Paszternák leves

A legjobb tudomásom szerint mielőtt Amerikából behozták volna Európába a burgonyát, azelőtt a paszternák volt az a répa fajta, melyet a későbbi „krumpli” gyanánt fogyasztottak. Az alábbi leves ízvilága nagyon hasonlít a paleo előtti életünkből megismert krumpli leves ízvilágára. A paszternák nyilván édeskés a krumplihoz képest, de nekem kifejezetten ízlik.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 75 dkg paszternák, melyet gond nélkül bármikor lehet venni nagyobb Tesco-ban – magyar termelőtől; válassz minél testesebb példányokat!
  • Házilag kókusztej, természetesen készen vásároltat is lehet használni! Meglepő módon nem fog átsütni a levesen a kókusz íze! Természetesen akár kesudióból, akár hántolt mandulából is készíthetsz a leveshez tejet.
  • 1 evőkanálnyi majoránna vagy oregáno (az oregáno – vad majoránna, ennek intenzívebb, karakteresebb az íze)
  • Só, őrölt bors, 1 kávéskanálnyi piros paprika; AIP fűszer – só, kurkuma, kakukkfű vagy majoránna/oregáno
  • Olíva olaj
  • Víz
  • Adalékmentes virsli (elhagyható!)

Elkészítés:

  • A paszternák szálakat (7-8 db), azaz az édes fehér répákat alaposan mosd meg, nem szükséges megpucolni, majd vágd fel vékony karikákra
  • Annyi vízben – kb. fél liter, hogy a zöldséget ellepje – főzd puhára
  • A házi kókusztejjel – kb. fél liter öntsd fel a levest, tedd a lébe a fűszereket, és ezekkel együtt egyszer főzd fel, ha akarsz virslit a levesbe tenni, akkor ennél műveletnél tedd azt
  • Amikor a leves kész, akkor tálalásnál locsold meg kevés olíva olajjal