„Tejpite”

1. kép „Tejpite” saját – kókuszlisztből; 2. kép -Tóthné Forró Virág AIP-os változata – zöldbanán lisztből és kókuszlisztből zselatinnal.

Óriás tepsivel készült a sütemény. Természetesen lehet nyugodtan felezni, harmadolni a mennyiséget. 100%, hogy arányosan – kisebb mennyiség is készíthető.

Életemben tegnap hallottam először a „tejpitéről”, mely búzaliszt esetében – sűrű palacsinta tészta tepsiben való sütését jelenti.

Ebből az opcióból indultam ki, amikor hozzáláttam egy hasonló süteményt készíteni. Ez az oka annak is, hogy ilyen nagy tepsivel készítettem, mert pl. elfelejtkeztem arról, hogy a kókuszliszt milyen hamar és nagy mértékben duzzad meg. Sebaj, a süti – jelentem – finom lett.

A gyümölcs együtt sül a tésztával, tehát a gyümölcsből cukor lesz, így klasszikus értelemben kompromisszum. Mézet használok sütéskor, mely csak és kizárólag a fúziómba fér bele.

Hozzávalók:

  • 25 dkg kókuszliszt*
  • 6 db tojás – AIP-ban a tojást 1 ek. zselatinpor 1 dl vízben elkeverve értelmezhető! Lehet próbálkozni!
  • 5 dl kókusztejszín – felöntve az alap készítésekor opcionális mennyiséggel
  • 5 dkg vaj
  • Mézecs kalács fűszerkeverék
  • Méz (AIP, TED) – ízlés szerint, vagy eritrit és stevia
  • Porxukor – eritrit; AIP-ban és TED-ben elhagyjuk!
  • Gyümölcsös pite esetén – pl. mélyhűtőből elővett 0,5 kg sárgabarack, 20 dkg hámozott kockázott nyári alma, 20 dkg meggy – a gyümölcsök választása tetszőleges, sőt el is hagyható
  • 2 dkg szódabikarbóna + citromlé

Elkészítés:

  • A kókuszlisztet keverjük el a tojásokkal, a vajjal, a kókusz tejszínnel
  • Öntsük fel a tésztát annyi vízzel, hogy vizes masszát kapjunk. A kókuszliszt jellege miatt nem lesz paleocsinta tészta jellegű. A víz mennyisége – kb. 8 dl.
  • Zsírpapírral béleljünk ki egy nagy mély sütőtepsit és egyengessük el benne a tésztát.
  • Amennyiben gyümölcsösen készítjük el a süteményt, akkor a szárazanyaghoz keverjük el a felolvasztott vagy nyersen tisztított gyümölcsöt.
  • Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt fog közepes lángon átsülni a piténk.
  • Porxukorral, illetve darálóban porított eritrittel szórjuk meg a süti tetejét.

 * Nyugodtan sütheted más paleo liszttel is a süteményt. Arra kell csak figyelni, hogy a tészta állaga ne legyen sziklaszilárd, se nem folyós, hanem könnyen önthető. Javaslom pl. a mandula lisztet, gesztenye lisztet, zöld banán lisztet.

Diós buci

Diós buci – Google

Ez a zsömle hasonlít a „Ropogós zsömle” és a „Barbi zsömléje” és a „Paleo buci – tojás nélkül” receptek megoldásaira, és mégis egy kicsit más. Amit észrevettem, hogy nekem kevésbé az utifűmaghéj liszt, annál inkább a tápióka keményítő jön be állományjavítóként. A dió – előny nálam, hogy van diófánk – rendkívül élvezhetővé teszi a kenyeret. Ha valaki paleo kenyér evésére adja a fejét, akkor talán sütésenként a kb. egy maréknyi őrölt dióra érdemes anyagilag is áldozni. 5 évig paleo kenyeret nem igazán ettem, csak a családnak sütöttem, de amióta átváltottam a Paleo Fúzióra, azt tapasztalom, hogyha rostos szénhidráttal, különösen kenyérrel megtámogatom az ételeket, akkor normális mértékben vonulok el a ház legkisebb helyiségébe.

A nyers lenmagos kenyér és most ez az új alkotásom ízlenek a legjobban. Ki a fene szeret egyszerre kisebb mennyiséget sütni?! – én mindenesetre nem. Az alábbi – receptben leírt – mennyiségből 20 db buci készíthető.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Szívből ajánlom lisztek keverékét készíteni – pl. ezekben a zsömlékben mandula liszt, szezámliszt keveréke van. Ebből a keverékből öntsünk egy mély tálba 30 dkg-ot; Púpos evőkanalakban mérve – 10 ek. – 10×3 dkg.
  • Ehhez öntsünk hozzá 20 dkg lenmagpelyhet. A lenmag pelyhesített formáját azért ajánlom, mert nem kell darálni. Ha nem kapunk, csak szemes lenmagot, akkor darálni leszünk kénytelenek. Gondolj az arany lenmagra is, mert annak használatával világos színű cipót süthetünk.
  • 10 dkg tápióka lisztet, 10 dkg darált diót és 1 kk. szódabikarbónát keverjünk össze a lisztekkel és a lenmaggal.
  • Morzsoljunk el a keverékkel 5 dkg lágy vajat, ez természetesen lehet valamilyen zsír is – sertés, kacsa, liba.
  • Ízlés szerint sózzuk a tésztát
  • Egy csavarásnyi citromot adjunk a tésztához a szódabikarbóna aktiválása miatt.
  • Öntsük fel a száraz anyagot – fokozatosan – kb. 1 liter vízzel. Öntsünk és keverjünk és figyeljük arra, hogy a tészta se túl száraz, se túl vizes ne legyen –> Nokedli tésztánál egy picit szárazabb.
  • Az időközben előmelegített sütőbe tegyük majd be a zsírpapírral kibélelt tepsit, melyre 20 db bucit formáztunk. A bucikat vagdossuk be, és megszórhatjuk pl. napraforgómaggal, hántolt tökmaggal is.
  • Közepes lángon – kb. 170 for – süssük a kenyeret 30-35 percig.