Saláta főzelék vagy leves habarással

https://www.horvathrozi.hu/receptek/salatafozelek

oldalról való a kép!

A főzelékbe fasírt darabokat tördeltem.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Egy fej salátát – nekem lapult a hűtőben egy nagy fej tölgyfa saláta moss meg jól, majd tépkedj kisebb darabokra
  • 1 liter magtejet – pl. mandulatej, kesudiótej, kókusztej – forralj fel, de forralás előtt egy dl hideg tejet vegyél el a mennyiségből
  • Ezt az 1 dl tejet keverd el alaposan 2 db tojás sárgájával és egy evőkanál világos paleo liszttel (kivéve kókuszliszt!)/AIP-ban 0.25-05 kanál kókuszliszttel (próbálkozz, a kókuszliszt nagyon megszívja magát, ezért kezd óvatosan kevesebbel!) , majd állandó keverés mellett a forró tejbe nagyon lassan csurgasd bele a sűrítést
  • Ízlés szerint sózd, borsozd az alaplét, melybe ezután tedd bele  salátaleveleket
  • Sokáig nem kell főzni, csak várd meg, míg a levelek összeesnek
  • Végül szórd meg a főzeléket egész köménymaggal és tálaláskor locsold meg extra szűz olíva olajjal
  • Leves lesz, ha híg a leve, főzelék, ha sűrűbbre sikerül!

Arany galuska paleosan

Ez az étel tipikusan úgy született, hogy megvolt a gomb, és akartam hozzá varrni egy kabátot. Így jutott eszembe a meglévő vaníliás puding felhasználásával arany galuskát készíteni. Az arany galuska eredetileg kelt tésztából készül, de megpróbálkoztam a lehetetlennel és készítettem egy gyúrt tésztát.

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál kókuszliszt – kiadósan mérve
  • 5 evőkanál gesztenyeliszt – kiadósan mérve
  • 2 evőkanál darált utífűmaghéj
  • 2 db tojás sárgája
  • Kókuszolaj – kb. 1 dl
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé
  • 5 evőkanál eritrit – xukor0
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék vagy/és vanília
  • 10 dkg tisztított dió
  • 3-4 evőkanál Xukor0 porxukor – eritrit porítva
  • 0.5 liter vanília puding

Elkészítés:

  • 0.5 liter kókusztejet vagy más magtejet hidegen keverj el egy lapos evőkanál (2 dkg) cognac liszt zselésítővel (lehet agar-agar-ral, vagy zselírozóval is dolgozni, a csomagoláson olvasható utasítások szerint!); továbbá 2 tojás sárgáját keverj ki 1 dl hideg tejjel; kezd el a lisztes tejet főzni, majd amikor már meleg, akkor állandó keverés mellett öntsd lassan hozzá a tojásos tejet is; keverj a pudinghoz ízlés szerint, de legalább 2 evőkanál xukrot
  • A galuska tésztáját a következőképpen állítsd össze:
    • A liszteket, az otthon megőrölt utifűmaghéjat, a kókuszolajat, a tojásokat, a xukrot, a szódabikarbónát, a fűszert, a citromlét – keverd össze; ha szükséges, akkor a tojások számát addig emelheted, míg a tészta össze nem áll
    • Egy 22,5 cm-es csatos tortaformát bélelj ki beleszabdalt zsírpapírral, formázz kisebb gombócokat – nekem 6 db lett -, és helyezd el a formában
    • Öntsd le a gombócokat a vanília pudinggal, szórd meg 2 evőkanálnyi őrölt dióval, majd előmelegített sütőben – közepes lángon süsd 30-35 percig
    • A további diót egy rongyba tekerve kalapáccsal törd apró szilánkokra, majd keverd össze porxukorral és alaposan szórd meg az arany galuska tetejét
    • Xukrozott tányéron tálald