skót tojás

Hozzávalók:

  • 60 dkg kétszer darált sertés hús (ajánlatos lapockából daráltatni!)
  • 6 db tojás – tölteléknek
  • 1 db tojás – panírnak (elhagyható!)
  • 5-10 dkg szezámpehely vagy finomra darált mag (dió, kesudió, mandula) – a panírnak használt szezámpelyhet sorolom be a fúziós megoldásba.
  • 2 nagyobb fej vörös hagyma
  • Legalább egy egész fej zúzott fokhagyma (ízlés szerint lehet több is!)
  • Só, őrölt bors, paprika por, őrölt vagy egész kömény

Elkészítés:

  • A darált húshoz egészen apróra préselt-vágott (leginkább turmixgéppel!) vöröshagymát, fokhagymát keverjünk, valamint a fenti fűszereket ízlés szerint – só, őrölt bors, őrölt paprika, őrölt vagy egész kömény, valamint 2 egész tojást is üss a masszához
  • Főzz 8 perces tojásokat (5 perc nekem túl kevésnek bizonyult, 10 percig meg nem akartam főzni, hogy a sárgája ne keményedjen meg!)
  • A tojásokat hűtsd le, kicsit törd meg a héját, és hagyd állni hideg vízben, hogy a héj majdan könnyen lejöjjön
  • A megtisztított tojásokat a tenyeredbe tett fűszeres húsba illeszd bele, tegyél rá további húst, és formázz óriás golyókat
  • A húsos töltött golyót mártsd bele egy felvert tojásba, majd forgasd meg őrölt szezámmal elkevert szezámpehelyben, vagy őrölt magban; Nem feltétlenül szükséges felvert tojásba mártani a gombócokat, mert a panír anélkül is megtapad a húson (A magam részéről tojásba forgatás nélkül készítettem el az ételt!)
  • Zsírpapírral kibélelt tepsiben helyezd el az ír tojásokat, süsd közepes lángon az egyik oldalát kb. 15-20 percig, majd fordítsd meg, és süsd ugyanennyi ideig a másik oldalát is