A „Sajttal sütött darált hús” mellett megtöltöttem az 1 kilogrammnyi darált hús másik felével egy – a belsejét kikapart – bébitököt.
Nyisd meg a jelzett receptet, vagy nézd meg egyszerűen az előző bejegyzést, és egy magjától és külső héjától megtisztított bébitökbe töltsd be a fűszerezett darált hús másik felét – 0.5 kg-ot. (Az előző receptben leírtak a fél kg-hoz megismételve értendők!)
A töltött tökre kb. 3 dkg sárga Cheddar sajtot reszeltem.
A Cheddar sajtok kemény sajtok, tehát a paleoban fogyaszthatóak!
Ezen alkalommal 1 kg darált pulykahúsból egyszerre kétféle ételt készítettem. A két ételhez az alapot – a hús fűszerezését elvégeztem, majd egy sütéssel a két ételt megsütöttem. Álljon itt az egyik változat – „Sajtban sült darált hús”, majd ezt követően külön posztban leírom a töltött bébitök elkészítésének módját.
Hozzávalók:
- 0.5 kg darált hús – ez lehet pulyka, csirke, de sertés is
- Pulyka esetében erőteljesebben fűszerezz, mint a csirke és sertéshús készítésénél, mert a pulykának jellegzetes édeskés íze van, amit el kell nyomni! Nem írok a fűszerhez mennyiséget, mert ízlés szerint kell használni! – 1 kávéskanál vagy annál több legyen az irányadó alap.
- 1 nagy fej vörös hagyma apróra vágva
- Összetört fokhagyma gerezdek vagy fokhagyma por
- Őrölt bors
- Csípős paprika por
- Édes-nemes paprika por
- Só
- 1-2 db tojás (méretfüggő!)
- Fehér Cheddar sajt vékony lapokra vágva – kb. 5 dkg
- 1 evőkanál zsír
Elkészítés:
- A darált húst a fűszerekkel és tojással keverd össze
- Formázz belőle a sütőedénybe rudat és helyezd el a zsírral kikent alapra
- Takard le sajtlapokkal
- Kb. 45 perc alatt fog közepes lángon átsülni
A recept és a képek Willson oldaláról valók,
ha a ide kattintasz, többet is olvashatsz a receptről!
Hozzávalók:
- 6 tojás (vagy 10 tojásfehérje)
- 9 lapos evőkanál mandulaliszt (***)
- 1-2 dl tiszta ivóvíz
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- Só (Ízlés szerint)
A sütéshez
Elkészítés:
- A hozzávalókat összekeverjük(megkóstoljuk, elég sós e!?!
- Egy mély serpenyőben megolvasztjuk a zsírt és egy jó kanálnyit a masszához keverünk
- Negyedórányi pihentetés után a felforrósodott zsírba beleöntjük a keveréket, és sütés közben folyamatos keveréssel morzsásra daraboljuk
Felhasználás:
- Gulyásleveshez csipetke helyett
- Vadas mellé zsemlyegombóc helyett
- Pörköltekhez köretnek, vagy az ételeinkben a nokedli és a rizs helyettesítésére is alkalmas, stb.
- Fokhagymaleveshez, húsleveshez, karalábéleveshez levestészta helyett. Ebben az esetben őrölt kömény helyett egy pici borsot, apróra vágott petrezselyem zöldet tehetünk bele
- Húslevesnél elkapart májjal kiegészítve májgombóccá alakítható
- Önálló ételnek is finom, ha darált főtt sonkát keverünk a masszába kisütés előtt
- Reszelt, érett kemény sajttal (parmezán) fogyasztható… – lásd. sonkás morzsóka
(***)
A mandulalisztet tessék előbb megkóstolni!!! Néha keserű-mandula kerül bele és aztán lehet kidobni az egészet…
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.