https://www.horvathrozi.hu/receptek/salatafozelek
oldalról való a kép!
A főzelékbe fasírt darabokat tördeltem.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Egy fej salátát – nekem lapult a hűtőben egy nagy fej tölgyfa saláta moss meg jól, majd tépkedj kisebb darabokra
- 1 liter magtejet – pl. mandulatej, kesudiótej, kókusztej – forralj fel, de forralás előtt egy dl hideg tejet vegyél el a mennyiségből
- Ezt az 1 dl tejet keverd el alaposan 2 db tojás sárgájával és egy evőkanál világos paleo liszttel (kivéve kókuszliszt!)/AIP-ban 0.25-05 kanál kókuszliszttel (próbálkozz, a kókuszliszt nagyon megszívja magát, ezért kezd óvatosan kevesebbel!) , majd állandó keverés mellett a forró tejbe nagyon lassan csurgasd bele a sűrítést
- Ízlés szerint sózd, borsozd az alaplét, melybe ezután tedd bele salátaleveleket
- Sokáig nem kell főzni, csak várd meg, míg a levelek összeesnek
- Végül szórd meg a főzeléket egész köménymaggal és tálaláskor locsold meg extra szűz olíva olajjal
- Leves lesz, ha híg a leve, főzelék, ha sűrűbbre sikerül!
Ez az étel tipikusan úgy született, hogy megvolt a gomb, és akartam hozzá varrni egy kabátot. Így jutott eszembe a meglévő vaníliás puding felhasználásával arany galuskát készíteni. Az arany galuska eredetileg kelt tésztából készül, de megpróbálkoztam a lehetetlennel és készítettem egy gyúrt tésztát.
Hozzávalók:
- 5 evőkanál kókuszliszt – kiadósan mérve
- 5 evőkanál gesztenyeliszt – kiadósan mérve
- 2 evőkanál darált utífűmaghéj
- 2 db tojás sárgája
- Kókuszolaj – kb. 1 dl
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- 5 evőkanál eritrit – xukor0
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék vagy/és vanília
- 10 dkg tisztított dió
- 3-4 evőkanál Xukor0 porxukor – eritrit porítva
- 0.5 liter vanília puding
Elkészítés:
- 0.5 liter kókusztejet vagy más magtejet hidegen keverj el egy lapos evőkanál (2 dkg) cognac liszt zselésítővel (lehet agar-agar-ral, vagy zselírozóval is dolgozni, a csomagoláson olvasható utasítások szerint!); továbbá 2 tojás sárgáját keverj ki 1 dl hideg tejjel; kezd el a lisztes tejet főzni, majd amikor már meleg, akkor állandó keverés mellett öntsd lassan hozzá a tojásos tejet is; keverj a pudinghoz ízlés szerint, de legalább 2 evőkanál xukrot
- A galuska tésztáját a következőképpen állítsd össze:
- A liszteket, az otthon megőrölt utifűmaghéjat, a kókuszolajat, a tojásokat, a xukrot, a szódabikarbónát, a fűszert, a citromlét – keverd össze; ha szükséges, akkor a tojások számát addig emelheted, míg a tészta össze nem áll
- Egy 22,5 cm-es csatos tortaformát bélelj ki beleszabdalt zsírpapírral, formázz kisebb gombócokat – nekem 6 db lett -, és helyezd el a formában
- Öntsd le a gombócokat a vanília pudinggal, szórd meg 2 evőkanálnyi őrölt dióval, majd előmelegített sütőben – közepes lángon süsd 30-35 percig
- A további diót egy rongyba tekerve kalapáccsal törd apró szilánkokra, majd keverd össze porxukorral és alaposan szórd meg az arany galuska tetejét
- Xukrozott tányéron tálald
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.