Zsírtej – kakaóvajas, vaníliás

A ketogénesek körében nagy népszerűségnek örvend a zsírtej. Elkészítésének több változatát olvastam már. Elsősorban kókuszzsírral készítik. Miután már régen ott lapul a polcomon egy adag kakaóvaj, így ma egyik felét a zsírtejbe áldozva – kipróbáltam ezt a szó szerint igen zsíros édességet.

Egyet biztosra tudok mondani -, ha és amennyiben képes vagy a teljes mennyiséget meginni, akkor garantáltan órákig nem leszel éhes.

zsírtejkakaóvajjal0800

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 2 db tojás fehérjét verj fel kemény habbá, majd keverd el a habot a tojások sárgájával, az ízlés szerinti mennyiségű eritrittel (kb. egy evőkanál), a vaníliával (volt itthon igazi vanília bél)
  • Olvassz fel 2-4 dkg (1-2 evőkanálnyi) kakaóvajat vagy klasszikus esetben kókuszzsírt és öntsd hozzá a keverékhez
  • Végül az egészet öntsd fel 4 dl forró vízzel

Megkóstoltam és finomnak találtatott. Olvastam arról is más oldalakon járva, hogy nagyon finom Maca porral elkeverve. A Maca – szuperélelmiszer – Peruban az Andok lejtőin terem meg – energetizáló, hormonszabályozó, potencianövelő, libidót javító és ki tudja, hogy még mit rendbe rakó …. szuper és iszonyatosan drága gyökérpor.

Tojásos rakott paszternák

Az alábbi recept vegetáriánusok esetében is megállja a helyét. A low carb paleo diétába abszolút beleillik. Ha valaki paleo ketogénezik, akkor a rá vonatkozó szénhidrátmennyiség mértékében ebből az ételből ehet.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 0.5 kg paszternákot alaposan moss meg, nem kell pucolni, csak a barna töveket levágni
  • A paszternákot karikázd fel és főzd puhára
  • Főzz – létszám és ízlés szerint 5-6 db tojást keményre, majd ezeket is karikázd fel
  • A rakottasba vegyes saláta kerülhet – lehet friss is, de én már fonnyadt, de ehetőt tettem bele – a saláta összetétele pl. tölgysaláta, jégsaláta, reszelt sárgarépa, lila hagyma, petrezselyem zöldje, reszelt káposzta stb.
  • Zsírozz ki egy sütőedényt, majd rakj le egy réteg főtt paszternákot
  • Erre halmozd rá a vegyes salátát, majd a tojás darabokat rakd szét a tetjén
  • Alaposan sózd meg az egészet, szórj rá őrölt borsot, őrölt gyömbért, kevés paprika port – a fűszerek csak ötletek, válogass belőlük ízlés szerint
  • A paszternák maradék részét az eddigi alapon terítsd szét
  • 2 db tojás fehérjét pici sóval verd fel kemény habbá, majd keverd el benne a 2 tojás sárgáját – ezzel borítsd be az ételt
  • Előmelegített sütőbe rakd a tálat és kb. 20 perc alatt fog ropogósra átsülni az étel