Csirke, rák és tojás saláta

http://perfecthealthdiet.com/2011/12/chicken-shrimp-and-egg-salad/  – Angol nyelven Jamineték oldalán olvasható, a kép is a PHD oldaláról való.
????????????????????????????????????
Ez Shou-Ching édesapjától egy egészen egyszerű tál, melyet Shou-Ching apukája már gyerekkorában is készített. Ezt a tálat, ha elég ügyes vagy, bármilyen hússal lehet tálalni. A hús főzése csak néhány percet fog igénybe venni.
Mindig érdemes tojásokat is készíteni. A tojásokat alacsony hőmérsékleten wok-ban (sütőedényben) –  egészséges zsiradékban – süsd (mi vajat, olívaolajat vagy kókuszolajat szoktunk használni.
A tálra rakunk előre megfőzött rákot és főtt csirkét apróra tépkedve – a csirkehúst közvetlenül a a csirkelevesből kimerve használjuk.
Apróra vágott sárgarépával és uborkával tálalható.
Ezután készíts egy szószt. A mienk egy turmix:
  • 1 tk. rizsecet
  • 1 ek. dijoni mustár
  • 2 db zúzott fokhagyma gerezd
  • Só, bors
  • 4 ek. olívaolaj
  • 1 ek. mandulavaj (vagy őrölt magokat, vagy mag-vajat (sokáig turmixold a magot, kicsap a mag zsiradék anyaga --> vaj)
  • Néhány csepp szója szósz vagy szezám olaj
  • A szójaszószt a magam részéről biztos, hogy nem használnám, kivéve, ha Kínából vagy Japánból tudnék szerezni fermentáltat :-)
A szósz elengedhetetlen az ételhez; mi elengedhetetlenül fontosnak a rizsecetet és a dijoni mustárt tartjuk. Amennyiben gyereknek kínálod az ételt, akkor édesítsd kevés rizssziruppal vagy kockákra vágott gyümölccsel.
Öntsd nyakon az ételt a szósszal.
Mellesleg ez egy kiváló öntet más ételekhez is!

Hideg avokádó leves – Jaminet receptje; AIP-ra is!

Avokádó leves – Google

Az eredeti recept az alábbi linken angolul olvasható, az eredetiből fordítottam. A képek is a Perfect Health Diet oldaláról valók.

perfecthealthdiet.com/recipe/chilled-avocado-soup/

 

Latin amerikai konyha

4 főre; Elkészítési idő: 20 perc

 
Hozzávalók:
  • 1 csésze puha avokádó
  • 2 teáskanál lime vagy citromlé
  • 1/2 csésze erőleves – marha vagy birka, de lehet csirke vagy zöldség is
  • 1/4 csésze aprított bazsalikom
  • 1 tk. bors – AIP-ban borsikafű

Optimális további összetevők:

  • 1/2 csésze apróra vágott uborka
  • 1/4 csésze aprított paradicsom – AIP-ban hagyjuk el!
  • 1/4 csésze apró darabokban – mangó!
  • Shallot hagyma – nem csípős saláta hagyma – AIP-ban gyöngyhagyma, póréhagyma vagy snidling
 
Elkészítés:
 
  1. Zúzd össze és pépesítsd a hozzávalókat – az avokádót, az uborkát, saláta hagymát, a fűszereket: borsot, lime-ot, paradicsomot; AIP-ban a bors helyett borsikafüvet használj, a paradicsomot hagyd el!
  2. …, és akkor itt van a mi  sok kollagent tartalmazó erőleves sűrítményünk, melyet frissen vehetsz elő a mélyhűtőből, és mikróval 20 másodperc alatt  a mikróban felengedheted, melyet keverd a zöldségekhez.
  3. A paradicsom vagy a mangóval díszítjük a levest, AIP-ban csak mangóval
  4. Alaposan keverd össze a hozzáadott sóval és borssal – AIP-ban borsikafűvel – is.
  5. Tedd be a hűtőbe a keveréket 30 percre. Tálald mélytányérban és díszítsd  paradicsommal, mangóval, vagy salsával. Ázsiai módon készítve illik a keverékbe a bazsalikom, vagy halszósz. Rendkívül ízletes!
 

Tapasztalatok a Tökéletes Egészség Diétáról

kimchi-rev-7 thaileves

Jamineték oldalán találhatóak receptek, sőt más blogok elérhetősége is megtalálható: 
http://perfecthealthdiet.com/recipes/

Immár lassan egy éve követem a TED-et, és összegyűjtöttem tapasztalatokat.

A kezdeti időszak étrendmintája volt számomra a jó, amit megtalálsz http://paleovital.hu/?p=24631 link alatt. Később elszaladt velem is a ló, nem figyeltem a napi szénhidrát mennyiségre különösebben. A felesleges szénhidrátokból lerakodó háj lesz – na, pont erre van nekem szükségem 🙁

Amire ügyelned kell:

  • Könnyen megszalad a szénhidrát mennyisége.
  • A sok szénhidrátnak végül hízás lesz a következménye.
  • Meg kell próbálni valóban Jaminetéket követni, ami jóval puritánabb paleot jelent, mint amit sokan követnek, vagy rossz szándék nélkül ugyan, de a receptjeim mellett, mint Paleo Fúziós ételt jelölöm. Ez a jelölés messze nem azt jelenti, hogy ész nélkül lehet mindegyiket enni, hanem meg kell próbálni kis adagokban gondolkozni és lehetőleg kétszer, vagy maximum háromszor enni egy nap.
  • A blogom receptjei a magyar konyha tipikus ételeit írja le paleos formában. Minden egyes esetben, amikor a Jaminet által javasolt alapanyagok szerepelnek a receptben, azokat fúziósnak jelölöm.
  • Akit ez a paleos változat érdekelt, annak szeretném felhívni a figyelmét, hogy Jamineték nem elsősorban süteményekben és extravagáns ételekben gondolkodtak, hanem alapvetően a kínai konyha befolyásolja a látásmódjukat!

Bibimbap-okban

http://paleovital.hu/?p=25840 zöldséges-húsos változat

http://paleovital.hu/?p=25733 zöldséges keverék

http://paleovital.hu/?p=14676 chilis, csirkés

http://paleovital.hu/?p=26458 mustáros sertéshússal

Vagy Pho levesben

http://paleovital.hu/?p=25849 Pho

Vagy zöldésges édességben, habokban, magliszt nélküli (mert nem is ismerik!) nyalánkságokban.

http://paleovital.hu/?p=26814 Mennyei sütőtök és cékla

http://paleovital.hu/?p=26920 Cékla és sütőtök habbal

http://paleovital.hu/?p=24353 Habos csokikrém

és persze stb., stb., stb.

12 napja elkezdtem ketogénezni, mert aggasztott a rám rakódó háj. Természetesen még ilyen rövid idő alatt nem termeltem keton testeket, DE nekem nem vált be! Rá kellett jönnöm, hogy nekem a vegyes táplálkozás és inkább a mérsékelt szénhidrát fogyasztás a megfelelő. Az elmúlt 6 évben nem először alakult ki krónikus bélhurutom. Most éppen pektin – almakúrát tartok, hogy a bélflórámat rendbe hozzam. Mellesleg meg kell jegyeznem, hogy fiatal sem vagyok, persze öreg sem; az alapbetegségem – az elsorvadt pajzsmirigy – súlyos kór.

Egy szó, mint száz én is örökké csapdákba esem, ti meg tanuljatok az én példámból is! Úgyhogy visszatérek 3 napos almakúra után a TED-hez, CSAK SOKKAL TUDATOSABBAN ODA FOGOK FIGYELNI AZ ELFOGYASZTOTT SZÉNHIDRÁTOKRA! A ketogénezés alatt 20 gr szénhidrátot ettem naponta, szerintem 40 gr szénhidráttal, na meg persze fehérjével és zsírral már egészen jól el lehet éldegélni.

Tehát: Változatosan, egyszerűen és keveset egyetek; minél többet mozogjatok!

 

Párizsiasan rántott hús

A párizsias szeleteket főtt lila krumplival tálalom.

A hús maga – a NoCarb lisztes panír miatt önmagában akár ketogén étkezésben is fogyasztható!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A javaslatom az, hogy mindenképpen tarját vegyünk és vékonyra klopfoljuk ki, majd sózzuk meg
  • 10 szelet tenyérnyi szeletet panízoztam.
  • Ennek a mennyiségnek a panírozásához M-es tojásból 3 db szükséges; a tojásokat verjük fel.
  • Remek „lisztezésnek” tartom, ha NoCarb lisztet használunk, de a zabliszt is megfelel, meg magőrlemény, vagy magliszt. A NoCarb lisztet azért ajánlom, mert a párizsias borítás remek állagú lesz. Tehát forgassuk meg a szeleteket először Cognac lisztben, majd pedig a felvert tojásokban.
  • Tűzforró edényben, nem tocsogó zsírban, lehetőleg teflonban süsd ki a panírozott hússzeletek egyik, majd másik oldalát.

Magos kifliben sült virsli

Ma már paleo virslit, vagy adalékmentes húsárút nem nehéz szerezni. Van olyan kiváló minőségű húskészítmény, melyet már elérhető áron is kínálnak.

Könnyen elkészíthető.

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 10-12 db adalékmentes virsli
  • Sós linzertészta
    • 2 evőkanál szezámliszt
    • 2 evőkanál mandulaliszt
    • 2 evőkanál kókuszliszt
    • 10 dkg ghee, vagy annak hiányában hidegen sajtolt hófehér zsír
    • Só – ízlés szerint – a tésztába, majd lehet tenni a kiflik tetejére is!
    • 1 db tojás a tésztába
    • 1 db tojás a kenéshez
    • Esetleg víz

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, gyúrjuk-dagasztjuk; ha szükséges, akkor némi vizet is adhatunk hozzá, hogy a tészta összeálljon
  • Kézbe vesszük a virslit, lecsípünk egy tenisz labdányi tésztát, rányomjuk a virsli oldalára, majd elkezdjük folyamatosan – körkörös sodró mozdulatokkal a tésztát rátekerni a virslire
  • Amikor az összes virsli kifli burkolata kész, akkor a virsli húsáig a kifliket bevagdossuk
  • 1 db tojást keverjünk ki egy kevés sóval, majd kenőtollal kenjük be a kifliket
  • Végül szórjuk meg magokkal – pl. hántolt tökmag, napraforgó mag, mandulaforgács, szezámmag, lenmag
  • Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30 perc alatt sülnek meg a kiflik – Közben érdemes ránézni és esetleg megforgatni, nehogy az alja odaégjen!

„Túrós” süti gyümölccsel

„Túrós” süti gyümölccsel – A kép a Google images-ről való.

A túrós ízt vagy túrós állagot már sokféle módszerrel képesek vagyunk paleosan előállítani. Álljon itt, ebben a receptben a legrégibb módszerem – az a felfedezés, hogy a kókusz vagy kókuszliszt citrommal párosítva a túró ízvilágát fogja felidézni.

Amennyiben csak tojások sárgájával készíted és bogyós gyümölcsöt használsz, akkor akár AIP-os változatnak is megelel ez a recept!

Könnyen elkészíthető sütemény.

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 1 bögre (2,5 dl) apróra darált kókuszreszelék
  • 1 bögre (2,5 dl) kókuszliszt
  • 1 nagy vagy 2 db kisebb citrom leve
  • 3 evőkanál eritrit
  • 2 dl kókuszkrém – lehetőleg Cocomas
  • 2 evőkanál porxukor

Elkészítés:

  • A tojások fehérjét némi citrom és az eritrit hozzáadásával kemény habbá felverjük, majd hozzá keverjük a tojások sárgáját.
  • A citrom nagy részét csak ezután öntjük hozzá.
  • Ezután a kókusz tejszínt keverjük el a habos alappal.
  • Lassú mozdulatokkal keverjük el ezt a finomra őrölt kókuszreszelékkel, majd a kókuszliszttel.
  • Zsírpapírral kibélelünk egy mély tepsit, melyre – középről kezdve – ráöntjük a tésztát – mely folyós, és ez természetes!
  • Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, visszavesszük minimumra a sütést és berakjuk a süteményt.
  • Kb. 20 perc alatt fog készre megsülni; érdemes tűpróbát végezni, és nem kell a tetejét barnára sütni.
  • Kivesszük a sütőből a tésztát és amikor kihűlt, akkor porxukorral megszórjuk.
  • A kész süteményt végül feldaraboljuk!
  • Gyümölcsökkel tálalhatjuk vagy belesütjük a tésztába a gyümölcsöt. A gyümölcs bármilyen idény gyümölcs lehet, de természetesen a mélyhűtés világában szinte mindenféle gyümölcs utolérhető!