Gratin – cukkinivel és patisszonnal

Gratain – cukkinivel és patisszonnal – A kép a Google images-ről való.

Természetesen abszolút paleos megoldással készült el a gratin, és úgy gondolom, hogy nem csak az általam most éppen választott zöldségekkel lehet elkészíteni, hanem pl. zellerrel autentikusabb lenne.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Kb. fél kg héjától megtisztított vékony lapokra darabolt patisszont és valamivel kevesebb vékony karikákra vágott hámozott cukkinit lapjával rakj le egy kizsírozott mély tepsibe
  • A lerakott zöldség felét sózd és szórd meg valamilyen kemény sajttal – pl. cheddarral vagy parmezánnal, majd a zöldség másik felét rétegezd erre az alapra
  • A sajtot teljesen elhagyhatod, de akkor már végképp nem gratin, hanem zöldséges tojásfelfújt lesz az ételből 🙂
  • Ismét következzék a sajttal való szórás – összesen érdemes legalább 20 dkg sajtot használni, de a pénztárca mérete is határt szabhat ennek, mehet csak az ízvilága miatt egy kisebb mennyiség
  • 5 db tojást egy kicsit habosíts fel, majd habverővel keverj el benne 1 evőkanál szezámlisztet, vagy amaránt lisztet
  • A tojásos keverékkel locsold meg a rakott zöldséget
  • Előmelegített sütőben – közepes lángon – süsd addig, míg aranybarnára nem sül – ez kb. 20 perc