A mentás kókuszgolyó csokisan vagy csoki nélkül is elkészíthető! Csoki nélkül AIP-osok is fogyaszthatják!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Javaslat a mennyiségekre: 25 dkg kókuszreszelék, 3-5 evőkanál kókuszolaj, ízlés szerint édesítés, egy maréknyi menta, 5-10 dkg fekete csokoládé
Daráljuk meg a kókuszreszeléket, vagy pl. keressünk olyan apró szeműt (Aldi), amit nem kell darálni.
A reszelékhez hozzá darálhatunk eritritet; AIP-osok mézet vagy glicint.
Egy marék menta levelet is ledarálunk, és a kókuszreszelékhez keverjük.
Az egész keveréket gyúrjuk össze kókuszolajjal, formáljunk golyókat. Ha nem borítjuk be a golyókat, akkor zöldes színűek lesznek.
Amennyiben csokisan készítjük, akkor olvasszunk fel – lehetőleg 90%-os fekete csokoládét és forgassuk bele a golyókat. A csokis változat nem AIP!, de beleforgathatjuk a golyókat édesített karobporba!
A cég neve kifli.hu, de jó minőségű bio húsok is rendelhetőek. A bolt Budapesten található.
BIOBARLANG – a bio ételek teljes tárházát kínálják,ugyanakkor – Körülnéztem a neten és azt tapasztaltam, hogy vidéken könnyebb bio termékekhez jutni, tehát bátran keresgéljetek cégeket. Találtam egy olyan on-line értékesítéssel foglalkozó társaságot – BIOBARLANG -, akik többek között Budapesten mindenféle bio tőke hús értékesítésével is foglalkoznak. Kattints a zöld sorra, és az oldalukra találsz! A tiszta hús beszerzési forrásai bővebben… →
1 evőkanál NoCarb liszt (helyette további kókuszzsír használható!)
Magozott megy – két marokkal
* A csokis borítást olvasztott csokoládéval is megoldhatjuk.
Elkészítés:
Egy mély szögletes vagy kerek edényt béleljünk ki fóliával.
A kókuszreszeléket osszuk ketté, mert az egyik fele lesz a vaníliás réteg, a másik pedig a csokoládés.
A fehér reszelékbe keverjünk 2 evőkanál szirupot, vagy eritritet ízlés szerint, továbbá vaníliát, majd 2 dl kókuszolajat, és a bélelt formába egyengessük bele a keveréket.
Magozzunk ki meggyet, és sűrűn tűzdeljük meg a vaníliás réteget meggy szemekkel.
A kókuszreszelék másik felét keverjük össze 2 evőkanál sziruppal, vagy eritrittel, továbbá 3 evőkanál kakaóporral.
A kakaós kókuszt simítsuk rá a vaníliásra.
Keverjünk ki 1 evőkanál kakaót vízzel és NoCarb liszttel, vagy a kakaót csak kókuszolajjal.
„Őrölt mustármagba, majd sózott felvert tojásba forgattam, zsírban, hirtelen sütöttem a rántott husit.” Kunné Bea receptje és képe, és az egész csak ennyi 😀 (Készülhet kiklopfolt sertés tarjából, csirkemellből stb.)
Kipróbáltam! – frissen finom, de másnapra a panír megkeseredik.
Üdítően friss, könnyű, habos nyalánkság, egy szelet biztos nem lesz elég belőle! ☀
Először elkészítettem a krémet:
60 dkg alma
10 dkg kókuszzsír
1 dl kókusztejszín
1 dl víz
2 tk. zselatin
néhány csepp citromlé
Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk. Egy lábasba dobjuk az almákat, meglocsoljuk a citromlével, a vízzel és a kókusztejszínnel felöntve puhára pároljuk. Folyamatos keverés mellett a zselatint is hozzáadjuk, majd a tűzről levéve a forró krémbe belekeverjük a kókuszzsírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd botmixerrel pürésítjük.
Piskóta elkészítése:
4 db tojás
3 dkg porrá őrölt eritrit
3 dkg mandulaliszt
fél mokkáskanál szódabikarbóna
kevés citromlé
csipet só
Tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket az eritrit 1/3-ad részével és csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék édesítővel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a citromlével elpezsegtetett szódabikarbónát. A felvert fehérjéhez adjuk a sárgáját, óvatosan elkeverjük, végül lazán hozzáforgatjuk a mandulalisztet is. Zsírpapírral bélelt, kb 20×30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverésen, 160-175 fokon, 20-25 percig sütjük. Amikor kisült pár percig pihentetjük, majd átfordítjuk egy nagyobb tepsire, lehúzzuk a zsírpapírt óvatosan. Visszafordítjuk az eredeti tepsibe. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor az almás krém már teljesen kihűlt, rákanalazzuk a piskótára. Hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a habot.
Vízgőz felett kemény habbá verjük a fehérjéket az összes hozzávalóval, amíg a zselatin feloldódik. Végezetül rákenjük a krém tetejére. Hűteni újból és amikor a hab már kihűlt, fahéjas porrá őrölt eritrittel szórjuk.
Megjegyzés: A Tökéletes Egészség Diéta ajánlása szerint az eritrit helyett akár rizs, tápióka szirupot is használhatsz. Mértékkel magliszt is belefér a TED-be, így a Paleo fúziómba is. A magam részéről biztosan nem főzném meg az almát, hanem összeturmixolnám és citrommal meglocsolnám. Így nem kellene főzött gyümölcsöt használni. BB Márta