- 1 tk. rizsecet
- 1 ek. dijoni mustár
- 2 db zúzott fokhagyma gerezd
- Só, bors
- 4 ek. olívaolaj
-
1 ek. mandulavaj (vagy őrölt magokat, vagy mag-vajat (sokáig turmixold a magot, kicsap a mag zsiradék anyaga --> vaj)
- Néhány csepp szója szósz vagy szezám olaj
-
A szójaszószt a magam részéről biztos, hogy nem használnám, kivéve, ha Kínából vagy Japánból tudnék szerezni fermentáltat :-)
2015. november hónap bejegyzései
Hideg avokádó leves – Jaminet receptje; AIP-ra is!
Az eredeti recept az alábbi linken angolul olvasható, az eredetiből fordítottam. A képek is a Perfect Health Diet oldaláról valók.
perfecthealthdiet.com/recipe/chilled-avocado-soup/
Latin amerikai konyha
4 főre; Elkészítési idő: 20 perc
- 1 csésze puha avokádó
- 2 teáskanál lime vagy citromlé
- 1/2 csésze erőleves – marha vagy birka, de lehet csirke vagy zöldség is
- 1/4 csésze aprított bazsalikom
- 1 tk. bors – AIP-ban borsikafű
Optimális további összetevők:
- 1/2 csésze apróra vágott uborka
- 1/4 csésze aprított paradicsom – AIP-ban hagyjuk el!
- 1/4 csésze apró darabokban – mangó!
- Shallot hagyma – nem csípős saláta hagyma – AIP-ban gyöngyhagyma, póréhagyma vagy snidling
- Só
- Zúzd össze és pépesítsd a hozzávalókat – az avokádót, az uborkát, saláta hagymát, a fűszereket: borsot, lime-ot, paradicsomot; AIP-ban a bors helyett borsikafüvet használj, a paradicsomot hagyd el!
- …, és akkor itt van a mi sok kollagent tartalmazó erőleves sűrítményünk, melyet frissen vehetsz elő a mélyhűtőből, és mikróval 20 másodperc alatt a mikróban felengedheted, melyet keverd a zöldségekhez.
- A paradicsom vagy a mangóval díszítjük a levest, AIP-ban csak mangóval
- Alaposan keverd össze a hozzáadott sóval és borssal – AIP-ban borsikafűvel – is.
- Tedd be a hűtőbe a keveréket 30 percre. Tálald mélytányérban és díszítsd paradicsommal, mangóval, vagy salsával. Ázsiai módon készítve illik a keverékbe a bazsalikom, vagy halszósz. Rendkívül ízletes!
Tapasztalatok a Tökéletes Egészség Diétáról
Jamineték oldalán találhatóak receptek, sőt más blogok elérhetősége is megtalálható: http://perfecthealthdiet.com/recipes/
Immár lassan egy éve követem a TED-et, és összegyűjtöttem tapasztalatokat.
A kezdeti időszak étrendmintája volt számomra a jó, amit megtalálsz http://paleovital.hu/?p=24631 link alatt. Később elszaladt velem is a ló, nem figyeltem a napi szénhidrát mennyiségre különösebben. A felesleges szénhidrátokból lerakodó háj lesz – na, pont erre van nekem szükségem 🙁
Amire ügyelned kell:
- Könnyen megszalad a szénhidrát mennyisége.
- A sok szénhidrátnak végül hízás lesz a következménye.
- Meg kell próbálni valóban Jaminetéket követni, ami jóval puritánabb paleot jelent, mint amit sokan követnek, vagy rossz szándék nélkül ugyan, de a receptjeim mellett, mint Paleo Fúziós ételt jelölöm. Ez a jelölés messze nem azt jelenti, hogy ész nélkül lehet mindegyiket enni, hanem meg kell próbálni kis adagokban gondolkozni és lehetőleg kétszer, vagy maximum háromszor enni egy nap.
- A blogom receptjei a magyar konyha tipikus ételeit írja le paleos formában. Minden egyes esetben, amikor a Jaminet által javasolt alapanyagok szerepelnek a receptben, azokat fúziósnak jelölöm.
- Akit ez a paleos változat érdekelt, annak szeretném felhívni a figyelmét, hogy Jamineték nem elsősorban süteményekben és extravagáns ételekben gondolkodtak, hanem alapvetően a kínai konyha befolyásolja a látásmódjukat!
Bibimbap-okban
http://paleovital.hu/?p=25840 zöldséges-húsos változat
http://paleovital.hu/?p=25733 zöldséges keverék
http://paleovital.hu/?p=14676 chilis, csirkés
http://paleovital.hu/?p=26458 mustáros sertéshússal
Vagy Pho levesben
http://paleovital.hu/?p=25849 Pho
Vagy zöldésges édességben, habokban, magliszt nélküli (mert nem is ismerik!) nyalánkságokban.
http://paleovital.hu/?p=26814 Mennyei sütőtök és cékla
http://paleovital.hu/?p=26920 Cékla és sütőtök habbal
http://paleovital.hu/?p=24353 Habos csokikrém
és persze stb., stb., stb.
12 napja elkezdtem ketogénezni, mert aggasztott a rám rakódó háj. Természetesen még ilyen rövid idő alatt nem termeltem keton testeket, DE nekem nem vált be! Rá kellett jönnöm, hogy nekem a vegyes táplálkozás és inkább a mérsékelt szénhidrát fogyasztás a megfelelő. Az elmúlt 6 évben nem először alakult ki krónikus bélhurutom. Most éppen pektin – almakúrát tartok, hogy a bélflórámat rendbe hozzam. Mellesleg meg kell jegyeznem, hogy fiatal sem vagyok, persze öreg sem; az alapbetegségem – az elsorvadt pajzsmirigy – súlyos kór.
Egy szó, mint száz én is örökké csapdákba esem, ti meg tanuljatok az én példámból is! Úgyhogy visszatérek 3 napos almakúra után a TED-hez, CSAK SOKKAL TUDATOSABBAN ODA FOGOK FIGYELNI AZ ELFOGYASZTOTT SZÉNHIDRÁTOKRA! A ketogénezés alatt 20 gr szénhidrátot ettem naponta, szerintem 40 gr szénhidráttal, na meg persze fehérjével és zsírral már egészen jól el lehet éldegélni.
Tehát: Változatosan, egyszerűen és keveset egyetek; minél többet mozogjatok!
Párizsiasan rántott hús
A párizsias szeleteket főtt lila krumplival tálalom.
A hús maga – a NoCarb lisztes panír miatt önmagában akár ketogén étkezésben is fogyasztható!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- A javaslatom az, hogy mindenképpen tarját vegyünk és vékonyra klopfoljuk ki, majd sózzuk meg
- 10 szelet tenyérnyi szeletet panízoztam.
- Ennek a mennyiségnek a panírozásához M-es tojásból 3 db szükséges; a tojásokat verjük fel.
- Remek „lisztezésnek” tartom, ha NoCarb lisztet használunk, de a zabliszt is megfelel, meg magőrlemény, vagy magliszt. A NoCarb lisztet azért ajánlom, mert a párizsias borítás remek állagú lesz. Tehát forgassuk meg a szeleteket először Cognac lisztben, majd pedig a felvert tojásokban.
- Tűzforró edényben, nem tocsogó zsírban, lehetőleg teflonban süsd ki a panírozott hússzeletek egyik, majd másik oldalát.
Magos kifliben sült virsli
Ma már paleo virslit, vagy adalékmentes húsárút nem nehéz szerezni. Van olyan kiváló minőségű húskészítmény, melyet már elérhető áron is kínálnak.
Könnyen elkészíthető.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
- 10-12 db adalékmentes virsli
- Sós linzertészta
- 2 evőkanál szezámliszt
- 2 evőkanál mandulaliszt
- 2 evőkanál kókuszliszt
- 10 dkg ghee, vagy annak hiányában hidegen sajtolt hófehér zsír
- Só – ízlés szerint – a tésztába, majd lehet tenni a kiflik tetejére is!
- 1 db tojás a tésztába
- 1 db tojás a kenéshez
- Esetleg víz
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, gyúrjuk-dagasztjuk; ha szükséges, akkor némi vizet is adhatunk hozzá, hogy a tészta összeálljon
- Kézbe vesszük a virslit, lecsípünk egy tenisz labdányi tésztát, rányomjuk a virsli oldalára, majd elkezdjük folyamatosan – körkörös sodró mozdulatokkal a tésztát rátekerni a virslire
- Amikor az összes virsli kifli burkolata kész, akkor a virsli húsáig a kifliket bevagdossuk
- 1 db tojást keverjünk ki egy kevés sóval, majd kenőtollal kenjük be a kifliket
- Végül szórjuk meg magokkal – pl. hántolt tökmag, napraforgó mag, mandulaforgács, szezámmag, lenmag
- Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30 perc alatt sülnek meg a kiflik – Közben érdemes ránézni és esetleg megforgatni, nehogy az alja odaégjen!
„Túrós” süti gyümölccsel
A túrós ízt vagy túrós állagot már sokféle módszerrel képesek vagyunk paleosan előállítani. Álljon itt, ebben a receptben a legrégibb módszerem – az a felfedezés, hogy a kókusz vagy kókuszliszt citrommal párosítva a túró ízvilágát fogja felidézni.
Amennyiben csak tojások sárgájával készíted és bogyós gyümölcsöt használsz, akkor akár AIP-os változatnak is megelel ez a recept!
Könnyen elkészíthető sütemény.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 8 db tojás
- 1 bögre (2,5 dl) apróra darált kókuszreszelék
- 1 bögre (2,5 dl) kókuszliszt
- 1 nagy vagy 2 db kisebb citrom leve
- 3 evőkanál eritrit
- 2 dl kókuszkrém – lehetőleg Cocomas
- 2 evőkanál porxukor
Elkészítés:
- A tojások fehérjét némi citrom és az eritrit hozzáadásával kemény habbá felverjük, majd hozzá keverjük a tojások sárgáját.
- A citrom nagy részét csak ezután öntjük hozzá.
- Ezután a kókusz tejszínt keverjük el a habos alappal.
- Lassú mozdulatokkal keverjük el ezt a finomra őrölt kókuszreszelékkel, majd a kókuszliszttel.
- Zsírpapírral kibélelünk egy mély tepsit, melyre – középről kezdve – ráöntjük a tésztát – mely folyós, és ez természetes!
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, visszavesszük minimumra a sütést és berakjuk a süteményt.
- Kb. 20 perc alatt fog készre megsülni; érdemes tűpróbát végezni, és nem kell a tetejét barnára sütni.
- Kivesszük a sütőből a tésztát és amikor kihűlt, akkor porxukorral megszórjuk.
- A kész süteményt végül feldaraboljuk!
- Gyümölcsökkel tálalhatjuk vagy belesütjük a tésztába a gyümölcsöt. A gyümölcs bármilyen idény gyümölcs lehet, de természetesen a mélyhűtés világában szinte mindenféle gyümölcs utolérhető!