Brokkolis tekercs

Hozzávalók:

  • 0,5 kg brokkoli
  • 2 dl kókusz tejszín – Cocomas pl.
  • 2 db M-es tojás
  • 5-10 dkg kemény sajt – pl. Cheddar vagy Parmezán, esetleg Pannónia – a mennyiségben azért ilyen nagy a tól-ig, mert döntsd el a mértéket szabadon!
  • Fűszerek: só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, max. 1 evőkanál eritrit (elhagyható!), újhagyma vagy snidling vagy apróra vágott saláta hagyma

Elkészítés:

  • Főzd puhára brokkolit, majd turmixold össze a kókusztejszínnel
  • Fűszerezd ízlés szerint – a kóstolás lényeges!
  • Keverd össze a zöldséges alapot a tojásokkal, de azok valóban M-es méretűek legyenek! -, ha a javasoltnál több tojást teszel a keverékhez, abból baj nem lehet
  • Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, öntsd rá a keveréket, majd reszelj rá sajtot
  • Előmelegített sütőben közepes hőfokon süsd a „tésztát” míg a sajt meg nem pirul
  • Amikor kész, hagy hűlni, majd végy elő egy másik tepsit és tegyél abba is sütőpapírt
  • Borítsd át a „tésztát”, hogy a sült rész majd a tekeréskor felülre kerüljön
  • Húzd le a felül lévő sütőpapírt, majd óvatosan hengereld fel a „lepényt”
  • Hagyhatod nagy hengerben, de felvághatod kisebbekre is

Gyors citromos piskóta

Gyors citromos piskóta

Hozzávalók:

    • 6 db M-es tojás
    • 6 lapos evőkanál mandulaliszt – 12 dkg – nyugodtan lehet vele spórolni és 1-2 kanállal kevesebb lisztet használni – ekkor inkább habkönnyű pille piskóta lesz az eredmény
    • 1 késhegynyi szódabikarbóna
    • 2 db közepes citrom leve
    • 3 evőkanál eritrit
    • Narancs dzsem főzés nélkül
    • 2-3 evőkanál porxukor

Elkészítés:

    • Az egész tojásokat üsd bele egy edénybe és kezd el verni habosra, menet közben öntsd a tojásokhoz a citromok levét, és verd tovább
    • Amikor kezd erősen habosodni, akkor tedd hozzá a xukrot
    • Hosszabb ideig kell a habveréssel foglalatoskodnod, mintha külön fehérjét vernél fel, de a tészta alapjának így is tökéletes lesz – nem tudod kőkeményre verni!!!
    • A maglisztet szórva keverd a tojásos alaphoz
    • Egy zsírpapírral kibélelt edénybe öntsd bele a tésztát
    • Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt fog a piskóta készre sülni
    • Borítsd egy deszkára a tésztát, vágd ketté, kend meg pl. narancs dzsemmel, végül a piskóta tetejét szórd meg porxukorral

Toszkániai fűszerezésű húsrolók

Kunné Bea valamikori oldalán nem találtam meg a receptet, de találtam egy nagyon klassz képet erről az ételről. Megihletett a recept megírására.

Hozzávalók – BB-s változatban:

  • A hús mennyisége a kínálandó személyek számától függ – mondjuk legyen 0,5 kg marha-sertés vegyes darált hús
  • Toscana fűszerkeverékből tegyél legalább 2 dkg-ot (lapos evőkanálnyi mennyiség) – Összetevők (pl. Kotányi Toscana fűszerkeverék):
    Oregánó, Bazsalikom, Majoranna, Rozmaring, Borsikafű, Kakukkfű, Zsálya
  • Só – legalább egy teáskanállal
  • 2 db tojás; AIP-ban 1 ek. NoCarb liszt vagy Nyílgyökérliszt
  • 1 teáskanál édes-nemes paprika
  • Zsír vagy kókusz olaj

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat alaposan keverd össze, majd formázz hosszúkás húsgombócokat
  • A gombócokat fűzd fel sütőpálcikákra, majd a grillező edényt, vagy a palacsinta sütőt bezsírozva – sütés közben forgatva – süsd meg a húst
  • A húsrolókat vegyes zöldséggel tálald – lehet idény szerint – pl. kora tavasszal még fekete retek salátával vagy majonézes sárgarépa salátával, ahogy pedig megyünk a nyár felé, egyre több idény zöldséggel

Káposztaágyon sült csirkecombok

A kép a Google images-ről való.


Panki fenenagy okosságai blogról származik a recept!

A blog megszűnt!

 „… Nálunk egy kiló savanyú káposzta minimum szükségeltetik hozzá, és 8-9 egész csirkecomb. Ha csak vacsit készítek, elég kevesebb is, ilyenkor viszont cserépedényben készítem, de az eljárás ugyanaz, mint a tepsis verzió esetében.

A csirkecombokat befűszerezem.  – Hagyományos magyar fűszerezéssel – só, bors, piros paprika por, kömény = paleo, ketogén; Curry-s fűszerekkel: gyömbér, fokhagyma, római kömény, kurkuma – megfelel az Autoimmun paleonak. – Természetesen ez esetben is figyelek arra, hogy ha nem a kertből szedem a fűszereket, csakis olyan zacskósat válasszak, ami nem tartalmaz cukrot, glutamátot, sem egyéb káros adalékot.

A káposztát lecsöpögtetem, de nem mosom át. Kizsírozott tepsibe egyenletesen leterítem, majd 4-5 hagymát (lehet vörös, vagy lila is) laskára vágok és rászórom. Teszek rá egy fej fokhagymát is, majd ráhelyezem a combokat.

Előmelegített sütőben, először fólia alatt, majd szabadon pirosra sütöm.”

Aszalt gyümölcslapok variációi

MÁKOSCSÍK 002Aszalt gyümölcslapok készítése

Kattints a fenti linkre és Willson-tól megtanulhatod a gyümölcslapok készítését.

 

Bioboltokban, paleos boltokban készen is vehetsz aszalt lapokat, melyeket szintén Willson ötlete alapján különféleképpen elkészítheted.

Pl.: Mákos csík – diós csík elkészítésének részletes leírása!

mákosancsíkvagy pl. krémmel töltött lapok – tekerve és energia szeletnek felvágva

mákoscsíkkrémmeltöltveenergiaszeletgyümölcslapból

Tojás paleocsinta keményítővel

Tojáspaleocsinta keményítővel – Google

Hozzávalók 7 db paleocsintához:

  • 5 db M-es tojás
  • 1 evőkanál – 2 dkg – tápióka keményítő
  • 0,5 dl víz (körülbelül – a tojás méretétől is függ, a fehérje mennyiségétől! – a lényeg, hogy ne legyen végül nagyon folyós a tészta!) – csak óvatosan!!!
  • Paleolaj vagy kókuszolaj
  • Se sót, se cukrot nem tettem bele, de nem tilos!

Elkészítés:

  • Az egész tojásokat habosítsd fel egy habverővel
  • Verd tovább a tojásokhoz szórt tápiókával együtt
  • Öntsd a vizet is a tésztához és keverd át a paleocsinta alapot
  • Önts ezután egy evőkanálnyi olajat is a tésztába
  • Forrósíts fel egy lehetőleg kerámia, de bármilyen palacsinta sütőt, majd önts merőkanállal palacsinta tésztát a sütőedénybe; késsel forgasd meg
  • Minden egyes darab paleocsintánál egy csöpp olajat tegyél az edénybe
  • A paleocsintákat főzés nélküli narancs dzsemmel kínálhatod, de kitűnő sós alap is lehet – pl. töltsd meg salátával