Paleo „juvarlakja” húsgombócleves

A recept és a kép „Ágni görög konyhája” oldalról való, ahol további paleos recepteket is találhattok.

„Hozzávalók:

  • 1/2 kg sárgarépás fasírt (én fele fele marhahús és sertéshúsból készítettem)
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 közepes krumplinak megfelelő fehér édesburgonya – Ritkán lehet kapni Magyarországon is, már hallottam róla (BB)
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • Só, bors
  • 2 kanál ghee vagy még egy kevés olívaolaj

Elkészítés:

  • A hagymát olajon megfuttattam, majd felöntöttem vízzel, sóztam.
  • A forrásban lévő vízbe beletettem a húsgombócokat.
  • Mikor majdnem készen voltak, hozzáadtam a gheet (vagy még kevés olívaolajat), a sárgarépát és édesburgonyát.
  • Mikor minden puha volt, a húsgombócokat kiszedtem, majd botmixerrel a levest összeturmixoltam.
  • Citrommal savanyítottam, de talál hozzá a tárkonyos ecet is.
Tipp:

* A hagymát az utóbbi időben mindig apróra vágom, majd kevés vízben előfőzöm. Annyi vizet teszek csak, hogy éppen ellepje a hagymát és addig hagyom, amíg a víz lefő róla, ezután ráöntök kevés olajat és a recept szt. készítem tovább az ételt. Így tapasztalatom szt. az érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják.”

* A fenti levest hagyma nélkül is lehet készíteni, úgy is nagyon finom.

 

Jeges tea

A recept és a képek Willson oldaláról való

jegesteakancsóWillsonHázilag bármelyik kedvenc teánkból elkészíthetjük.

Steviával, citrommal ízesítve, vihetjük magunkkal munkahelyre, iskolába. Tetszés szerint tehetünk bele aszkorbinsavat (C vitamin)

… és különféle fűszereket is: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, menta, szegfűbors, chili stb.

Hozzávalók:jegestea0Willson

  • Forrásban lévő víz
  • Bármilyen tea levél (vagy filteres tea)
  • Biocitrom
  • Stevia (vagy Xukor0)

Elkészítés:
/Csipketea Hibiszkusszal/

  • Amíg a víz fölforrt két biocitrom levét kicsavartam, majd a leforrázott  forró teába tettem  a citromhéjakat és a Steviát.
  • Amikor kihűlt leszűrtem,  és a langyos teához kevertem a citromlevet és a hűtőbe raktam.
  • Nyáron akár jégkockával, szívószállal is fogyasztható!

Kirándulásra is jegesen vihető, ha egy nappal előtte ásványvizes palackban, a mélyhűtőben lefagyasztjuk.
Sokáig hideg marad, főleg ha betekerjük egy konyharuhába vagy törölközőbe.

Narancsos pulykacombok batátával

Hozzávalók:

  •  pulykacombok (nálunk ma 6 db.)
  • krumpli (paleosóknak édesburgonya)
  • olívaolaj (kb 1 csészényi)
  • fokhagymagerezdek
  • 1 jó nagy pohár narancslé (kb. 300 ml)

 Elkészítés:

  • Az alsó combokat konyhakész állapotba hozzuk (van aki lehúzza a bőrt róla, van aki nem).
  • Hosszában bevagdossuk, majd a nyílásokba fokhagymagerezdeket szúrunk.
  • Sózzuk, borsozzuk őket és olívaolajos tepsibe helyezzük (kb 1 ujjnyi olaj).
  • Annyi krumplit kockázunk, amivel szorosan ki lehet pakolni a tepsit. A krumplikat még a tepsibe tevés előtt megolajozzuk, sózzuk, borsozzuk egy másik tálacskában és jól összekavarjuk a kezünkkel. Az édesburgonya ugyanilyen módon lesz előkészítve, viszont azt csak a vége felé kell a tepsibe tenni, mert nagyon hamar megvan.
  • Miután minden katonás rendben a tepsiben áll, nyakon öntjük az ételt a kifacsart narancsok levével, de úgy, hogy mindenhová kerüljön.
  • Előmelegített 250 fokos sütőbe tesszük, alsó rácsra, majd amikor elkezd sülni, lehúzzuk 180 fokra. A húsokat néha néha megfordítjuk, hogy a végére mindkét oldalukon szépen pirosra legyenek sülve.”

Csokoládé chips-es paleo banánkenyér

csokispaleokevertagnee
„Ágni görög konyhája” blogról való – a recept és a kép, további fázisképekért kattintsatok a linkre
Hozzávalók:
* 300 gr magliszt és/vagy őrölt mag (nálam darált sótlan, héjas mandula, saját készítésű mandulaliszt és kókuszliszt volt, majdnem egyforma arányban)
* 1 csésze nagyon puha, villával megtört banán
* 4 tojássárga
* 4 tojásfehérjéből vert hab
* 1/2 kk fahéjpor
* 3/4 kk szódabikarbóna
* 1/2 kk vaníliapor
* 1/4 csésze legalább 75 %-s kakaótartalmú csokichips
* 1/3 csésze méz
* 1 tk steviapor
Elkészítés:
  • A tojások habját felvertem, a száraz összetevőket összekevertem.
  • Az édesítőt és mézet a tojássárgával simára habartam.
  • Majd lassan mindent egybe tettem, és addig kevergettem, amíg biztos voltam benne, hogy minden arányosan elosztódott a masszában.
  • A tojásfehérjét vigyázva és utoljára kell belekeverni, nehogy kiverjük teljesen a belé szorult levegőt és összeessen.
  • 20×10 cm-s tepsiben sütöttem talán 40-45 percet, 180 fokos előmelegített sütőben.
  • A magliszteknél is ugyanúgy kell eljárni mint a gabonaliszt esetében, beleszúrunk egy fogpiszkálót vagy éles kést, és ha nem ragad rá semmi, valamint az illata is már nagyon jön a sütőből, akkor készen van.”

Csupa csoki óriás torta

csupacsokitorta800Már megtanultam, hogy nem paleos családtagjaimnál elsősorban a csokitortákkal érhetek el osztatlan sikert. Nem búzalisztes torták ismeretesek a hagyományos konyhában is, tehát nem kell ahhoz megszállott paleosnak lenni, hogy egy mindenki számára finomságos paleo tortával rukkoljunk elő. …, s mindamellett, hogy a torta paleos, nagyon kevés maglisztet használtam hozzá. Lényegében egy csokis habtorta készült.

Hozzávalók egy óriás tortához:

Tészta:

  • 10 db tojás
  • Fél citrom leve
  • Csipetnyi só
  • Vanília és 3 ek. eritrit -, egyébként ízlés szerint
  • 6 x 2 dkg, tehát lapos evőkanál mandulaliszt vagy finomra őrölt mandula
  • 3 evőkanál kakaópor
  • Egy maréknyi bio narancs héja finomra őrölve – ez természetesen opcionális!; esetleg egy kevés mézeskalács fűszerkeverék is izgalmasabbá teszi a tészta ízét

Krém:

  • 3 púpozott evőkanál kókuszzsír
  • 3 evőkanál kakaópor a krémbe
  • 2 evőkanál eritrit, illetve ízlés szerint több

Díszítés:

  • 90%-os késsel forgácsolt csokidarabok, ehető virág – pl. ibolya, tulipán szirom (természetesen opcionális)

Elkészítés:

  • A tojások fehérjét a citromlé hozzáadásával verjük fel kemény habbá, majd csipetnyi sót is keverjünk hozzá – a sót most a majdani édes íz kiegyensúlyozására
  • A habverés utolsó fázisában adagoljuk a habhoz az eritritet
  • Ezután a tojások sárgáját keverjük lassú fokozaton hozzá, a kakaóport, majd pedig a maglisztet szórva – lassan keverjük el a habbal
  • Zsírpapírral kibélelt csatos tortaformába kanalazzuk be a tésztát
  • Előmelegített sütőben – alsó lángon (150 fok) süssük a tortát tűpróbáig – kb. 20 perc
  • A tortát borítsuk ki egy kerek tálra, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy majdan az „alja” maradjon a torta „teteje”
  • A krémhez csak össze kell turmixolnunk a hozzávalókat
  • Végül a kihűlt tortát ketté vágjuk és a két lap közötti részre, majd kívülre felkenjük a krémet
  • Díszíteni nem kötelező, de én csoki forgácsokat és a kertből szedett ibolyát tettem rá!

Tojásos tál háromféle töltelékkel – vendégváró asztal

Húsvéti hidegtál

Hozzávalók 10 fős vendégséghez:

  • 20 db M-es – lehetőleg mély almos tojás
  • 3 x 5 dkg vaj
  • 10 dkg házi kenőmájas.
  • 10 dkg házi kolbász
  • 10 dkg kemény sajt
  • Főtt csülök sonka
  • Zöldségek: pl. madársaláta, jégsaláta, fejes saláta, új hagyma, retek …

Elkészítés:

    • A tojásokat keményre főzzük, melyhez minimum 15 perc szükséges
    • A tojásokról a forró vizet leöntjük
    • A kemény tojásokat egy keményebb tárggyal, pl. egy kés nyelével, fakanállal megütögetjük úgy, hogy közben hideg vizet eresztünk a tojásokra; a tojások héja alá áramlik a hideg víz és így könnyebb lesz a tojásokat megpucolni
    • A kemény tojásokat egyharmadát levágjuk, a kétharmadát talpára állítjuk
    • Kikanalazzuk a sárgáját és összekeverjük az egyharmad fehérjével, majd összeturmixoljuk
    • A turmixolt sárgáját-némi fehérjét három részre osztjuk
    • Mindhárom adaghoz külön-külön vajat teszünk, majd az adagokhoz külön – apróra vágott kolbász, reszelt sajtot, házi májast; a keverékeket visszatöltjük a talpas tojásfehérjékbe
    • Díszítéshez ajánlom a kolbászos tetejére egy apró kolbász darabka, a sajtos tetejére reszelt sajt, a májas tetejére pl. saláta levél helyezését
    • A tálalás dekoratív, ha salátaágyon történik; a képen madársalátára történt tálalás látható.