5-10 dkg kemény sajt – pl. Cheddar vagy Parmezán, esetleg Pannónia – a mennyiségben azért ilyen nagy a tól-ig, mert döntsd el a mértéket szabadon!
Fűszerek: só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, max. 1 evőkanál eritrit (elhagyható!), újhagyma vagy snidling vagy apróra vágott saláta hagyma
Elkészítés:
Főzd puhára brokkolit, majd turmixold össze a kókusztejszínnel
Fűszerezd ízlés szerint – a kóstolás lényeges!
Keverd össze a zöldséges alapot a tojásokkal, de azok valóban M-es méretűek legyenek! -, ha a javasoltnál több tojást teszel a keverékhez, abból baj nem lehet
Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, öntsd rá a keveréket, majd reszelj rá sajtot
Előmelegített sütőben közepes hőfokon süsd a „tésztát” míg a sajt meg nem pirul
Amikor kész, hagy hűlni, majd végy elő egy másik tepsit és tegyél abba is sütőpapírt
Borítsd át a „tésztát”, hogy a sült rész majd a tekeréskor felülre kerüljön
Húzd le a felül lévő sütőpapírt, majd óvatosan hengereld fel a „lepényt”
Hagyhatod nagy hengerben, de felvághatod kisebbekre is
6 lapos evőkanál mandulaliszt – 12 dkg – nyugodtan lehet vele spórolni és 1-2 kanállal kevesebb lisztet használni – ekkor inkább habkönnyű pille piskóta lesz az eredmény
Az egész tojásokat üsd bele egy edénybe és kezd el verni habosra, menet közben öntsd a tojásokhoz a citromok levét, és verd tovább
Amikor kezd erősen habosodni, akkor tedd hozzá a xukrot
Hosszabb ideig kell a habveréssel foglalatoskodnod, mintha külön fehérjét vernél fel, de a tészta alapjának így is tökéletes lesz – nem tudod kőkeményre verni!!!
A maglisztet szórva keverd a tojásos alaphoz
Egy zsírpapírral kibélelt edénybe öntsd bele a tésztát
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt fog a piskóta készre sülni
Borítsd egy deszkára a tésztát, vágd ketté, kend meg pl. narancs dzsemmel, végül a piskóta tetejét szórd meg porxukorral