Kenyér paleosan – nyolcvannyolszadszorra

A kenyér mellett a Sparban kapható FF (free from) jelzésű aszpikos, zöldséges sonka látható. A pultnál kell kérni!

Megjegyzem még, hogy nálunk a család szereti a szezám- és amarant lisztet, melynek kissé kesernyés ízét mindig az elhagyhatatlan köménymaggal fedem el!

Hozzávalók:

  • 25 dkg szezámliszt
  • 20 dkg amarant liszt
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál őrölt köménymag
  • 1 evőkanál lenmag a tésztába
  • 1 evőkanál lenmag a tetejére
  • 1 evőkanál utifűmaghéj liszt -, és ez fontos a liszt változata!!!
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál só, illetve ízlés szerint
  • 1 evőkanál lágy zsír

Elkészítés:

  • A tészta fenti hozzávalóit keverd össze
  • Egy sütőpapírral kibélelt formába nyomkodd bele a tésztát és egyengesd el, majd szórd meg a tetejét is lenmaggal
  • A forma méretét aszerint válaszd meg, hogy milyen vastagságú kenyeret szeretnél sütni; a tapasztalatom az, hogyha nem túl magas kenyeret sütsz, akkor sokkal jobban át fog sülni a kenyér tésztája
  • Melegítsd elő a sütőt (200 fok), majd süsd meg közepes lángon (160 fok) a kenyeret
  • A sütési idő kb. 30 perc lesz, attól függően, hogy milyen magasra formáztad a kenyeret – minél vékonyabb, annál rövidebb a sütési idő
  • Megjegyzés: Ki fogtok nevetni, de nagyon sokszor „szagra sütök” :-D, mert amikor a szobában érzem a konyhából áradó kenyér vagy sütemény illatát, akkor általában már kész is. Még azt is meg lehet érezni, hogyha kezd égni, mert akkor kesernyés illatot kezdek érezni és rohanva startolok a konyhába 😀 Summázva – minden érzékszervünkkel vegyünk részt a konyhai műveletekben!

Az útifűmaghéj liszt!!! és a lenmag együtt csodákat művelt a kenyér tésztájával, mert végre nem lett ragacsos és vizes!