Zöldség alapú liszt nélküli pizza

Azon agyalok mostanában, hogy egyrészt hogyan tudnám hitelesebben követni a TED-et, hogy ne csapjak át szénhidrát orgiába, másrészt pedig rájöttem - külön bejáratúan az én esetemben -, hogy a legjobb számomra a hús-alacsony ch-jú zöldség kombináció, illetve a tojás-sajt-zöldség együttese.

Minden alkalommal, amikor kizárólag húst eszem, akkor 4-5 napon belül utolér a heves bélhurutos reakció. A "kecske állapot" - csak zöldség evése nem az én ízlésem, meg egyébként se vagyok se vegetáriánus, se pedig vegán.

Minden alkalommal, amikor valamilyen módon étrendet váltok, akkor belép az életembe némi monotónia, és próbálok a majdnem azonos hozzávalókkal valamiféle változatosságot elérni.

A cukorbetegségem miatt még az sem mindegy, hogy milyen zöldségeket választok, és főleg, hogy mikor eszem. Ha este eszem a magasabb ch-t, akkor reggelre garantált a magasabb cukor. Ez elvileg evidens, de az, hogy a cékla, sárgarépa, sütőtök helyett egyértelműen valamilyen tökféle, uborka a nyerő, az a változatosság palettáját tovább szűkíti. Reggel azonban a cukrosabbak is mehetnek!

Hozzávalók és elkészítés egyben – 28 cm átmérőjű pizza sütőlaphoz:

  • Lereszelünk zöldségeket – ebben az egyvelegben bio cékla, bio sárgarépa, némi reszelt uborka és néhány szem olívabogyó van, de bármilyen más reszelt zöldséggel elkészíthető!
  • Lereszelünk továbbá kb. 10 dkg ementáli sajtot.
  • Vajjal kikenjük a pizza formát és beszórjuk – pl. NoCarb liszttel, vagy valamilyen keményítővel, de legeslegjobb egy csipetnyi zabliszttel.
  • 3 tojást só hozzáadásával minél habosabbra felverünk, majd beleöntjük a formába.
  • Ezután az elegyengetett vékony tojás rétegre ráterítünk kb. 3 maroknyi reszelt zöldséget és vékonyan megszórjuk ementáli sajttal.
  • Ismét felverünk sóval ízesített 3 db egész tojást, majd amikor habos lesz, akkor óvatosan hozzákeverünk 2 dkg – lapos ek. NoCarb lisztet (lehet ez valamilyen keményítő is, de a NoCarb, mégiscsak NoCarb!!!)
  • A lisztes tojást egyenletesen ráöntjük a pizzaformában lévő alapra.
  • Végül bőségesen megszórjuk a pizza tetejét ementálival.
  • Forró sütőben kb. 10-15 perc alatt elkészül.