Kinder kocka/szelet – nyers süti

Hozzávalók:

  • 25 dkg tejkészítés maradványa finom szemcsés kókuszreszelék – természetesen lehet eredeti is!
  • 10 dkg kókuszliszt
  • 2 db nagy citrom leve
  • Eritrit – annyi, hogy intenzív édes ízt kapjunk – kóstolj!; AIP-ban ízlés szerint méz – csak arra gondolj, hogy nem az egész tállal fogod felfalni egyszerre a süteményt, naponta max. 1 tk. méz fogyasztható!
  • Kakaó – legalább 4-5 ek.; AIP-ban karob por 4-5 ek.
  • 3 dl kókuszolaj
  • 2 ek. kandírozott bio citromhéj – elhagyható!
  • Opcionálisan 10 dkg fekete csokoládé is olvasztható a tetejére; AIP-ban nem!!!

Elkészítés:

  • A kókuszreszeléket, a kókuszlisztet, az eritritet/mézt, a kókuszolajat és a citromlét és citromhéjat alaposan keverjük össze.
  • 2/3 részt tegyünk félre a masszából, melybe keverjük bele a kakaót/karobot.
  • 1/3 rész maradjon citromos fehér tölteléknek.
  • Egy tálcát fóliázzunk ki, majd egyengessük rá a kakaós/karobos massza felét.
  • Ezután a fehér masszát borítsuk rá a kakaós alapra és szépen egyenletesen húzzuk szét.
  • Végül az eddigiek tetejére borítsuk rá maradék kakaós /karobos masszát.
  • Vágjuk fel a süti szeleteket, majd tegyük hűtőbe.
  • 1-2 óra múlva már megdermed, és fogyasztható!
  • Amennyiben vízgőz fölött megolvasztunk 10 dkg keserű csokoládét, akkor felvágás előtt öntsük a tésztára, majd szeleteljünk és hűtsünk!
  • Lehet vágni szeletekbe, de szerintem érdemesebb apróbb kockákra, mert eléggé tömény sütemény.

Rántott tarlórépa

A tarlórépát egyáltalán nem ismertem korábban, ami persze nagy valószínűséggel abból fakad, hogy nem vagyok vidéki lány. Gondolom, hogy vidéken közismert zöldségféle lehet?! A tarlórépát a múlt héten Budapesten, az Europark termelői piacán vettem.

Panírozni sokféleképpen lehet. Most a zabbal való panírozást választottam. A zab – határeset a paleoban a benne lévő avenin miatt. Aki gluténérzékeny, annak különösen figyelnie kell arra, hogy a zab ne legyen liszttel szennyezett. A gluténérzékeny gyerekeknél még a tiszta zab is keresztreakciót válthat ki. Mindennek ellenére azért választom sokszor a panírhoz, mert leginkább a zab ad igazi régi megszokott panír ízt.

A vékonyra szeletelt tarlórépát forgasd meg finomra őrölt zabkorpában, majd lazán felvert egész tojásokban, majd ismét zabkorpában, és teflonban – kevés zsíron süsd meg mindkét oldalát. A rántott húsokat az esetek nagy százalékában tepsiben szoktam sütni, de a répával, bár próbáltam, de tegnap nem ment. Zöldséges fasírtot készítettem – a húsleves maradék zöldségének pépesítésével és most darált pulykamellel.