Bio lila burgonya – pl. salátába keverve

Felfedeztem, hogy a Neked Terem on-line vállalkozás éppen árul lila burgonyát, méghozzá nem horrorisztikus kg/3.000 Ft áron, hanem kg/620 Ft-ért.

A blogomon már írtam a lila krumpliról a burgonya fajtáinak elemzése kapcsán, miután a TED szerint, tehát Jamineték szerint lehet enni burgonyát. Én a bél áteresztő képességében és a burgonya toxinjainak véráramba jutásában hiszek, viszont merem remélni, hogy a lila burgonya antioxidáns tartalmával kiemelkedik a krumplik sorából.

"Ha már burgonya, akkor lila burgonya, melyben “A lilás színért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel, melynek fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.” Magyarországon a termelők idegenkednek tőle, holott ez egészséges burgonya."
 

Meg kell jegyeznem, hogy nem flancolni akarok, amikor ilyen burgonyáért pénzt adok ki. Az étkezésemben hatalmas problémává vált a low carb és különösen a húsos étkezés miatt kialakult szinte állandó diaré. Erőteljesen használom a gyökérzöldségeket – a batáta gumóját, a sárgarépát, csicsókat, karalábét, zellert stb. Ezt az étkezési repertoárt igyekszem bővíteni.

A lila krumplit meghámoztam, majd vízben kifőztem. Frissen sósan ettem. A mai napon szintén a Neked Terem-től érkező madársalátával, jégsalátával, kevés paradicsommal és uborkadarabokkal végül elkevertem.

Lenmag

lenvirágésmag„A len (Linum usitatissimum) az egyik legrégibb kultúrnövényünk, amelyet évezredek óta termesztenek az emberek a rostjáért (amelyből a legfinomabb textíliákat, a hófehér vagy festett, hűvös tapintású lenvásznakat tudják készíteni), valamint az ehető magjáért illetve az abból nyerhető olajáért.

Egyéves növény, a 30-80 centiméteres száron váltakozó oldalon ülő levelei lándzsásak. Ötszirmú virága kék – a különleges, mélykék szemű lánykákat ezért nevezik lenvirág-szeműeknek a XIX. századi regényirodalomban -, toktermésében találhatóak a fényes, félcentis, lapos, hegyes magjai. A lenmagot (Lini semen) már a i.e. II. évezredben is termelték és használták gyógyszerként.

  • A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz.
  • Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, ásványianyag-tartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm is van benne.
  • A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális – Omega3! Ennek fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja az érfalakon a meszes plakkok lerakódását.
  • Régóta gyógynövényként ismert, a népi gyógyászat különböző formákban tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurutnak az enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig. Ajánlják természetes gyulladásgátlónak is, például külsőleg ekcéma, bőrgyulladások, kelések, furunkulusok kezelésére, de belsőleg is, a legkülönbözőbb légző- és emésztőszervi megbetegedések esetén is a nyálkahártyák regenerálására.
  • Bevethető bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés alkalmával, de nyákkészítmények formájában egyéb gyomor- és bélmegbetegedések kezelésére is. Teája a menstruációs görcsöket is enyhíti, prosztata-megbetegedések ellen is javasolt.”
A fenti tudásanyag kivonat a házipatika.com oldaláról, ahol további információk olvashatóak!

Szárított kenyér

Az általam elkészített legalább 80 féle kenyér után még mindig kínlódom a kenyerekkel, melyet én is fogyaszthatok. Rájöttem, hogy a gluténmentes bolti kenyér sem az igazi. Mostanában a barátnőm annyit beszélt nyers ételes élményeiről, hogy egyrészt megnéztem, hogy eleddig voltak-e már nyers süteményeim -, hát igen, és próbálkoztam-e valaha nyers kenyérrel?!

Több nyers ételes blogot átnéztem – kutatva jó nyers kenyérrecept után, és azokról ihletet merítve tegnap alkottam egyet, mely remek lett.

Egy tepsi mennyiségénél nem érdemes készíteni kevesebbet, tehát ennek a mennyiségnek a hozzávalóit írom le.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg lenmagpehely – a lenmagpelyhet javaslom, melyet készen lehet kapni, így nem kell bajlódni a lenmag darálásával. Természetesen sima lenmagot is lehet őrölve használni! Kapható arany lenmag is, de azt otthon kell megőrölni.
  • 3-4 szem csicsóka vagy kb. 10 dkg batáta
A kenyérbe tehetsz 3 szál sárgarépát, aszalt paradicsomot, hagymát, fokhagymát -, amikor éppen milyen kedved van.
  • 2 db alma
  • 3 dl víz
  • Csipetnyi őrölt köménymag (elhagyható!)

Elkészítés:

  • A zöldséget és gyümölcsöt hámozd fel és daraboljuk is, majd 3 dl vízzel turmixoljuk össze. A zöldségre-gyümölcsre a kenyér lazítása érdekében feltétlenül szükség van. Az a kevés cukor, mely az almában van, teljesen elfogadható.
  • A lenmagpelyhet tedd egy mély nagy tálba és keverd el vele a zöldség-gyümölcs turmixot. Ez a folyékony rész éppen elég lesz a lenmagpehely/őrölt lenmag összetartására.
  • A masszát terítsd el egyenletesen egy zsírpapírral kibélelt tepsiben és a legkisebb hőfokon szárítsd másfél órát. A kenyérkockákat még sütés előtt érdemes felvágni, mert sütés után a lapot már csak tördelni lehet.
  • Nyári hőségben a kenyeret napon is lehet szárítani.

Aszalt szilvás lenszelet – nyers

Hozzávalók:

  • 0,5 kg lenmagpehely
  • 25 dkg aszalt szilva
  • 2 dl víz
  • 1 ek. méz (eritrit azoknak akik nem használnak mézet! – ízlés szerint)
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

  • 2 dl víz hozzáadásával turmixoljuk össze az aszalt szilvát.
  • A lenmagpelyhet öntsük mély tálba, keverjük el a turmixolt szilvával, a mézzel és a fűszerekkel.
  • Egy tepsit béleljünk ki zsírpapírral, majd egyengessük bele a tésztát úgy, hogy kb. 0,5-1 cm vastagságú legyen a sütemény.
  • Berakhatjuk az édességet a legkisebb fokozaton bekapcsolt sütőbe szárítani, vagy hagyjuk állni és száradni – legalább egy napig – szellős meleg helyiségben.
  • Tetszőleges formára szeletelhetjük a sütit.

 

Kaszinótojás paleosan (5 db)

Hozzávalók:

  • 5 db tojás töltésre
  • 2 db tojás sárgája majonézhez
  • 2 db tojás sárgája tartárhoz
  • Só, őrölt bors, 3 evőkanál eritrit vagy 1 ek. méz
  • 1-1,5 dl olíva olaj
  • 2 maroknyi kesudió vagy mandula – a magtejfölhöz és tartárhoz; a TED-szerint nem a legszerencsésebb sok magot fogyasztani, így ebben a szellemben nyugodtan használd a tej zsírját a tejszínt vagy fermentált joghurtot
  • 2 dl víz
  • 0,5 kg vegyes kockázott zöldség – sárgarépa, paszternák, zeller
  • Petrezselyem zöldje a díszítéshez

Elkészítés:

  • 5 db tojást főzz keményre, majd 10 perc főzés után öntsd le róla a forró vizet
  • A tojásokra engedj hideg vizet, és kicsit törd meg enyhe ütögetéssel a tojások héját; hagyd állni a hideg vízben legalább 8 percig
  • Pucold meg a kemény tojásokat, és vágd le azok alját, valamint  óvatosan nyomd ki a fehérjéből a sárgáját, vagy kanalazd ki
  • Mindeközben főzz puhára fél kg vegyes kockázott zöldséget, és amikor kb. 20 perc alatt megpuhul, akkor öntsd le róla a forró vizet, és hagyd kihűlni a francia salátának való alapot, melyet rögtön a tálaló tálba tehetsz
  • A turmixgépbe üss bele 1 db tojás sárgáját és rögtön adj hozzá 1 teáskanál mustárt; kezd el a turmixolást a legkisebb fokozaton
  • Miközben a gép dolgozik, eközben fokozatosan önts a gépbe olíva olajat – összességében kb. 1-1,5 dl-t
  • Szórj egy teáskanálnyi sót, egy csipetnyi őrölt borsot és egy evőkanál eritritet vagy mézet is a forgó krémbe; amikor jól összeelegyedett, akkor készen van a majonéz, melyet önts egy pohárba
  • A kemény tojások sárgáját keverd össze 1-2 evőkanál majonézzel, és töltsd vissza a tojások fehérjébe
  • A turmixgépbe ezután tegyél két marok magot, öntsd fel 2 dl vízzel, és a legnagyobb fokozaton daráld hosszasan – legalább 3-5 percig – magtejföl helyett használhatsz tejszínt vagy joghurtot
  • Az elkészült magtejfölbe vagy a tejszínbe/joghurtba üss bele egy tojás sárgáját, tegyél bele 1 teáskanál sót, 1 evőkanál eritritet, vagy mézet, csipetnyi őrölt borsot és egy teáskanálnyi mustárt – ez lesz a tartár
  • A tartárral öntsd le a puhára főtt és már kihűlt zöldségeket
  • A megtöltött tojásokat helyezd el a francia saláta ágyon, és petrezselyemmel díszítsd azokat
  • A kaszinó tojásokat hűtve tálald!

NoCarb lisztes mákos piskóta

Szeretem a NoCarb termékeket, mert 0 kalóriás. Iszonyatosan drágának találom a NoCarb rost-mixet, mert pillanatnyilag 0,5 kg-ért 1.500 Ft-ot is elkérnek. A piskóta elkészíthető simán NoCarb porból is, ha pedig még bambusz rost-mixet is teszünk hozzá, akkor meg különösen megkerülhető a kész rost-mix vásárlása.

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 ek. méz vagy ízlés szerint eritrit
  • Csipetnyi só
  • 2 ek. NoCarb liszt, mely 0 kalóriás
  • 1 ek. bambusz rost – e-nélkül is megsüthető!
  • 2 ek. útifűmaghéj liszt
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék (opcionális)

Elkészítés:

  • A tojásokat feltörjük – a sárgáját és a fehérjét is egyszerre.
  • A citromot és a csipet sót a tojáshoz tesszük, majd elkezdjük felverni a masszát.
  • A habosítás közben tesszük a keverékhez az eritritet, ha mézet használunk, akkor csak a művelet végén.
  • A piskóta tésztáját lehet egyben tojásokkal is kikeverni, csak hosszabb ideig fog tart, mintha külön választanánk a fehérjét és a sárgáját.
  • A legvégén óvatos mozdulattal keverjük el a felvert tojással a NoCarb lisztet, a bambusz rostot, az útifűmaghéjat, a fűszerkeveréket – ügyeljünk arra, hogy ne csomósodjék a tészta.
  • A zsírpapírral kibélelt tepsit tegyük előmelegített sütőbe.
    • kb. 190 fokra hevítsük, majd vegyük vissza a sütési hőmérsékletet közepesre – kb. 140-150 fokra.
  • A tészta vékony, tehát igen hamar meg fog sülni – kb. 10-15 perc. Nyugodtan nézzünk rá.
  • Amikor kész, akkor a sütőpapírról henger formájában tekerjük le a tésztát. Nekem most vizes ruha nélkül is sikerült. Egyébiránt szokás nedves konyharuhára borítani a tésztát, és a konyharuha segítségével feltekerni.
  • A tetejét szórjuk meg porított eritrittel.

Töltelék:

  • A legkülönfélébb töltelékek készülhetnek a piskótához.
    • Pl.: tejszín (kókusztejszín) kikeverve 1 ek. karobporos földi mogyoróval és mézzel, vagy eritrittel,
    • mélyhűtött cseresznyéből vagy más gyümölcsből készített gyümölcsvelő töltelék,
    • A képen most máktöltelékkel látható a piskóta, miszerint 2 dl kókusztejben megfőztem 10 dkg darált mákot, 10 dkg mazsolát, elkevertem eritrittel, majd tettem a masszához 1 tk. nocarb lisztet.