Hogyan állítsuk be a sütési hőmérsékletet?

A Karancs típusú sütő fokozatai és a hőfokok:

karancstűzhely
A Karancs gázsütő fokozatai és hőfokai:
1. fokozat: 160 fok
2. fokozat: 175 fok
3. fokozat: 190 fok
4. fokozat: 205 fok
5. fokozat: 225 fok
6. fokozat: 245 fok
7. fokozat: 255 fok
8. fokozat: 275 fok

Én még „eléggé el nem ítélhető módon” Karanccsal dolgozom. Ezzel a sütővel, amikor azt írom, hogy melegítsd fel a sütőt, akkor a 8. fokozatra – 275 fokra gondolok; amikor pedig azt írom, hogy vedd vissza közepes lángra, akkor 205 fokra. Még az életben nem mértem a hőfokot 😀

légkeveréses sütő

Hogyan állítsuk be a sütési hőmérsékletet? sütőhőmérő

Ha nagyon régi sütőt használunk, akkor egy sütő-hőmérő segíthet a hőmérséklet ellenőrzésében, amely új készülékek esetén is csak +/- 10 %-kal térhet el a sütéshez szükséges ideális hőmérséklettől. Sok receptben ezért inkább egy hőmérsékleti sávot tüntetnek fel. Kezdjük a sütést az alsó vagy középértékkel, ha szükséges, csökkentsük a hőmérsékletet a sütés végén. Ha légkeveréses sütőt használunk, a normál sütőhöz képest 20°C-kal alacsonyabb sütési hőmérsékletet kell beállítani.
A légkeveréses sütőkkel dolgozóknak ez utóbbit érdemes viszonyítani a receptjeimben leírtakhoz.
Egyébként örömmel veszem, ha légkeveréses sütővel rendelkezők hozzászólásokban számolnának be a tapasztalataikról – mindenkinek az okulására. A hozzászólásokat előre is köszönöm.

Kávézás tudományos alapon

Coffe Time Desktop Background

Coffe Time Desktop Background

A magam részéről egyetértek Szendi Gáborral, akitől nem szolgalelkűen veszem át a megállapításait. A paleosok némelyikének egyik fő ellenérve a kávé ellen a kortizol szint emelése, amit a stresszes életmódot folytatók körében egy kerülendő tényezőként – megértem és akceptálok, de alapvetően a jótékony hatásait és nem utolsósorban az élvezeti értékét is figyelembe véve – én nem mondok le róla!

A címszót és a Szendi-féle blog bejegyzés egy részletét idéztem csak be, a teljes cikk olvasását ajánlom. Kattints a sorra!
„… A kávé tehát, bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit. Ha csak az élvezet a baj, megteheti, hogy hidegen vagy túlcukrozva issza, esetleg az instant kávét por alakban kapja be, mint Mr. Bean. De tulajdonképpen nyugodtan élvezheti is, mert úgy tűnik, a kávézásnak az élvezeten túl számos egészségügyi előnye is van.

Több vizsgálat bizonyítja, hogy a koffein gátolja a tumornövekedést, fokozza a kemo- és sugárterápiák hatását. Egy amerikai vizsgálatban csupasz egereknél UV besugárzással bőrrákot alakítottak ki, s a koffein tartalmú oldattal itatott vagy ecsetelt egereknél 70%-kal kevesebb tumor képződött. Nem baj tehát, ha ruhájára ömlik a kávé, használja ki az alkalmat, és engedje bőréig eljutni a gyógyító nedűt. Napozáshoz még nem ajánljuk, mert esetleg szerkesztőségünknek kell majd Önt a Lipótról kiváltani. És visszautalnánk az imént olvasottakra is, miszerint a kávé 24%-kal csökkenti a vastagbélrák kockázatát is!
Olasz, amerikai és japán vizsgálatok igazolják, hogy a kávéfogyasztás erős védőfaktor a májcirrhosissal szemben. Napi 3-4 csésze kávé 80%-os biztonságot jelent. Persze még a borosüveg árnyéka sem vetődhet Önre, hogy alkoholt fogyaszt, de bizonyára van olyan ismerőse, aki örül majd ennek a hírnek.
Hat vizsgálat alapján azzal is bíztathatjuk Önt, hogy a rendszeres kávéfogyasztóknak 50-80%-kal csökken a Parkinson betegségre való esélyük. Ha azonban ezen felbuzdulva túl sok kávét iszik, és kézremegést tapasztal, nem mi tévesztettük meg Önt, hanem ez a koffeinmérgezés egyik jele.
Ha Ön asztmás, ajánlott a napi minimum három kávé fogyasztása, amely két nagy vizsgálat szerint dózisfüggő mértékben csökkenti az asztmás rohamok számát és súlyosságát.
Ha Ön újszülött és apneában szenved, felhívnánk rá a figyelmét, hogy a koffein az Ön esetében is serkenti a légzőközpont működését. Beszélje meg az inkubátorát felügyelő személyzettel.
Ha Ön túlsúlyos, örömmel jelentjük, hogy a koffein némi effedrinnel és rengeteg önfegyelemmel kombinálva remek fogyasztószer.
A koffein növeli a fizikai munka hatékonyságát és intenzitását is, ezért ha Ön sportol, vagy fizikai munkát végez, érdemes edzés vagy munka előtt kávéznia. De ha Ön uránbányász, akkor mi felnézünk Önre, de a kávét nagyon nem ajánljuk, mert egy 2002-es vizsgálat kimutatta, hogy ez jelentősen növeli a tüdőrák kialakulásának veszélyét.
A koffein fájdalomcsillapítókkal együtt adva fokozza a gyógyszerhatást, s így akár 40%-kal kevesebb hatóanyag is elég. A tenziós fejfájást a kávé képes önmagában is és a gyógyszernél tartósabban is enyhíteni. Ezek az ismeretek különösen hasznosak lehetnek Önnek a kórházak konszolidációjának további késlekedése esetén.
Egy 1999-es vizsgálat kimutatta, hogy dózisfüggő mértékben 40-45%-kal csökken kávéfogyasztóknál az epekő kialakulásának a veszélye. De ha már Önnek van epeköve, ne keseredjen el, hanem gondoljon arra, hogy a kávéfogyasztás a diuretikus hatás miatt 10%-kal csökkenti a vesekő kockázatát is.
De ha Önnek veseköve is van, sajnos fel kell tételezzük, hogy Ön koffeinmentes életet élt és akkor ez a cikk nem biztos, hogy az Ön cikke.”

Szeretném felhívni az autoimmun betegségben szenvedők figyelmét arra, ami az alábbi blog cikkében olvasható. Gluténérzékenyek esetében a kávé keresztreakciót válthat ki.: kattints a következő linkre! mentesnasi.hu

Jó hír, hogy AIP-osok visszavezethetnek un. organikus kávét az étrendjükbe!