Cékla és sütőtök habbal

Cékjla és sütőtök habbal – Google – Elkészíthető sósan és édesen!

A „Mennyei sütőtök és cékla” zöldséges egytálétel maradékából már napokkal ezelőtt készítettem egy édességet.

  1. Annyi volt csak a feladat, hogy a maradékot kevés mézzel pürésítettem, egy fóliázott edénybe egyengettem, majd 5 dkg 90%-os csokoládét a tetejére csorgattam.

A csokis fűszeres zöldséget összetörtem, majd rétegezve kókusztejszínhabbal egy pohárba tettem.

2. Elkészíthető egy sós összeállítás is, de akkor pl. zöldség csírával lehet dúsítani és a habba egy kis sót, a zöldségekre citromot kell tenni.

céklássütőtök

Göngyölt csirkeszárnyak

Willson receptje és képe

Willson oldalán fúziós képekkel tarkítva – részletesen olvashatod a receptet. Ehhez a zöld sorra kell kattintanod!

A recept lényege a következő:

  • A csirkeszárnyakat tekerd baconba, majd tepsiben 200 fokon süsd pirosra – grillezésre is kiváló!

A gombaszósz megtalálható a PaleoVitalon és Willson természetesen Willson oldalán is.

Zabcipó

Tudnod kell, hogy a zabpehely liszt „fojtós”, ezért a lisztek keverésének arányán változtathatsz. Finom lett a kenyér, de éppen a zab miatt valamelyest morzsálódik. A zabban lévő aveninre gluténérzékenyek – főleg gyerekek – rosszul reagálhatnak.

Hozzávalók:

  • 50 dkg zabpehelyliszt
  • 25 dkg paleo liszt – pl. szezámliszt, mandulaliszt, tökmagliszt, makadámdió liszt – a többi lisztet nem ajánlom keverésre
  • 14 g szárított élesztő
  • 1 ek. cukor, melyet az élesztő gombák megesznek
  • 1 ek. só
  • 0,5 l víz
  • 2 ek. lenmag
  • 1 dl kókuszolaj vagy sertészsír
  • Hántolt tökmag a cipók tetejére – opcionális!

Elkészítés:

  • A liszteket összekeverjük.
  • A lisztbe keverjük a sót is.
  • A keverékbe vájt mélyedésbe szórjuk az élesztőt és a cukrot, majd az egészre ráöntjük a fél liter vizet.
  • Hagyjuk így állni kb. 10 percig, majd dagasszuk össze a tésztát úgy, hogy öntsük a tésztába az olvasztott zsiradékot is, valamint a lenmagot.
  • Tépkedjünk öklömnyi tésztát és formázzuk hengeresen,  muffin forma esetén golyókat formázzunk.
  • A sütőformákat papír segítségével egyenletesen kenjük ki zsiradékkal, és helyezzük a tésztát a formákba.
  • A tetejét megszórhatjuk hántolt tökmaggal.
  • 220 fokra előmelegített sütőben – 160 fokon süssük kb. 30 percet a kenyeret.

kukoriforma

Ezt a sütőformát a Cookori.com játékán nyertem 😀

Mennyei sütőtök/Batáta és cékla


A recept és a kép a Csillag Biofarm oldaláról való
 – Kattints a hivatkozásra!

céklássütőtök

A Csillag Biofarm-nál péntekenként 17 órától lehet vásárolni Budapest, XX., Kende Kannuth u. 58. sz. alatt az aznap betakarított termésből. Egyébként az Europarknál árusítanak szombat délelőttönként, illetve egész nyáron Balatonfüredre szállítottak. Figyelni kell az oldalukat, hogy mikor, hol találhatóak meg.

Az alábbi recept hozzávalói közül a méz, a görög joghurt és a mascarpone a Tökéletes Egészség Diétába fér bele. Amennyiben Szendi-féle paleot követsz, akkor váltsd ki a joghurtot és mascarponet kokhurttal, vagy kókusztejszínnel. A méz helyett használj eritritet. AIP-ban kókusztejszínt, alma darabokat, borsikafűt használj és hagyd el a tökmagot!

„Két kedvencünk: a cékla és a sütőtök! Itt van egy csodás recept, ami ebből a két vitamindús zöldségből isteni finom vacsorát varázsol!

Hozzávalók (1 személyes tál):
• 2 marék felkockázott zsenge sütőtök (kb. 1,5 x 1,5 centis kockák)
• 1 kis gumó zsenge cékla felkockázva (1×1 cm)
• 1,5 zöld citrom leve
• 2-3 nagy csipet só
• 4 ek nádcukor vagy méz – AIP-ban édes almadarabok
• 4 tk őrölt gyömbér
• 2-3 tk szárított kakukkfű
• 4 kisebb zsályalevél
• frissen tekert fekete bors – AIP-ban borsikafű
• 6 ek extra szűz olívaolaj
• 1 duci gerezd fokhagyma

A tálaláshoz:
• 1 marék tökmag – AIP-ban elhagyjuk
• friss kakukkfű
• görög joghurt vagy mascarpone – AIP-ban kókusztejszín 
• kevés tökmagolaj
• sonka

Bepácoljuk egy éjszakára a külön-külön felkockázott céklát és sütőtököt – a páclét a hozzávalókból keverjük ki. Másnap külön-külön megsütjük a zöldségeket, közben még meglocsolgatjuk a megmaradt páclével. Egy tálba szedjük a céklát és a sütőtököt, meglocsoljuk tökmagolajjal, a tetejére egy kis krémsajtot teszünk, és megszórjuk pirított tökmaggal.

Az eredeti receptben nem szerepel, de meglátásom szerint a sütőtök édes batátával minden további nélkül helyettesíthető!

Piskóta vaníliás mártással

Hozzávalók – 16 db nagyobb piskóta kockához:

  • 10 db tojás
  • 10 ek. mandula liszt vagy őrölt mandula
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • Fél citrom leve
  • Stevia, eritrit, méz (TED)
  • Csipet só
  • 2 dkg ghee vagy vaj
  • Porrá őrölt eritrit a végső dizájnhoz, vagy készen kapható porxukor

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 1 l kókusztej
  • Édesítés – ízlés szerint – édes-savanyú –> xukor, szirup + citrom
  • Csipet só
  • 1 ek. Cognac liszt a sűrítéshez, vagy 2 tojás sárgája
  • 1 tk. Bourbon vanília

Elkészítés:

  • A tojásokat kettéválasztás nélkül verjük fel, citromlé hozzáadásával. Amennyiben a piskóta alapot így készítjük, akkor hosszabb ideig – 2-3′ verjük a habot.
  • Amikor már habos, akkor szitálva és a legalacsonyabb fokozaton keverve, vagy akár csak kanállal – keverjük el a mandulalisztet a felvert tojásokkal.
  • Tegyünk a tésztába szódabikarbónát, majd öntsük a masszát egy zsírpapírral kibélelt sütőformába.
  • Előmelegített sütőben 180 fokon süssük a piskótát kb. 20-25 percig.
  • A kókusztejből hidegen és melegen is készíthető vanília mártás, mert a NoCarb liszt hidegen is sűrít. Amennyiben tojások sárgájával sűrítünk, akkor mindenképpen fel kell melegíteni a tejet, beletenni az fűszereket, majd előre 1 dl tejjel kikevert tojások sárgájával besűrítjük. Mindezt kis lángon és állandó keveréssel tegyük.
  • A piskóta kockákat szórjuk meg porxukorral.