Kokhurt, azaz kókuszjoghurt – házilag

Kokhurt, azaz kókuszjoghurt – A kép a Google images-ről való.

Amennyiben van kedvetek kísérletezni, akkor olvassátok ezt a bejegyzésemet, melynek utolsó ihletét

PaleoMotivátor

Ági adta meg nekem. Ha rákattintotok a linkre, akkor olvashatjátok az ő kókusz joghurt verzióját.

Most pedig leírom az én kísérletemet, mely végül sikeres lett 😀 Volt 1 liter megsavanyodott házilag készült kókusztejem, valamint fél liter Thai kókusztejszínem (Intersparban lehet kapni). Már korábban beszereztem Laktiv plus C vitamin (Élőflórát és vitaminokat tartalmazó probitotikumot), miután a kókuszjoghurt kérdése már régen izgat.

A kókusztejet összeöntöttem a kókusztejszínnel, így kaptam másfél liter tejszínes és már savanykás alapot.

Kimertem belőle egy külön edénybe 6 dl kókuszlét.

6 dl hideg vegyes kókuszlébe 6 zacskó tortazselé szükséges ehhez a nagy mennyiséghez, hogy a kokhurtunk összeálljon.

A kókuszlét feltettem közepes lángon főzni, közben pedig a tortazselét összekevertem a kókuszlével, állandó keveréssel felfőztem, majd beleöntöttem a forró nagy mennyiségű lébe.

Addig főztem a kokhurtot, amíg a zselírozó el nem kezdte sűríteni a kókuszlét.

Ezután vettem le a tűzről, és a másfél liter lébe 6 kapszulát megbontva – öntöttem bele az élőflórát.

Ágnestől vettem az ötletet, hogy párnák között kell a kokhurtot melengetni – legalább 12 órát. Ehelyett én a nagy fazekat a kokhurtlével együtt betettem a sütőbe, és kora este egyszer a sütőt felmelegítettem, majd elzártam, és a meleg sütőben hagytam, majd lefekvés előtt még egyszer begyújtottam a sütőt, majd elzártam és hagytam a meleg sütőben az ételt.

Reggelre egy kocsonyás kókuszos lét nyertem, melyet átturmixoltam, majd üvegekbe raktam.

Bevallom, hogy miután én nem éreztem eléggé remegősnek a kokhurtot ezért beleraktam még egy evőkanál Cognac lisztet is, ami mint tudható megszívja magát és a folyékony állagot szilárdabbá teszi.

A végeredmény nagyon finom kokhurt lett 😀

A fentiek lebontva 7 dl-nyi mennyiségre:

  • 5 dl kókusztej
  • 2 dl Cocomas vagy más kókusztejszín
  • 2 zacskó zselatin
  • 2 kapszula élőflóra
  • Esetleg további sűrítésre kevés Cognac liszt

kokhurtáfonyáskokhurtepreskokhurtsóssnidlinges

A fényképek a Google images-ről valók