem, ez a rántott változat. A lényeg itt is, mint minden rántott húsnál, hogy jó panírt találjunk.
A magam részéről szeretem a szezámot, melyet mindig megbolondítok őrölt köménymaggal, és ez elfedi a kesernyés ízt. Azoknak, akik végképp nem bírják, azoknak pl. finomra őrölt diót ajánlok a panírozáshoz. Ha valamit, akkor pl. én végképp nem bírom a kókuszreszelék ilyenfajta felhasználását.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- 2 óriás szelet pontyhoz (gerinc része)
- 2 db tojást sóval felverve használj ehhez a mennyiséghez (az arány miatt írtam!)
- Szezámlisztet, napraforgóbél lisztet, kókuszlisztet használhatsz a szeletek első forgatásához
- A lisztezett szeleteket forgasd meg ezután a tojásban, majd pedig valamilyen külső panírban – pl. finomra őrölt szezámmagban, szezámpehelyben (Mindkettőhöz keverj őrölt köménymagot!), vagy dióban; kb. 2 éve vásárolható termék a földimandula örlemény, mely szintén kiváló panír!
- Egyéni ízlés szerint történhet a sütés: Én tapadás mentes sütőben kevés sertészsírban sütök; van, aki viszont bő zsírban. Meg lehet próbálni nagyobb mennyiséget tepsiben-sütőben, mert a sertés és a csirkehúsok rántott formáinál a sütőben sütés működik!
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.