Kenyérpótló – mikrós

Panki receptje és képe (a blog megszűnt!) Ha zabot is használsz, akkor ez a recept kompromisszumossá válik, és akkor is, ha almát sütsz bele a tészta lazítására. Egyébként 2011-ből van a blogon hasonló kenyér recept! – Magcipó – Mandulacipó (Willson)

Azokra az alkalmakra, amikor nincs idő vacsit főzni, és gyorsan kellene valami finomat alkotni, szerintem tökéletes. Negyed óra alatt, mosogatással együtt kész.

Alaprecept:

  • 2 tojás
  • fél ek. zsír (alma a kiegészítés szerint)
  • 1 bögre (2,5 dl) lisztkeverék
  • fél kk. szódabikarbóna (elkeverve  a lisztben)
  • csipet só (esetleg fűszerek, párolt hagyma)
  • 1 ek. víz

A lisztkeverékről néhány szó:

A befutó nálam a zabliszt, lenmagliszt, szezámliszt keveréke lett (de tettem már bele napraforgó lisztet is, ha nagyobb arányban kerül bele, szép mohazölddé színezi a kenyerünket, bátraknak kötelező kipróbálni).

Az arányok változóak, úgy vettem észre, hogy az állagát nem befolyásolja, hogy melyikből mennyit teszek bele. Sosem lisztet veszek, hanem az egész magokat (illetve zabpelyhet) szoktam kávédarálóban ledarálni. Olcsóbb így, és az íze is más…

Az elkészítése nagyon egyszerű, mindent össze kell keverni a felsorolás sorrendjében. Akkor jó, ha sűrű, de homogén, és megáll benne a kanál. A vízzel és a liszttel lehet óvatosan játszani és a mennyiséget szabályozni, a receptben írt 1 ek víz csak irányadó, ha több a liszt, a vizet is növeljük természetesen!

Áttöltöm egy mikrózható (lehetőleg nem műanyag) tálba, jól belenyomkodom és 5 percre, 600W-on beteszem a mikróba. Ha nincs W jelzés a mikródon, ne a legnagyobb fokozatra tedd, hanem az egyel előtte lévőre! 4 percnél meg szoktam fordítani, ilyenkor már könnyen kifordul a tálból. Ha nagyaobb mennyiséget készítünk, természetesen a sütési időt is növeljük, akár 2X5 perc is lehet, a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a felszíne!

Rácson hagyjuk kihűlni.

Kiegészítés, Gabi ötlete alapján:

Ha egy kisebb almát belereszelünk, kellemesen meglazítja a tésztát. Nem lesz édeskés, ha bátrabban sózzuk, fűszerezzük. Ha almával készítem, csak 1 tojást teszek bele.

Meggy kompót – nyers kompót

Willson receptje és képei

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 1 liter tisztított vizet forralj föl pár szem szegfűszeggel, fahéjjal, késhegynyi Steviával, Xukor0-al, egy kevés bio-citrom héjjal (ízlés szerint), majd szűrd át és kb. 50 fokosra hűtsd le
  • A nyersen lefagyasztott meggyet öntsd az ízesített lébe
  • Tedd a hűtőszekrénybe, másnapra jól összeértek az ízek
  • Hasonlóan készíthetünk hideg, nyers gyümölcslevest -t is…

BB megjegyzése: A TED természetes édesítőket – szirupokat és kevés mézet javasol, ez kizárólag az én kiegészítésem, nem Willson ajánlása.

Forró csoki

Willson receptje és képe – további fázisképeket láthatsz az oldalán!

Hozzávalók:

  • 2 púpos kiskanál natúr kakaópor
  • 2 kiskanál Xukor0
  • 2 késhegynyi Stevia
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg (kókuszzsír) vagy jó minőségű, nagy zsírtartalmú vaj – pl. Kerrygond, Gazda vaj*
  • pár csepp vanília (ízlés szerint)
  • tisztított ivóvíz

Elkészítés:

  • A vizet forrald föl
  • Fél deci forró vízbe tegyél bele vajat, hogy olvadjon, majd a két tojás sárgáját, és tejhabosítóval turmixold össze
  • Pár csepp vízzel keverd simára az édesítőket a kakaóporral, majd egy decinyi vízzel hígítsd fel, és főzd fel
  • Végül töltsd össze egy pohárban – először a vajszínt, majd a hozzáadott meleg vizet tejhabosítóval keverd el

* A vaj használata a hazai paleozás kezdetekor csak és kizárólag a tisztított vajat, azaz ghee-t jelentette. Az évek során – talán Jaminet hatására kialakult, hogy jó minőségű „tejzsírt”, azaz vajat már van, aki használ.