Ahogy egyik kedves ketogénező paleos barátom mondja: „Az avokádó – tiszteletbeli szalonna.” 😀
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Egy érett avokádót vágjunk ketté, vegyük ki a magját, hámozzuk meg, vágjuk gerezdekre; karikázzunk fel lime karikákat is.
Locsoljuk meg lime levével (lehet citrommal is!), majd reszeljünk a cikkejekre legalább 90%-os csokoládét – pl. szép forgácsokat lehet késsel „szeletelve” nyerni. A csokiból fél dkg-nál többre nincs is szükség!
Jómagam nem szórtam meg semmiféle édesítéssel, de ha vágysz rá, akkor a Xukor0steviát ajánlom.
„Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.” http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/avokado_gyumolcs_zoldseg_es_gyogynoveny/20080107151439
12 kisebb koronghoz – A mennyiség értelemszerűen duplázható, triplázható!
Hozzávalók:
2 ek. őrölt dió
Kb. 5 ek. szezámpehely vagy szezámmag – 10 dkg
2 db tojás
Paleolit édesítő – Xukor0stevia vagy eritrit vagy méz (TED)
Elkészítés:
Őröljük meg a diót a az eritrittel.
Tehetünk az őrleménybe külön steviát (elhagyható) vagy mézet.
A masszába keverjük bele a két tojást.
A tésztát lapítsuk el korong mélyedéses sütő formában – pl. szilikonosban, mert akkor még előzsírozni és liszttel kiszórni sem kell.
Nagyobb mennyiség sütésénél két db sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát, és szúrjuk ki korongokat (Ezt a mennyiséget nagyobb mennyiségnél érdemes alkalmazni!); Tegyük egy sütőlapra a tallérokat, természetesen a felső zsírpapírt húzzuk le a tésztáról.
Lassú tűzön, állandóan figyelve, hogy oda ne égjen, süssük a sütit ropogósra-
Amikor kihűlt, szórjuk meg a tetejét porxukorral vagy kenjük be olvasztott fekete csokoládéval; avagy halmozzunk a korongok tetejére citromkrémet vagy kókuszhabot, tejszínhabot (TED)
Szállítás keddi napon van, akkor ki lehet fogni, hogy kapható előrendelés nélkül is adalékmentes áru!
Az üzletben főleg előrendelésre vásárolható – 06702671604 Anita; hivatkozzatok rám.
3 féle házi készítésű virsli
Krinolin
Főző kolbász
Debreceni kolbász
Adalékmentes májas
Sonkafélék
Szalonnafélék
Disznósajt stb. …
Hol kapható mindez? – A budapesti Pesterzsébeti Tátra téri Csarnok 20. sz. boltjában.
A piac területén található korábban általam reklámozott másik üzletben a tulajdonos nem volt hajlandó a debreceni címkéjét megmutatni, ezért a jövőben az ő üzletüket nem ajánlom. Amennyiben a címke megmutatását egy kereskedő megtagadja, abban az esetben emögött sunyiságot vélek feltételezni.
A Határ úti metrótól a 66-os busszal elérhető, vagy a Boráros térről a 23-as autóbusszal. Mindkét járatnak vannak – csúcsidőben – gyorsított változatai!
3 db túlérett avokádó (akár barnára érett is lehet!)
3 db lime leve, lehet citrom is, mely erőteljesebb ízű
Mentalevél (ízlés szerint!) – apróra vágva
3 ek. Xukor0 stevia + 4 tabletta stevia – hidegen nem érezni a stevia mellékízét!
Érdemes valamilyen aromát hozzáadni a keverékhez: pl. ázsiai boltból lehet szerezni rózsavizet; könnyen beszerezhető a vanília; vagy bogyós gyümölcsből teáskanálnyit összezúzva. Ma én 1 lapos ek. gránátalma magot tettem a fagylaltba!
2 ek. minél zsírosabb és jó minőségű kakaó
4 dl kókusztejszín
2 tojás fehérje – pici sóval – kemény habja
Elkészítés:
A felsorolt hozzávalókat turmixjuk össze.
Az édesítést akkor adjuk hozzá, amikor a lime vagy citrom levét, mert abban érdemes felolvasztani.
A tojásfehérje kemény habját a legvégén laza mozdulatokkal keverjük a fagylalt alaphoz.
Tegyük fagyasztóba és a fagylalt kb. 2 óra múlva tálalható állapotban lesz; A fagylaltot tölthetjük fagylalt formába is, ekkor a mélyhűtőből való kivételkor csak a burkolat fellazulását kell megvárni; A harmadik opció – fanyeles jégkrém formában fagyasztunk.
Napokig is eláll, csak akkor minden alkalommal legalább fél órát várni kell, hogy kanalazható legyen!
Tegnap kaptam ajándékba a barátnőmtől a budapesti MOM biopiacon vásárolt debrecenit és virslit. A napraforgómag csíra meg éppen a mai nap került fogyasztható állapotba. Kiváló ketogén alkalmi adag. (A csíra felét ettem meg.)
Nekem a pesterzsébeti piac békési húsárú boltja van közelebb, ott is kipróbáltam már mindkét hústerméket, és ott is kiváló minőséget árulnak.
A csíráknak általában az a tulajdonsága, hogy a növényre jellemző jó tulajdonságokat koncentrált formában tartalmazzák.
Nagyon finom a napraforgó csíra, mely magas A, C., B, D és E vitamin tartalommal bír. A csíráztatás módja a külön erre az alkalmazásra csomagolt magok tasakjára részletesen rá van írva.
Nagyon meg tudom érteni, hogyha valaki ketogén táplálkozásra adja a fejét, akkor néha rátör valamilyen édesség utáni vágy. A magam részéről csak nagyon ritkán történik meg, mert alapvetően nem vagyok édes szájú.
Ez az édesség hihetetlenül egyszerű:
Kifejezetten túlérett avokádót törjünk össze villával, persze lehet turmixolni is, majd 1 dl kókusztejszínben hidegen alaposan kikeverve „olvasszunk fel” 3-4 szem steviát vagy 1 ek. xukor0steviát, és az egészet keverjük össze.
Jó minőségű kakaót – pl. NaturCookta – 1 ek. keverjünk a krémhez.
Meghinthetjük Bourbon vaníliával, tehetünk a krém tetejére pl. pisztácia magokat, ibolyát (amiért én a kertbe kiszaladtam, hogy az ehető ibolyával díszítsek!)