Nyers tavaszi saláta

A saláták közül óvatosan bánjunk a káposztafélékkel, mert az autoimmun betegeknek nyersen nem ajánlott a fogyasztása. Szerencsére nem mindenki beteg, tehát azoknak kiváló vitaminforrás.

A képen természetesen a saláta egy kisebb hányada látható!

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kelkáposzta
  • 20 dkg savanyú alma evőkanálnyi citrommal locsolva (Óvatosan a citrommal, hogy majdan a saláta emiatt ne essen össze, de az alma se barnuljon meg!)
  • Kb. 20 dkg sárgarépa
  • 1 bögre zsázsa (káposztafélék családjába tartozik!)
  • Paleolit majonéz

Elkészítés:

  • A kelkáposztát, a hámozott almát, a sárgarépát – a könnyebbség kedvéért elektromos háztartási géppel, vagy annak híján kézi reszelővel – vágjuk apróra
  • A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd a tetejére szórjunk zsázsát
  • Majonézzel vagy anélkül tálalhatjuk

Paprika TV – 2015.04.22. – 21 óra

MA – 2105. április 22-én – INDULÓ SOROZAT A PAPRIKA TÉVÉN http://tv.animare.hu/tvmusor.aspx… A részletes műsorért kattints a linkre

paleokonyha
„Ha a paleo-étrend hóbort, akkor ez a történelem legrégebbi hóbortja – három millió év távlatában gondolkodva. Pete Evans sztárszakács izgalmas, tápláló, ízekkel teli kirándulásra visz minket, hogy a lehető leghitelesebben adhassuk vissza, miként táplálkoztak őseink: természetes, legelőn nevelkedett állatok, friss, organikus gyümölcsök, zöldségek; semmi feldolgozott vagy kimondhatatlan nevű összetevő. Így fejlődött ki testünk táplálkozó funkciója. Pete pedig mindezt most, a 21. században eleveníti fel: táplálkozással foglalkozó emberekkel beszélget, izgalmas látogatásokat tesz olyan farmokon, ahol a mezőgazdasághoz való természetesebb hozzáállást próbálják visszahozni, és számtalan olyan ínycsiklandó receptet mutat, amit bárki kipróbálhat otthon. Ahogy Hippokratész mondta: „Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered.”

 

mákos répás süti

Mákos répás süti – A kép a Google images-ről való.

Hozzávalók:

  • 0,25 kg reszelt sárgarépa
  • 6 db tojás
  • 2 csipetnyi só
  • Eritrit – ízlés szerint – kb. 3 evőkanállal vagy a Xukor0stevia kiváló választás, melyből 1 evőkanállal bőségesen elég lesz, TED követése esetén méz vagy rizs, illetve tápióka szirup
  • 15 dkg mákliszt
  • 2 db közepes citrom
  • Késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

  • A reszelt sárgarépát keverjük össze a citromok teljes belsejével – lé, citrom húsa; keverjük ehhez az édesítést, majd a máklisztet is
  • A tojások sárgáját is keverjük el a masszával, majd a 6 tojás fehérjét csipetnyi sóval verjünk fel, és keverjük a tésztához. Meg is felezhetjük a tojások fehérjét – így 3 felvert tojás habja megy a tésztába, a másik 3 pedig a tetejére!
  • A tésztát egy zsírpapírral kibélelt tepsiben kb. 1,5 cm-es magasságban terítsük el.
  • Előmelegített sütőben közepes lángon süssük kb. 30 percig, de közben nézzünk rá, hogy nehogy a fehérje megégjen.
  • A kisült tésztát megszórhatjuk xukorban megforgatott magdulaforgáccsal is.

Habcsókos piskóta korongok

Miért is nevezem ezt a süteményt habcsókosnak?! -, mert a tojásokhoz képest alig tettem lisztet a tésztához. Csokikrémmel töltöttem meg, de megtölthető citromkrémmel vagy gyümölcsvelővel is. Kerek formájú muffin sütőben kell megsütni! Low carb paleoba bőven besorolható édesség.

Hozzávalók 16 db-hoz, azaz 32 koronghoz:

  • 7 db egész M-es tojás
  • Csipetnyi só
  • 2 ek. citromlé
  • 1 kh. szódabikarbona
  • 3 ek. eritrit
  • 3 ek. gesztenyeliszt vagy mandula, mogyoró liszt, avagy 2 ek. kókuszliszt
  • 1 ek. olvasztott vaj vagy paleo olaj
  • Porxukor – készen is kapható és eritritet kávédarálóban poríthatunk is!

Elkészítés:

  • Az egész tojásokat üssük egy tálba, majd kezdjük el felverni a csipetnyi sóval
  • Kb. 2 perc állandó habverés után tegyük a tojásokhoz a citromlét, az édesítést
  • Legalább 3-4 percig kell verni a tojásokat, mert egyben is felverődik, csak sokkal lassabban, mintha a fehérjét külön kemény habbá vernénk
  • A kevés lisztet szitálva keverjük a habhoz – óvatosan, hogy ne törjön össze
  • Ha van annyi formánk, hogy mind a 32 korongot egyszerre megsüssük, akkor könnyebb a dolgunk, ha nem, akkor külön-külön kell a formákban megsütni a tésztát
  • A formákba öntött habos piskóta tészta kb. 15-20′ alatt fog megsülni előmelegített sütőben – közepes lángon
  • A formákból vegyük ki a korongokat, majd ha kihűltek, akkor kenjük meg pl. csokikrémmel, és ragasszuk össze a süteményt
  • Porxukorral alá szórhatunk vagy a tetejét is megszórhatjuk a csokis-tészta falatoknak

Málna jégkrém

A kép a Google images-ről való.

Gyümölcsöt is érdemes mértékkel fogyasztani. Különösen azok vigyázzanak, akiknek már kialakult cukorbetegségük van, vagy nem szeretnének visszaesni. A kevés gyümölccsel, inkább csak ízesített jégkrémek viszont kiválóan kielégíthetik a gyümölcsök utáni vágyunkat még betegség esetén is.

A megoldás pépesített gyümölccsel ízesített víz, hozzáadott cukorpótló. A jégkrémekhez különösen ajánlom a Xukor0Steviát vagy csak a steviát. Mélyhűtés után a stevia kicsit kesernyés íze egyáltalán nem lesz érezhető, sőt nagyon jól harmonizál a jégkrémekkel és fagylaltokkal. A TED a természetes édesítők pártján van, ezért kis mennyiségben, ha ezt az irány követed – használhatsz szirupokat, mézet is. AIP-osan is készülhet pl. kevés glicinnel vagy minimális mézzel, de szerintem édesítés nélkül is remek hűsítő!

Hozzávalók és elkészítés egyben – 4 db jégkrémhez:

  • 4 dl vízzel vagy kókusztejjel turmixolj össze – jégkrémenként véve 6-8 szem málnát
  • Édesítésként tegyél a mixerhez 1 kávéskanál steviát vagy 1 lapos evőkanál Xukor0Steviát; keverhetsz a léhez őrölt vaníliát is; AIP-ban lehetőleg ne édesíts!
  • A formákat öntsd fel az alapanyaggal – ötletként használhatsz eldobható papír vagy műanyag poharat is, amibe valamilyen pálcikát tenned kell, hogy majd kézben tartsd a jégkrémet
  • Mélyhűtés után – kb. 2 óra elteltével – már eheted is

Erre a poharas megoldásra gondoltam!

Citromkrémes mákos szelet

Törökné Tóth Csilla receptje és képe

Hozzávalók:

Tészta 1 laphoz :
–       6 púpos e.k. darált mák
–       1 csapott e.k. kókuszliszt
–       4 e.k. eritritol
–       1 t.k. szódabikarbóna
–       fél citrom leve
–       2 tojás
–       0,5 dl cocomas kókusztejszín, hogy kenhető masszát kapjunk
Citromkrém:
–       2 nagy kezeletlen héjú citrom reszelt héja + leve
–       8 e.k. eritrit
–       4 tojássárgája
–       1 egész tojás
–       10 dkg kókuszzsír
Elkészítés:

  • Először a citromkrémet készítjük el 1-2 órával előbb, hogy
    legyen ideje kihűlni és szilárd állapotot elérni. A
    kókuszzsír kivételével összekeverjük a hozzávalóit és
    takaréklángon folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg
    elkezd rotyogni. Ekkorra be is sűrűsödik a krém.
    Hozzákeverjük a kókuszzsírt, majd levesszük a tűzről. Ha
    megfelelően kihűlt, betesszük a hűtőbe.
  • A tészta hozzávalóit fakanállal összekeverjük és egy 20 x 30
    cm-es – sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a masszát. 200
    fokon 15 perc alatt megsütjük az egyik lapot, majd újabb
    masszát keverve kisütjük a másik lapot is. Mikor kihűltek a
    lapok megtöltjük a citromkrémmel és kis időre hűtőbe tesszük
    a süteményt.