Kakaókrém

Hozzávalók a pohárban látható egy adaghoz:

  • 2 evőkanál Holland kakaóvajas kakaópor (23% kakóvaj)
  • 1 evőkanál eritrit, TED esetében egy teáskanál méz
  • Víz vagy kókusztej, vagy kókusztejszín – kb. 1 dl, de folyamatosan figyelve annyi, amitől keverés közben elkezd a kakaó krémmé válni
  • Magok – pl. kesu, pörkölt kesu, dió, mandula – opcionális
  • Gyümölcs – pl.  bogyós gyümölcsök – opcionális
  • A tetejére – paleo tejszínhab – opcionális

Elkészítés:

  • Válassz folyadékot – ha kókusztejszínt választasz, akkor tovább növeled az édesség zsírtartalmát
  • A kakaópor és a folyadék mennyiségét úgy határozd meg, ahány személynek készíted az édességet
  • Öntsd össze a hozzávalókat, édesíts
  • Kínáld magokkal, gyümölcsökkel, vagy anélkül

A burgonyafélék – tökéletes egészség diéta – jaminet nem low carb paleo irányzata

Megjegyezni kívánom, hogy a TED megengedő a burgonyával, viszont Jamineték se paleo kenyeret, se pedig paleo sütikéket nem esznek!!!

A legfőbb érv a fogyasztása mellett: A szaponin elsősorban a burgonya héjában található, tehát meghámozva főzve, nem törődve a glikémiás indexével - egy könnyen emészthető szénhidrátot vesznek néhányan vissza a paleos étkezésükbe.

Szendi Gábor oldaláról – Dr. Loren Cordain: A burgonyafélék fogyasztása, az egészség és az autoimmun betegségek

A cikket részletesen olvashatod – a sorra kattintva!

Az alábbi génmódosított burgonya képe a Google images-ről való

génmódosított burgonya” … A burgonya az egyik legmagasabb glikémiás indexű és telítettségű élelmiszer. …

A burgonyák egyik jellegzetessége, amellyel nem igazán foglalkoztak az egészség szempontjából, a szaponin tartalmuk. A szaponin név onnan származik, hogy amikor ez az anyag vízzel keveredik, akkor szappanszerű habot alkot. …

A szaponinok mindkét csoportja számos növényfajban megtalálható; a kultúrnövényekben is. A szaponinok elsődleges szerepe, hogy feloldva az ellenséges élőlények sejtjeit, megvédjék a növényt a mikróbák és rovarok támadásaitól. Azokban az emlősökben (az emberben is), akik rendszeresen fogyasztják a szaponin tartalmú növényeket, ezek az anyagok a bélfalban gyakran réseket hoznak létre, növelve ezáltal a bél áteresztő képességét. …

…A burgonyák két glükolalkaloid szaponint, az α-kakonint és az α-szolanint tartalmaznak. …

a glükoalkaloidok okozta, lehetséges mérgezésnél sokkal nagyobb aggodalomra ad okot a bélfal áteresztőképességének növekedése az évek folyamán. Különösen a krónikus gyulladással küzdő emberek esetében (rák, autoimmun betegség, szív-és érrendszeri megbetegedések, inzulinrezisztenciával összefüggő problémák) kell aggódni. Nemrégiben napvilágot látott tanulmány az áteresztő bélfalat okolta az autoimmun betegségek általános kiváltójaként14 – ezzel a következtetéssel magam is egyet értek15 – akárcsak a szív- és érrendszeri betegségekért16, 17  vagy az inzulinrezisztenciával összefüggő problémákért18. Amikor a bél áteresztővé válik, az nem túl szerencsés, mivel a bél tartalma attól kezdve könnyen eléri az immunrendszert, és aktiválja azt….”

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lila_burgonya

Ha már burgonya, akkor lila burgonya, melyben „A lilás színért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel, melynek fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.” Magyarországon a termelők idegenkednek tőle, holott ez egészséges burgonya. Horrorisztikus áron lehet vásárolni pl. a budapesti Nagycsarnokban. 3.000 Ft/kg körüli árra emlékszem – elképesztő!!!

CheriefranciamagyarburgonyaHankó László őstermelő – különleges burgonyafajták szállítója

Cherie

A Cherie egy francia nemesítésű (nemesítő: Germicopa S.A. – 1997) fajta, amely az utóbbi években a gasztronómia fejlődésével Magyarországon is elterjedt. Ugyan nem tartozik a színes burgonyák közé, előnyös tulajdonságai miatt mégis felvettük a színes húsú fajták mellé kontrollnak. Hagyományos színvilágú (szép piros héj és halványsárga hússzín jellemzi, alakja kiflikrumpli jellegű, hosszúkás-hengeres. Korai-középkorai érésű, így nyár közepétől már szedhető fajta. Íze kifejezetten kellemes, állagra tipikus nem szétfővő típus, így a legkülönfélébb saláták és hidegkonyhai készítmények kiváló alapanyaga.

A Cherie közepes, ritkábban nagyméretű krumplikat nevel, gumóin a szemek nagyon sekélyen ülnek, a héj pedig teljesen sima, így – ha héj nélkül használjuk fel – a hámozáskor fellépő veszteség minimális. Nagyon szép színes salátákat készíthetünk, ha a Cherie-t színes fajtákkal (pl. Skót-felföldi vörös és Svájci kék) keverjük össze, ilyenkor csak arra kell ügyelni, hogy a főzési idők némileg eltérhetnek egymástól, így célszerű külön-külön elkészíteni, majd a végén keverni őket.

Melanoma blog

A génmódosításon, a szaponinon és a glükoalkaloidokon kívül még jön a vegyszerezés, melynél a negatív listán a burgonya az „előkelő” 9. helyet foglalja el.

„A piszkos 12 lista, vagyis a legmérgezettebb zöldségek, gyümölcsök:
1. alma
2. zeller
3. eper
4. őszibarack
5. spenót
6. nektarin
7. szőlő
8. californiai paprika
9. krumpli
10. áfonya
11. saláta
12. mángold

A 15 legtisztább zöldség, gyümölcs:
1. hagyma
2. kukorica
3. ananász
4. avokádó
5. spárga
6. borsó
7. mangó
8. padlizsán
9. Sárgadinnye
10. kivi
11. kelkáposzta
12. dinnye
13. édes burgonya
14. grapefruit
15. gomba”

Femina – Vigyázz, a szolanin mérgező!
„A burgonyában egy szolanin nevű kémiai anyag található, mely elsősorban a burgonya zöld színű részeiben fordul elő, illetve a rosszul tárolt burgonyák esetében akkor szaporodik fel, amikor fényt kap, és elindul a csíraképződés. A burgonyás ételeknél ezért figyelj arra, hogy a zöld részeket mindig vágd ki, és kicsírázott burgonyát csecsemőknek ne adj. …”

Egy szó, mint száz – alaposan gondold át, hogyha burgonyát eszel, akkor milyent fogyasztasz?!

édesburgonya0

Édesburgonya – Wikipédia

Mangalica sonka salátával és töltött tojással

Akciósan tudtam csak magamnak megengedni, hogy a „Szomori” gyártótól vegyek 10 dkg mangalica sonkát. Elmondható, hogy isteni, csak a pénztárcája bánja annak, aki ennek a finomságnak a megvételére vetemedik.

Az ötlet és a kép kedvéért teszem fel ezt a salátát, mely minden egyes paleos irányzatba beilleszthető. A saláta összetétele egyezik a lazacoséval, de itt a húsféle ugyebár mangalica. A salátát, hogy jobban csússzon – meg lehet locsolni egy evőkanálnyi olíva olajjal.

Húsvétról  maradék töltött tojást eltettem mélyhűtőbe, és most elővarázsoltam. Felengedés után ízre, állagra még mindig finom volt.