Bevallom, hogy a kép nem saját, hanem a Google images-ről való, viszont most jöttem rá a Rigójancsi krémjének megalkotására, és napokon belül ki is fogom próbálni. A korábbi 2010-ben készült krém folyós lett, de abban az időben még nem volt hozzá megfelelő alapanyag. A korábbi krém ilyen volt:
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 15 dkg (6-7 evőkanál őrölt mogyoró, vagy más őrölt mag pl. dió), lehet magliszt is – pl. mandula, makadámdió, gesztenye, akár szezámliszt is lehet
- 15 dkg étcsokoládé
- 2 csomag színtelen tortazselé
- 1-2 evőkanál nyílgyökérliszt vagy tápióka keményítő, vagy egy lapos evőkanál (2 dkg) NoCarb liszt – ez is keményítőként funkcionál
- 4 dl kókusztej
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- Eritrit – ízlés szerint
Elkészítés:
Habkönnyű mogyorós piskóta
- Verd fel 6 tojás fehérjét kemény habbá
- Keverd a habba a 6 tojás xukorral kikevert sárgáját
- Ezután óvatosan kanalazd a tésztába a maglisztet és keverd el
- A tésztába tedd bele a szódabikarbónát és a citromlét
- Bélelj ki egy kisebb sütőformát sütőpapírral vagy kend ki pl. zsírral és szórd meg egy csipetnyi pl. kókuszliszttel
- Öntsd a formába a piskóta masszáját
- Előmelegített sütőben tűpróbáig süsd a tésztát (kb. 20 perc)
- Amikor kész, vedd ki a sütőből, és rövidesen vágd ketté, hogy gyorsabban hűljön
Krém
- 4 tojás sárgáját keverj el xukorral, és öntsd fel a kókusztej felével (2 dl), továbbá keverd bele a tortazselé port, a keményítőt
- Egy lábasba öntsd a kókusztej másik felét (2 dl) és tegyél bele kockákra törve a keserű csokiból 10 dkg mennyiséget
- Kezd el melegíteni a csokis kókusztejet – állandóan keverve, addig amíg a csoki el nem olvad
- Ezután igen lassan adagolva, állandó keverés mellett öntsd a keményítős keveréket a csokis keverékbe, ha szükséges, akkor lehet további kókusztejet a krémhez önteni
- Addig főzd a krémet, míg be nem sűrűsödik
- A csokis főzetet ezután le kell hűteni, melynek egy eléggé gyors módja, hogy a lábast egy nagyobb edény hideg vízbe állítod
- Ameddig a csokis főzet hűl, addig 4 tojás fehérjét verj kemény habbá – 15′-ig vertem a habot, és be is tartottam ezt az időt!!!
- A habot és a kihűlt csokis alapot keverd össze, és ha ügyes voltál, akkor egy pillekönnyű rezgő-habos krém lesz az eredmény
Végső műveletek
- A kettévágott piskóta alaplapjára kend rá a csokikrémet, majd helyezd a tetejére a második lapot
- 5 dkg keserű csokit pici vízben olvassz fel, és kend rá a süti tetejére
- Az elkészült Rigójancsit tedd hűtőbe, és majd csak akkor vágd fel, amikor jól kihűlt