1/2 kg sárgarépás fasírt(én fele fele marhahús és sertéshúsból készítettem)
1 apróra vágott vöröshagyma
2-3 sárgarépa
2 közepes krumplinak megfelelő fehér édesburgonya – Ritkán lehet kapni Magyarországon is, már hallottam róla (BB)
1/4 csésze olívaolaj
Só, bors
2 kanál ghee vagy még egy kevés olívaolaj
Elkészítés:
A hagymát olajon megfuttattam, majd felöntöttem vízzel, sóztam.
A forrásban lévő vízbe beletettem a húsgombócokat.
Mikor majdnem készen voltak, hozzáadtam a gheet (vagy még kevés olívaolajat), a sárgarépát és édesburgonyát.
Mikor minden puha volt, a húsgombócokat kiszedtem, majd botmixerrel a levest összeturmixoltam.
Citrommal savanyítottam, de talál hozzá a tárkonyos ecet is.
Tipp:
* A hagymát az utóbbi időben mindig apróra vágom, majd kevés vízben előfőzöm. Annyi vizet teszek csak, hogy éppen ellepje a hagymát és addig hagyom, amíg a víz lefő róla, ezután ráöntök kevés olajat és a recept szt. készítem tovább az ételt. Így tapasztalatom szt. az érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják.”
* A fenti levest hagyma nélkül is lehet készíteni, úgy is nagyon finom.
Házilag bármelyik kedvenc teánkból elkészíthetjük.
Steviával, citrommal ízesítve, vihetjük magunkkal munkahelyre, iskolába. Tetszés szerint tehetünk bele aszkorbinsavat (C vitamin)
… és különféle fűszereket is: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, menta, szegfűbors, chili stb.
Hozzávalók:
Forrásban lévő víz
Bármilyen tea levél (vagy filteres tea)
Biocitrom
Stevia (vagy Xukor0)
Elkészítés:
/Csipketea Hibiszkusszal/
Amíg a víz fölforrt két biocitrom levét kicsavartam, majd a leforrázott forró teába tettem a citromhéjakat és a Steviát.
Amikor kihűlt leszűrtem, és a langyos teához kevertem a citromlevet és a hűtőbe raktam.
Nyáron akár jégkockával, szívószállal is fogyasztható!
Kirándulásra is jegesen vihető, ha egy nappal előtte ásványvizes palackban, a mélyhűtőben lefagyasztjuk.
Sokáig hideg marad, főleg ha betekerjük egy konyharuhába vagy törölközőbe.
Az alsó combokat konyhakész állapotba hozzuk (van aki lehúzza a bőrt róla, van aki nem).
Hosszában bevagdossuk, majd a nyílásokba fokhagymagerezdeket szúrunk.
Sózzuk, borsozzuk őket és olívaolajos tepsibe helyezzük (kb 1 ujjnyi olaj).
Annyi krumplit kockázunk, amivel szorosan ki lehet pakolni a tepsit. A krumplikat még a tepsibe tevés előtt megolajozzuk, sózzuk, borsozzuk egy másik tálacskában és jól összekavarjuk a kezünkkel. Az édesburgonya ugyanilyen módon lesz előkészítve, viszont azt csak a vége felé kell a tepsibe tenni, mert nagyon hamar megvan.
Miután minden katonás rendben a tepsiben áll, nyakon öntjük az ételt a kifacsart narancsok levével, de úgy, hogy mindenhová kerüljön.
Előmelegített 250 fokos sütőbe tesszük, alsó rácsra, majd amikor elkezd sülni, lehúzzuk 180 fokra. A húsokat néha néha megfordítjuk, hogy a végére mindkét oldalukon szépen pirosra legyenek sülve.”
A magliszteknél is ugyanúgy kell eljárni mint a gabonaliszt esetében, beleszúrunk egy fogpiszkálót vagy éles kést, és ha nem ragad rá semmi, valamint az illata is már nagyon jön a sütőből, akkor készen van.”
Már megtanultam, hogy nem paleos családtagjaimnál elsősorban a csokitortákkal érhetek el osztatlan sikert. Nem búzalisztes torták ismeretesek a hagyományos konyhában is, tehát nem kell ahhoz megszállott paleosnak lenni, hogy egy mindenki számára finomságos paleo tortával rukkoljunk elő. …, s mindamellett, hogy a torta paleos, nagyon kevés maglisztet használtam hozzá. Lényegében egy csokis habtorta készült.
Hozzávalók egy óriás tortához: Tészta:
10 db tojás
Fél citrom leve
Csipetnyi só
Vanília és 3 ek. eritrit -, egyébként ízlés szerint
6 x 2 dkg, tehát lapos evőkanál mandulaliszt vagy finomra őrölt mandula
3 evőkanál kakaópor
Egy maréknyi bio narancs héja finomra őrölve – ez természetesen opcionális!; esetleg egy kevés mézeskalács fűszerkeverék is izgalmasabbá teszi a tészta ízét
A tojások fehérjét a citromlé hozzáadásával verjük fel kemény habbá, majd csipetnyi sót is keverjünk hozzá – a sót most a majdani édes íz kiegyensúlyozására
A habverés utolsó fázisában adagoljuk a habhoz az eritritet
Ezután a tojások sárgáját keverjük lassú fokozaton hozzá, a kakaóport, majd pedig a maglisztet szórva – lassan keverjük el a habbal
Zsírpapírral kibélelt csatos tortaformába kanalazzuk be a tésztát
Előmelegített sütőben – alsó lángon (150 fok) süssük a tortát tűpróbáig – kb. 20 perc
A tortát borítsuk ki egy kerek tálra, és hagyjuk kihűlni úgy, hogy majdan az „alja” maradjon a torta „teteje”
A krémhez csak össze kell turmixolnunk a hozzávalókat
Végül a kihűlt tortát ketté vágjuk és a két lap közötti részre, majd kívülre felkenjük a krémet
Díszíteni nem kötelező, de én csoki forgácsokat és a kertből szedett ibolyát tettem rá!
Zöldségek: pl. madársaláta, jégsaláta, fejes saláta, új hagyma, retek …
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, melyhez minimum 15 perc szükséges
A tojásokról a forró vizet leöntjük
A kemény tojásokat egy keményebb tárggyal, pl. egy kés nyelével, fakanállal megütögetjük úgy, hogy közben hideg vizet eresztünk a tojásokra; a tojások héja alá áramlik a hideg víz és így könnyebb lesz a tojásokat megpucolni
A kemény tojásokat egyharmadát levágjuk, a kétharmadát talpára állítjuk
Kikanalazzuk a sárgáját és összekeverjük az egyharmad fehérjével, majd összeturmixoljuk
A turmixolt sárgáját-némi fehérjét három részre osztjuk
Mindhárom adaghoz külön-külön vajat teszünk, majd az adagokhoz külön – apróra vágott kolbász, reszelt sajtot, házi májast; a keverékeket visszatöltjük a talpas tojásfehérjékbe
Díszítéshez ajánlom a kolbászos tetejére egy apró kolbász darabka, a sajtos tetejére reszelt sajt, a májas tetejére pl. saláta levél helyezését
A tálalás dekoratív, ha salátaágyon történik; a képen madársalátára történt tálalás látható.