Habos lekváros-csokis torta

Egy hagyományos receptoldalon láttam ezt a süteményt, és miután napok óta valamilyen habos édességre vágyom, ezért megalkottam a torta paleos változatát. Sok mag nem kell hozzá, a fő alkotóelemek a tojás és a csokoládé. Nem nehéz ennek a tortának az elkészítése, inkább egy kicsit macerás 😀

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 6 evőkanál világos liszt – pl. makadámdió, mandula, kókusz (A kókuszból 4 evőkanálnál többet ne használj!)
  • Jászvaj (ghee) vagy olívaolaj 2 evőkanállal a tésztába
  • 1 evőkanál citromlé a tésztába
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé a tojáshabba
  • 2 liter víz
  • Jászvaj (ghee) vagy olívaolaj, vagy olvasztott kókuszzsír, vagy kakaóvaj 2 evőkanállal a csokiöntetbe
  • Xukor0 stevia vagy eritrit ízlés szerint
  • Kb. 4 dkg kakaó
  • 2 db avokádó
  • Sárgabarack velő – nyers mélyhűtött sárgabarack felengedve és turmixolva; szezonban természetesen frissből készülhet

Elkészítés:

  • Válassz szét 6 db tojást
  • A 6 db tojás sárgájához üss hozzá 4 db egész tojást, majd ehhez önts hozzá citromlevet és alaposan verd fel habosra, majd keverd el ízlés szerinte édesítővel (kb. 1 evőkanál eritrites stevia, vagy 2 evőkanál eritrit). keverd el a tésztában a szódabikarbónát is
  • Óvatosan keverd el – szórásos módszerrel – a lisztet a tojásos alappal, majd felezd el két edényben
  • Az egyik edény tésztájához keverj el 1 evőkanál kakaót
  • Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntsd úgy vékonyan a tésztát, hogy az egyik felén a csokis, a másik felén a csokimentes tészta terüljön el; természetes, hogy össze fognak érni, de ez nem baj!
  • Előmelegített sütőben (180-200 fok) – közepes lángon (150 fok) süsd meg a piskótát – Hamar meg fog sülni – kb. 10 perc -, s akkor vedd ki a tepsit, és hagyd a tésztát kihűlni
  • Turmixold össze a sárgabarackot
  • Készíts egy csokikrémet – én most avokádót kevertem el kakaóval, kakaóvajjal és eritrittel
  • Vágd ketté a piskótát csokis és csokimentes lapra
  • A csokimentes lapot kend meg barackvelővel, majd tedd rá a csokis lapot, ezt kend meg csokikrémmel; a tortát vágd körbe szép egyenletesre
  • Forralj fel kb. 2 liter vizet; közben a 6 tojás fehérjéhez hozzáadva a citromlevet és az édesítést verd fel kemény habbá; a forrásban lévő vízbe kanalazd bele a a tojáshabot és addig főzd (kb. 5 perc), amíg megforgatva minden oldala meg nem fő
  • A főtt tojásfehérjét kanalazd rá a tortára
  • Egy evőkanál kakaóval, vajjal, vízzel – ezeket állandó keveréssel összeolvasztva készíts annyi csokiöntetet, hogy a süti tetejét meglocsolhasd vele