Hozzávalók:
- 25 dkg kelbimbó
- 15 dkg darált hús (sertés, csirke, pulyka)
- Só, bors, paprika por – kb. 1-1-1 kávéskanállal; AIP-ban só, fokhagyma por, rozmaring és kakukkfű morzsolva (pl. szárított)
- 3 db tojás – haladó AIP-ban 3 db tojás sárgája vagy kezdőben 1 ek. zselatin langyos vízzel elkeverve
- 1 lapos evőkanál mandulaliszt (lehet más világos liszt is); AIP-ban 1 ek. keményítő – tápióka, nyílgyökér
- 2 db palacsinta sütő
- 1 teáskanál zsír
Elkészítés:
- Főzd puhára a kelbimbót, majd vágd ketté mindegyiket
- A tojásokat üsd fel és habverővel habosítsd, sózd, borsozd, paprikával fűszerezd
- A darált húst sózd, borsozd, paprikázd és alaposan keverd össze
- Az egyik palacsinta sütőbe helyezd el a fél kelbimbókat és kis egységekben tedd rá a fűszerezett darált húst, sütés közben forgasd meg
- Amikor átsült az alap, akkor öntsd rá a 3 db tojást, melyet felhabosítottál és világos paleo liszttel összekevertél
- Süsd az egyik oldalát, majd borítsd át egy másik enyhén zsírozott palacsintasütőbe, melyben készre pirítod
Hozzávalók:
- 1 kg húsleves zöldséget – pl. sárgarépa, fehérrépa, zeller, paszternák – lehet mélyhűtött is
- Kb. 7.5 dl víz vagy húsleves alaplé
- A mártásba való fűszerek: 1 evőkanál mustár, só, őrölt bors, 1 db morzsolt babérlevél; AIP-ban: só, babérlevél, borsikafű vagy morzsolt sarkantyúka
- 0.5 kg sertés-marha vegyes, vagy sertés, csirke, pulyka hús
- 2 db tojás paleoban, AIP-ban tilos!
- A húsba való fűszerek paleoban: só, őrölt bors, paprika por, fokhagyma por vagy zúzott 2-3 db fokhagymagerezd
- A húsba való fűszerek AIP-ban: só, apróra vágott rozmaring, fokhagyma
- AIP-ban 0.5 kg darált húshoz kb. 1 ek. tápióka vagy nyílgyökér liszt
- Díszítésként pl. tárkony szál, olíva olaj, 2 dl kókusztejszín (Cocomas) – opcionálisan
Elkészítés:
-
- Húsleves zöldséget főzzünk ki vízben vagy húsleves alaplépben, a lé, amikor kész a főzés, akkor éppen hogy ellepje a zöldséget.
- Kézi turmixolóval pürésítsük a zöldséget, majd tegyük bele a fűszereket és azzal is forgassuk át.
- A darált húshoz üssünk 2 db tojást, fűszereket és alaposan keverjük össze.
- AIP-os húsgombóc a fenti hozzávalókból!
- A vadas mártást tegyük vissza kis lángra és kisebb gombócokat formázva, azokat tegyük bele a mártásba, és kis lángon főzzük meg azokat.
- Tálaláskor locsoljuk meg az ételt olíva olajjal és díszítsük tárkonnyal, ízlés szerint a vadast elkeverhetjük kókusztejszínnel.
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.