Létszámtól függően – csontozott – mustárral bekent – tarja szeleteket vékonyra vágva, vagy/és vékony szeletelt csirkemellet egy evőkanál zsíron tedd fel és pirítsd meg a húsok mindkét oldalát – Az én hússzeleteim halványak maradtak, mert nem volt célom a barnára sütés!
Miközben sül a hús, szórd meg sóval, őrölt borssal, kevés paprika porral, majd öntsd fel kb. 1 dl vízzel
Főve, sütve puhuljon tovább a hús
Zellert vágjál fel szálakra és főzd meg puhára
A puha zellerszálakat a hús főzésének végén keverd az ételhez és együtt főzd tovább
Az elkészült ételt zöld fűszerlevelekkel szórd meg tálaláskor – pl. tárkonnyal, fodros vagy hagyományos petrezselyemmel; illik ehhez az ételhez a majoránna is, de akár – természetesen külön a rozmaring is!
Körülbelül 1 kg szeletelt patisszont, pár percre rakd forrásban lévő vízbe, majd szűrd le
Rakd egy tálba a szeletelt tojással együtt
A következő „mártást” kerül rá:
25 dkg főzőtököt hámozz meg, vágd kockákra, majd párold, szűrd le, végül botmixerrel pürésítsd
Amikor kihűlt, 50 gramm kókusztejszínt, 4 közepes tojást, 3 evőkanál tápióka keményítőt, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot és reszelt szerecsendiót adj hozzá
Kézi habverővel rövid ideig kever
Öntsd rá a patisszonos tojásra, lazán keverd át, hogy ne törjön össze
Egy jénai tálat zsírozz ki, apró szemű kókuszreszelékkel szórd ki, majd öntsd bele a keveréket és igazítsd el
180 fokon, alsó-felső sütésen, 45-50 percig süsd
Aki szereti, akár kemény sajtot reszelhet a tetejére
Előre is elnézést kérek attól, akinek mégsem sikerülne pont ilyenre a zsemle!!! Nekem valamiért működnek a dolgok, magam sem tudom miért!
Az eredeti recepten csak annyit változtattam, hogy az útifűmaghéj helyett, útifűmaghéj lisztet !!! használtam, ami nem egyenlő a darált útifűmaghéjjal!
Az alábbi recept 4 db elkészítéséhez adott mennyiség:
Hozzávalók:
4 db tojás
6 evőkanál bármilyen magliszt, nálam: mandula, kókusz és szezám
2 evőkanál tápióka keményítő
2 evőkanál útifűmag liszt
2 evőkanál kókuszzsír
1 teáskanál szódabikarbóna + almaecet
1 1/2 teáskanál só
Fűszerek
Elkészítés:
Először keverd össze a liszteket
A tojásokat szétválasztás nélkül alaposan habosítsd fel,
A lisztekhez keverd hozzá a kókuszzsírt, sót és az almaecettel (borecettel) felfuttatott szódabikarbónát
A felvert tojáshoz add hozzá a lisztes keveréket
A sütőt melegítsd elő 180 fokra (én alsó-felső sütést használtam), és egy kis tálkába tegyél vizet a sütő aljába
5-10 percet pihen a zsemle tésztája, addigra a lisztektől besűrűsödik az előzőleg még folyós massza
Nem tudom, hogy miért vártam ennyi ideig, hogy ezt a zsemlét kipróbáljam. Egyszerűen nekem tökéletes. Kenyérnek is megsüthető. A képen az én zsömléimet láthatjátok!