Avokádó szeletek – ketogénes kényeztetés

Ahogy egyik kedves ketogénező paleos barátom mondja: „Az avokádó – tiszteletbeli szalonna.” 😀

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Egy érett avokádót vágjunk ketté, vegyük ki a magját, hámozzuk meg, vágjuk gerezdekre; karikázzunk fel lime karikákat is.
  • Locsoljuk meg lime levével (lehet citrommal is!), majd reszeljünk a cikkejekre legalább 90%-os csokoládét – pl. szép forgácsokat lehet késsel „szeletelve” nyerni. A csokiból fél dkg-nál többre nincs is szükség!
  • Jómagam nem szórtam meg semmiféle édesítéssel, de ha vágysz rá, akkor a Xukor0steviát ajánlom.

„Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.” http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/avokado_gyumolcs_zoldseg_es_gyogynoveny/20080107151439

Ropogós diós tallér

12 kisebb koronghoz – A mennyiség értelemszerűen duplázható, triplázható!

Hozzávalók:

  • 2 ek. őrölt dió
  • Kb. 5 ek. szezámpehely vagy szezámmag – 10 dkg
  • 2 db tojás
  • Paleolit édesítő – Xukor0stevia vagy eritrit vagy méz (TED)

Elkészítés:

  • Őröljük meg a diót a az eritrittel.
  • Tehetünk az őrleménybe külön steviát (elhagyható) vagy mézet.
  • A masszába keverjük bele a két tojást.
  • A tésztát lapítsuk el korong mélyedéses sütő formában – pl. szilikonosban, mert akkor még előzsírozni és liszttel kiszórni sem kell.
  • Nagyobb mennyiség sütésénél két db sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, és szúrjuk ki korongokat (Ezt a mennyiséget nagyobb mennyiségnél érdemes alkalmazni!); Tegyük egy sütőlapra a tallérokat, természetesen a felső zsírpapírt húzzuk le a tésztáról.
  • Lassú tűzön, állandóan figyelve, hogy oda ne égjen, süssük a sütit ropogósra-
  • Amikor kihűlt, szórjuk meg a tetejét porxukorral vagy kenjük be olvasztott fekete csokoládéval; avagy halmozzunk a korongok tetejére citromkrémet vagy kókuszhabot, tejszínhabot (TED)

Lehet készíteni krémek alapjául Vaníliás korongot is.

Adalékmentes húsáru Pesterzsébeten

adalékmentes20asbolt

Szállítás keddi napon van, akkor ki lehet fogni, hogy kapható előrendelés nélkül is adalékmentes áru!

Az üzletben főleg  előrendelésre vásárolható – 06702671604 Anita; hivatkozzatok rám.

  • 3 féle házi készítésű virsli
  • Krinolin
  • Főző kolbász
  • Debreceni kolbász
  • Adalékmentes májas
  • Sonkafélék
  • Szalonnafélék
  • Disznósajt stb. …

Hol kapható mindez? – A budapesti Pesterzsébeti Tátra téri Csarnok 20. sz. boltjában.

A piac területén található korábban általam reklámozott másik üzletben a tulajdonos nem volt hajlandó a debreceni címkéjét megmutatni, ezért a jövőben az ő üzletüket nem ajánlom. Amennyiben a címke megmutatását egy kereskedő megtagadja, abban az esetben emögött sunyiságot vélek feltételezni.

A Határ úti metrótól a 66-os busszal elérhető, vagy a Boráros térről a 23-as autóbusszal. Mindkét járatnak vannak – csúcsidőben – gyorsított változatai!

 

Avokádós csokis keto fagyi

Hozzávalók kb. 0,5 l fagylalthoz:

  • 3 db túlérett avokádó (akár barnára érett is lehet!)
  • 3 db lime leve, lehet citrom is, mely erőteljesebb ízű
  • Mentalevél (ízlés szerint!) – apróra vágva
  • 3 ek. Xukor0 stevia + 4 tabletta stevia – hidegen nem érezni a stevia mellékízét!
  • Érdemes valamilyen aromát hozzáadni a keverékhez: pl. ázsiai boltból lehet szerezni rózsavizet; könnyen beszerezhető  a vanília; vagy bogyós gyümölcsből teáskanálnyit összezúzva. Ma én 1 lapos ek. gránátalma magot tettem a fagylaltba!
  • 2 ek. minél zsírosabb és jó minőségű kakaó
  • 4 dl kókusztejszín
  • 2 tojás fehérje – pici sóval – kemény habja

Elkészítés:

  • A felsorolt hozzávalókat turmixjuk össze.
  • Az édesítést akkor adjuk hozzá, amikor a lime vagy citrom levét, mert abban érdemes felolvasztani.
  • A tojásfehérje kemény habját a legvégén laza mozdulatokkal keverjük a fagylalt alaphoz.
  • Tegyük fagyasztóba és a fagylalt kb. 2 óra múlva tálalható állapotban lesz; A fagylaltot tölthetjük fagylalt formába is, ekkor a mélyhűtőből való kivételkor csak a burkolat fellazulását kell megvárni; A harmadik opció – fanyeles jégkrém formában fagyasztunk.
  • Napokig is eláll, csak akkor minden alkalommal legalább fél órát várni kell, hogy kanalazható legyen!

 

Bio debreceni és virsli napraforgó csírával

Tegnap kaptam ajándékba a barátnőmtől a budapesti MOM biopiacon vásárolt debrecenit és virslit. A napraforgómag csíra meg éppen a mai nap került fogyasztható állapotba. Kiváló ketogén alkalmi adag. (A csíra felét ettem meg.)

Nekem a pesterzsébeti piac békési húsárú boltja van közelebb, ott is kipróbáltam már mindkét hústerméket, és ott is kiváló minőséget árulnak.

A csíráknak általában az a tulajdonsága, hogy a növényre jellemző jó tulajdonságokat koncentrált formában tartalmazzák.

Nagyon finom a napraforgó csíra, mely magas A, C., B, D és E vitamin tartalommal bír. A csíráztatás módja a külön erre az alkalmazásra csomagolt magok tasakjára részletesen rá van írva.

Avokádós kakaós ketogén krém

Nagyon meg tudom érteni, hogyha valaki ketogén táplálkozásra adja a fejét, akkor néha rátör valamilyen édesség utáni vágy. A magam részéről csak nagyon ritkán történik meg, mert alapvetően nem vagyok édes szájú.

Ez az édesség hihetetlenül egyszerű:

  • Kifejezetten túlérett avokádót törjünk össze villával, persze lehet turmixolni is, majd 1 dl kókusztejszínben hidegen alaposan kikeverve „olvasszunk fel” 3-4 szem steviát vagy 1 ek. xukor0steviát, és az egészet keverjük össze.
  • Jó minőségű kakaót – pl. NaturCookta – 1 ek. keverjünk a krémhez.
  • Meghinthetjük Bourbon vaníliával, tehetünk a krém tetejére pl. pisztácia magokat, ibolyát (amiért én a kertbe kiszaladtam, hogy az ehető ibolyával díszítsek!)