Brokkolis tekercs

Hozzávalók:

  • 0,5 kg brokkoli
  • 2 dl kókusz tejszín – Cocomas pl.
  • 2 db M-es tojás
  • 5-10 dkg kemény sajt – pl. Cheddar vagy Parmezán, esetleg Pannónia – a mennyiségben azért ilyen nagy a tól-ig, mert döntsd el a mértéket szabadon!
  • Fűszerek: só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, max. 1 evőkanál eritrit (elhagyható!), újhagyma vagy snidling vagy apróra vágott saláta hagyma

Elkészítés:

  • Főzd puhára brokkolit, majd turmixold össze a kókusztejszínnel
  • Fűszerezd ízlés szerint – a kóstolás lényeges!
  • Keverd össze a zöldséges alapot a tojásokkal, de azok valóban M-es méretűek legyenek! -, ha a javasoltnál több tojást teszel a keverékhez, abból baj nem lehet
  • Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit, öntsd rá a keveréket, majd reszelj rá sajtot
  • Előmelegített sütőben közepes hőfokon süsd a „tésztát” míg a sajt meg nem pirul
  • Amikor kész, hagy hűlni, majd végy elő egy másik tepsit és tegyél abba is sütőpapírt
  • Borítsd át a „tésztát”, hogy a sült rész majd a tekeréskor felülre kerüljön
  • Húzd le a felül lévő sütőpapírt, majd óvatosan hengereld fel a „lepényt”
  • Hagyhatod nagy hengerben, de felvághatod kisebbekre is

Gyors citromos piskóta

Gyors citromos piskóta

Hozzávalók:

    • 6 db M-es tojás
    • 6 lapos evőkanál mandulaliszt – 12 dkg – nyugodtan lehet vele spórolni és 1-2 kanállal kevesebb lisztet használni – ekkor inkább habkönnyű pille piskóta lesz az eredmény
    • 1 késhegynyi szódabikarbóna
    • 2 db közepes citrom leve
    • 3 evőkanál eritrit
    • Narancs dzsem főzés nélkül
    • 2-3 evőkanál porxukor

Elkészítés:

    • Az egész tojásokat üsd bele egy edénybe és kezd el verni habosra, menet közben öntsd a tojásokhoz a citromok levét, és verd tovább
    • Amikor kezd erősen habosodni, akkor tedd hozzá a xukrot
    • Hosszabb ideig kell a habveréssel foglalatoskodnod, mintha külön fehérjét vernél fel, de a tészta alapjának így is tökéletes lesz – nem tudod kőkeményre verni!!!
    • A maglisztet szórva keverd a tojásos alaphoz
    • Egy zsírpapírral kibélelt edénybe öntsd bele a tésztát
    • Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt fog a piskóta készre sülni
    • Borítsd egy deszkára a tésztát, vágd ketté, kend meg pl. narancs dzsemmel, végül a piskóta tetejét szórd meg porxukorral