Pajzsmirigy betegek diétája

pajzsmirigyképeDiabetika.Info –

Dr. Tihanyi László cikke nyomán

Kattints a zöld kiemelésre, és eljutsz a Diabetika.Info oldalára, ahol olvashatod a cikk további részleteit!

pmétrendA képek a Google images-ről valók

"... Pajzsmirigy gyógyító ételek: 
-    makro- és mikrotápanyagokat is tartalmazó ételek, mint az

organikus zöldségek és gyümölcsök,

amelyek méreganyagoktól, hormonoktól, és kemikáliáktól mentesek, ám tápanyagban gazdagok. Fogyasszon erjesztett, probiotikumokban gazdag ételeket, mint

a savanyú káposzta,

a kefir és a házi készítésű joghurt.

-    az emésztőrendszerben sok pozitív hatású baktérium található, amelyek megvédik szervezetünket a kártékony baktériumoktól, valamint eltávolítják a meg nem emésztett ételeket, méreganyagokat, és parazitákat.

A meg nem emésztett ételek gyakran a véráramba kerülnek, allergiát, gyenge immunrendszert, gyulladásokat, és étel intoleranciákat okozva, amely a pajzsmirigyre is káros hatással van.

-    fogyasszon

egészséges fehérjét és zsírsavakat,

amelyek a hormonháztartás rendben tartása mellett az emésztőrendszert is egészségesen tartják. Zsírsavakból

dióféléket,

kókuszolajat,

avokádót,

és kókuszvajat fogyasszon,

valamint állati eredetű zsírsavakból marha- és csirkezsírt.

Fehérjéhez

marhahús, csirke, pulyka, halfélék, és sertéshús fogyasztásával juthat …

–    sokféle, vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyógynövény

létezik, amelyeket legjobb nyersen fogyasztania, hiszen főzés során vitamintartalmuk nagyban csökkenhet. Pajzsmirigy alulműködés esetében fogyasszon

kurkumát.

-    sok pajzsmirigy betegnek a mellékveséje is lassabban működik, illetve kortizol szintjük is alacsonyabb a kelleténél. Ez esetben fogyasszon

fokhagymát, hagymaféléket,

spárgát, zöld levelű zöldségeket,

friss gyümölcsöket, spenótot,

banánt, petrezselyemzöldet,

vagy mandulát.

 Mindezek mellett figyeljen oda a megfelelő mennyiségű

nyugalmi állapotra is, amelyet jógázással vagy futással biztosíthat.

Egyéb tippek:
... A pajzsmirigy működését elsősorban az agyalapi mirigy serkentő hormonja szabályozza, amit pedig a hipotalamusz kontrollál. A pajzsmirigy tehát közvetlen idegi és áttételes hormonális szabályozás alatt áll. Ezért a megfelelő étrend mellett a

kiegyensúlyozott életvitel

is nagy szerepet játszik a mirigy épségének a megőrzésében.

Kerülje a tartósítószerek és adalékanyagok fogyasztását, és vizsgáltassa meg a háztartása ivóvizét is.

Amennyiben fluort tartalmaz, mindenképp

váltson fluor-mentes vízre,

hiszen a fluor a pajzsmirigy sejtekhez tapadva megakadályozza a hormonok termelését, lassítja a pajzsmirigy működését.
Amiről ne feledkezzen meg: 
Sokféle pajzsmirigy diéta létezik, mindenki szervezete máshogy reagál a különféle betegségekre, és különféle módon gyógyul, ezért

próbálkozzon többféle étrenddel, amíg meg nem találja a legmegfelelőbbet. …”

Csokitorta – sütés nélkül

Hozzávalók:

  • 1 kg érett avokádó vagy 1 kg érett banán
  • 5 ek. 25% kakaóvaj tartalmú kakaó
  • 25 dkg mazsola
  • Rumaroma
  • 1 ek. katáng kávé, vagy granulált kávé, vagy 0,5 dl espresso
  • Édesítés – többféleképpen oldható meg – feltétlenül kóstolni kell!
    • Eritrittel – sok kb. 6 ek. édesítőre lesz szükség, mert alacsony az édesítő értéke;
    • Xukor0stevia 3 ek. – ez jó választás, mert a stevia miatt intenzívebb az édes íz;
    • TED szerint – rizs, tápióka szirup, esetleg méz használata is lehetséges
  • 6 dl kókusz tejszín, vagy 6 dl organikus kefír (a TED szerint használható!
  • 5 ek. banánliszt (rezisztens keményítő)
  • 3 ek. Cognac liszt – sűrítésre, vagy 1 zacskó zselatin, vagy agar-agar (az előírás szerint használva!)
  • 3 dkg fekete csokoládé

Elkészítés:

  • Az avokádókat ketté vágjuk és a belsejét egy nagy tálba kaparjuk.
  • Valamennyi, a hozzávalóknál felsorolt anyagot – a mazsola kivételével – botmixerrel, vagy más típusú turmixgéppel összedolgozzuk.
  • A mazsola akkor kerül bele, amikor a krém kész, melyet szintén jól elkeverünk a csokikrémmel.
  • Egy csatos tortaformát kibélelünk fóliával, és a torta masszáját a formában elegyengetjük.
  • A fekete csokoládét a tortára reszeljük vagy éles késsel csíkokat húzunk a csokiból.
  • Ahhoz, hogy a torta ehető állapotba dermedjen – a hűtő felső részében legalább fél napot kell állnia, a mélyhűtőben ezt a folyamatot felgyorsítva maximum 1 órát tartsuk, hogy ne jégtorta legyen belőle.
  • Fokozhatjuk az élvezetet – kókusz tejszínhabbal, sőt Jaminet szerint akár tejszínnel is, hiszen a tejszín a tej zsírja.

Cukkinis pite – hamis almáspite

Willson receptje és képei

A fenti feliratra kattintva eljutsz Willson oldalára!

Ennek a pitének az a lényege, hogy

  1. Ne együnk főzött gyümölcsöt, mert tömény cukor lesz az eredmény!
  2. Némelykor rengeteg egyszerre érő cukkini halmozódik fel, ezért nosza nekilátunk sütni.

A mintát Willson Hamis almás pitéje adja. A receptért kattints a linkre!

Sárga salátacukkiniből készült a tökös almáspitének az újabb változata:

„- Nem hámoztam meg, csak lereszeltem (a magbél nélkül)
– A tésztája kókuszreszelék-daráltmandula-mandulaliszt kombó
– A rácsozás kicsit rusztikusra sikerült… :
– Az egyszerűség kedvéért csatos tortaformában sütöttem meg” Willson

Tojáshab is jöhet a tetejére!

Bimbimbap – mustáros sertés hússal

Bimbimbap mustáros hússal – A kép a Google images-ről való.

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg sertés comb
  • 0,5 kg édes krumpli
  • 1 lapos ek. mustár
  • Só, őrölt bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • Nagy marék petrezselyem zöldje
  • Oliva bogyó
  • Paprika karikák – opcionális!
  • Újhagyma – opcionális!
  • Zsír – pomace olíva olaj, kókuszolaj vagy sertés zsír
  • 0,5 dl víz

Elkészítés:

  • A sertéscombot vékony szeletekre, majd kisebb darabokra vágjuk.
  • Mustárral, sóval, borssal, alaposan átkeverjük a húst és hagyjuk legalább 15 percet állni.
  • Közben a batátát és a fokhagyma gerezdeket hajszál vékony szeletekre vágjuk – legjobb robotgéppel dolgozni.
  • A sütő lábasban zsiradékon megkapatjuk a húst, megkeverjük, hogy mindkét oldala piruljon.
  • Az fokhagymával kevert édes krumplit ráborítjuk a húsra és öntünk az egészre egy kis vizet.
  • Addig főzzük-sütjük az ételt, amíg a lé le nem fő róla.
  • Gazdagon meghintjük petrezselyemmel, és hozzákeverjük.
  • Tálalhatjuk további friss petrezselyemmel, kisebb paprika karikákkal, olíva bogyóval, karikára vágott újhagyma fejjel.

AIP-os fűszerezéssel könnyen beilleszthető

az Autoimmun Protokollba!