A kenyér mellett a Sparban kapható FF (free from) jelzésű aszpikos, zöldséges sonka látható. A pultnál kell kérni!
Megjegyzem még, hogy nálunk a család szereti a szezám- és amarant lisztet, melynek kissé kesernyés ízét mindig az elhagyhatatlan köménymaggal fedem el!
Hozzávalók:
- 25 dkg szezámliszt
- 20 dkg amarant liszt
- 3 db tojás
- 1 evőkanál őrölt köménymag
- 1 evőkanál lenmag a tésztába
- 1 evőkanál lenmag a tetejére
- 1 evőkanál utifűmaghéj liszt -, és ez fontos a liszt változata!!!
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál só, illetve ízlés szerint
- 1 evőkanál lágy zsír
Elkészítés:
- A tészta fenti hozzávalóit keverd össze
- Egy sütőpapírral kibélelt formába nyomkodd bele a tésztát és egyengesd el, majd szórd meg a tetejét is lenmaggal
- A forma méretét aszerint válaszd meg, hogy milyen vastagságú kenyeret szeretnél sütni; a tapasztalatom az, hogyha nem túl magas kenyeret sütsz, akkor sokkal jobban át fog sülni a kenyér tésztája
- Melegítsd elő a sütőt (200 fok), majd süsd meg közepes lángon (160 fok) a kenyeret
- A sütési idő kb. 30 perc lesz, attól függően, hogy milyen magasra formáztad a kenyeret – minél vékonyabb, annál rövidebb a sütési idő
- Megjegyzés: Ki fogtok nevetni, de nagyon sokszor „szagra sütök” :-D, mert amikor a szobában érzem a konyhából áradó kenyér vagy sütemény illatát, akkor általában már kész is. Még azt is meg lehet érezni, hogyha kezd égni, mert akkor kesernyés illatot kezdek érezni és rohanva startolok a konyhába 😀 Summázva – minden érzékszervünkkel vegyünk részt a konyhai műveletekben!
Az útifűmaghéj liszt!!! és a lenmag együtt csodákat művelt a kenyér tésztájával, mert végre nem lett ragacsos és vizes!