Csokis-diós len-szezámos szelet

Hozzávalók:

  • 20 dkg lenmag (lehet lenmagpehely is!)
  • 10 dkg szezámmag (pehely is lehet!)
  • 2-3 dl víz, amennyit a massza felvesz
  • 10 dkg 90%-os csokoládé (Wawel lengyel csoki elérhető áron kapható!)
  • 2 dl magtej (kesudió tej, mandula tej, kókusztej), vagy tejszín
  • Ízlés szerinti édesítés – érdemes intenzíven édesíteni, mert a len-szezám alap és az igen keserű csokoládé ezt megkívánja – méz, stevia, eritrit tetszőlegesen válaszd meg!
  • Mézeskalács fűszerkeverék 1 evőkanállal

Elkészítés:

  • A lenmagot és a szezámmagot keverd össze, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy a süteményhez való massza összeálljon; legalább fél órát hagy állni
  • Simítsd el a masszát egy sütőlapon (Kipróbáltam papír nélkül sütni, és működött!)
  • Szárítva, a legalacsonyabb fokozaton süsd a tésztát legalább 30 percig
  • 2 dl magtejben (kesu) az összetördelt csokoládét .- hozzáadott xukorral – állandó keverés mellett olvaszd fel (Nem lett semmi baj, hogy nem vízgőz felett dolgoztam!)
  • Borítsd ki a sütilapot, és kend meg a még meleg csokoládé masszával
  • Kb. 15 dkg diót darálj meg kissé darabosra, és hintsd meg a sütemény tetejét
  • Végül vágd szeletekre

Ponty rántva

Eléggé el nem ítélhető módon – az egyetlen forma, ahogy a pontyot még megeszem, ez a rántott változat. A lényeg itt is, mint minden rántott húsnál, hogy jó panírt találjunk.

A magam részéről szeretem a szezámot, melyet mindig megbolondítok őrölt köménymaggal, és ez elfedi a kesernyés ízt. Azoknak, akik végképp nem bírják, azoknak pl. finomra őrölt diót ajánlok a panírozáshoz. Ha valamit, akkor pl. én végképp nem bírom a kókuszreszelék ilyenfajta felhasználását.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 2 óriás szelet pontyhoz (gerinc része)
  • 2 db tojást sóval felverve használj ehhez a mennyiséghez (az arány miatt írtam!)
  • Szezámlisztet, napraforgóbél lisztet, kókuszlisztet használhatsz a szeletek első forgatásához
  • A lisztezett szeleteket forgasd meg ezután a tojásban, majd pedig valamilyen külső panírban – pl. finomra őrölt szezámmagban, szezámpehelyben (Mindkettőhöz keverj őrölt köménymagot!), vagy dióban; kb. 2 éve vásárolható termék a földimandula örlemény, mely szintén kiváló panír!
  • Egyéni ízlés szerint történhet a sütés: Én tapadás mentes sütőben kevés sertészsírban sütök; van, aki viszont bő zsírban. Meg lehet próbálni nagyobb mennyiséget tepsiben-sütőben, mert a sertés és a csirkehúsok rántott formáinál a sütőben sütés működik!