Felőlem lehet szeptember, vagy akár tél is – mind a négy évszak egyébként megfelel számomra a fagyi vagy jégkrém evésére. Bár most van a szezonja a szedernek, de én vettem egy 450 grammos mélyhűtött tasakkal 500 forintért és készítettem ebből a mennyiségből 1 liter fagyi alapot.
A fekete szeder tulajdonságairól olvashatsz Bálint gazda oldalán itt, ha a linkre kattintasz!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- A 450 grammos zacskóból tegyél félre néhány szem szedret díszítéshez, majd az egész zacskó beltartalmát (ami a hazaúton már egy kicsit felengedett) zuttyantsd turmixgépbe; természetesen frissen szedettet is használhatsz!
- 1 liter vízzel öntsd fel
- Tegyél a gyümölcshöz 4-5 evőkanál eritritet, még jobb, ha steviát – kóstolj! Nagyon kevés szirupot vagy mézet is használhatsz, amennyiben Jaminet paleojának vagy a követője. Miután mélyhűtött a szeder, így hideg, és érezni fogod, hogy mennyi édesítő ízlik neked
- Most jön a cognac liszt (ördögnyelv növényből), azaz a NoCarb liszt, ami 0 szénhidrát, 0 kalória – ez hidegen is duzzad!!! -, tehát nem kell a gyümölcsöt megfőzni. 2 lapos evőkanállal, mely 4 grammot jelent, tegyél a turmix gépbe; turmixolj!
- Kb. 30-40 perc múlva összeáll az önthető fagyi alap gyümölcszselé – Ebből a mennyiségből megtöltöttem 8 db hagyományos jégkrém formát, továbbá 4 db ruganyos műanyag formát, a maradék gyümölcszselét pedig – kb. 4-5 dl egy dobozba öntöttem.
…, és jön egy további lényeg – 10 dkg szeder kalória értéke 43, ez azt jelenti, hogy 450 gr = 193.5 ccal – kerekítsük 200 ccal-ra, tehát, és itt a lényeg –> 1 liter fagylalt 200 kalória és színtiszta gyümölcs 😀
- A NoCarb lisztből 10 dkg – árusítóhelyenként változó, kb. 1.300 Ft, tehát 1 liter fekete szeder – tömény gyümölcs fagylalt 1.000 forintodba fog kerülni!
Utólag hadd jegyezzem meg, hogy aki kicsit savanykásabban kedveli a fagylaltot, az tegyen a kocsonyás lébe citromot is!