Diós karika nyersen

Hozzávalók:

  • 2 dl bögrével dió – kb. 10 dkg
  • 4 dl kókusztej
  • 4 ek. kókusz zsír – nem felolvadt formában használtam!
  • 1 ek. Xukor0 stevia vagy 2-3 ek. eritrit; a Tökéletes Egészség Diétában méz!
  • Vanília kikapart belseje
  • A tetejére 2 dkg keserű csoki; nálam pl. zselatinos csokis falatok maradéka

Elkészítés:

  • A hozzávalókat keverjük össze, formázzuk tetszőlegesen, akár golyós alakban.
  • Mélyhűtőben hűtsük ki, majd olvasszunk a korongok tetejére keserű csokoládét.
  • Tálalhatjuk dió darabokkal.

Zselés csokis(karobos) falat

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 0.5 liter vízben oldjunk fel 3 ek. (2 zacskó étkezési zselatin) zselírozó port; előbb kevés vízzel keverjük el, majd öntsük fel.
  • Forraljuk fel a keveréket.
  • Hagyjuk langyosra kihűlni, majd keverjünk el a lével 2 ek. kakaóport.
  • Xukor0 steviával – tetszőlegesen ízesítsük. Részemről 2 dkg-ot használtam – 1 lapos ek.
  • Végül tetszőleges formákba öntsük a folyadékot.
  • Nagyon jót tesz az édességnek, ha teszünk bele fűszert – pl. vaníliát, mézeskalács fűszerkeveréket stb.; én a falatokat citrommal locsolom meg és nagyon finom.
  • AIP-osan készülhet: karobporral, glicin édesítéssel, vaníliával, gyömbérrel és citrommal!

Hagymás csirkeragu

A tányérom éppen 10 dkg ragu lett tálalva, melynek értékei:

200 ccal 23 gr fehérje 3.3 gr zsír 7.3 ch

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A húslevesben porhanyóssá főtt csirke felső combokat filézzük ki, avagy ugyancsak a levesben főtt csirkemelleket.
  • Vágjuk apróra vagy karikára 1-2 fej vöröshagymát, felvághatunk ugyhagyma szárat , vagy metélőhagymát is, továbbá fokhagymagerezdeket.
  • A filézett húshoz tegyünk 2 evőkanál zsírt – én libazsírt tettem, hogy ízletesebb legyen
  • Dobjuk hozzá a hagymákat, és fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával, illetve ízlés szerint őrölt paprikával, chilivel, köménymaggal stb.; AIP-ban sóval, kurkumával és fahéjjal.
  • Állandó keverés mellett pirítsul, míg a hagymák nem fonnyadnak el.

Petrezselymes zeller

10 dkg zeller 42 ccal, 1,5 fehérje, 0,3 zsír, 9,3 ch

Miután a zeller szénhidrát tartalma igen magas, ezért ketogén vagy szigorúan betartott low carb paleoba nem illik!

Hozzávalók és elkészítés egyben – 2 személyre::

  • Egy nagy fej – kb. 0,5 kg zellerfejet megtisztítunk.
  • A gyorsabb főzés végett vékonyabb lapokra feldaraboljuk, majd puhára főzzük.
  • Leöntjük a zellerről a vizet, villával kisebb kockákra vághatjuk, paleoban 3-4 dkg vajjal összeforgatjuk, sózzuk, majd egy csokor petrezselyem zöldjével meghintjük. (Tettem a csokorhoz koriander – a levél AIP-ban ehető, a mag nem!, zsálya és kapor leveleket is!, mert van a kertemben.) AIP-ban is fogyaszthatjuk, csak akkor a vajat elhagyjuk és helyette kevés olíva olajjal locsoljuk meg.

A képen a petrezselymes zeller egy pörköltösen elkészített sertés sovány diója rész melletti tálalás..

Hús- és csontleves a kollagén pótlására

A csontleves fogyasztásának előnyei

SokszínűVidék oldalról idézem a tudnivalókat és a képet!

„1. Az ízületek egészsége

A csontokból és ízületekből készült alaplevek több ásványi anyagot is tartalmaznak melyek segítenek megerősíteni a test vázizomzatát.  A kollagén állomány a csontokból, inakból és ínszalagokból lebomlik a főzés során és zselatinná alakul át, ami egy fajta fehérje (a jól elkészített leves kocsonyássá válik a hűtőben). A zselatin több fontos aminosavat is tartalmaz.

Ezen aminosavak szükségesek a test kötőszöveti állományának az újraépítéséhez, főként az inaknak és az ínszalagoknak. A kötőszövetek megfelelő állományának a megerősítése az időskori, fájdalommal járó ízületi problémák kialakulásának elkerülése miatt szükséges.

A levesekben ugyancsak találhatók glükozaminoglikánok (GAG), melyek a szénhidrátok egy fajta csoportjához tartoznak: a csontokban és kötőszöveti állományban fordulnak elő, és hozzájárulnak az ízületi fájdalom csökkentéséhez és különösen jó hatással vannak a reumás arthritiszben szenvedők ízületi fájdalmára is.

2. Emésztés

Az alaplevesek másik fontos tulajdonsága az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A fehérjék közül a glicin segíti ezt a folyamatot. A glicin ugyanis hozzájárul a gyomorsav termeléshez, így sokat segíthet a reflux kezelésében (a reflux nem a sok hanem a kevés gyomrsav miatt alakul ki).

A glutamin, egy másik aminosav ami segít megerősíteni a vékonybél falát és azt egészségesen tartja, megakadályozva az átjárhatóságot. Rendezheti a hasmenéses állapotokat, a székrekedést és néhány étel intoleranciáját is.

3. Bőséges ásványi anyagok tartalom

A csontleves meglehetősen gazdag ásványi anyagokban. A hosszú időn át főzött levekben a csontokból kiválnak az ásványi anyagok és a levest gazdagítják. Ha szárazföldi állatok csontját használjuk levesnek a lé kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag lesz. Ha halak csontjait használjuk akkor a lé jódban lesz gazdag.
Ha pár evőkanál almaecetet teszünk hozzá főzés előtt, akkor ez segíti az ásványi anyagok még hatásosabb kiválását.

4. Immunrendszer javítása

Mindenfajta alaplé tápláló, de a velős csonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír. A velő belsőség, és ezért meglehetősen gazdag forrása bizonyos tápanyagoknak. Az élőlények immunrendszerének a részeként a velő fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerének a funkciójában és a csontok növekedésében. A Harvard Egyetem egy tanulmánya szerint bizonyos autoimmun betegségben szenvedőknél kimondottan hatásosnak bizonyult a csontlé, sőt, valakinél teljes remissziót értek el vele.

5. Megfázás és vírusos megbetegedések

A csontleves kiváló gyógyszere a sima megfázásnak vagy vírusos megbetegedéseknek is. Megfázás esetén készítsünk egy alaplevest, borsozzuk és melegen fogyasszuk. Nagyszüleink is így gyógyultak.”

Ha valaki, akkor én igen hosszú ideig ódzkodtam az ilyen típusú levestől. Aztán az egyik nap „Egy életem, egy halálom.” alapon mégis csak főztem ilyen levest, és miután alaposan lezsíroztam fogyasztása előtt, így nagyon is ízlett. Véleményem szerint az ilyen típusú levest nem érdemes kis adagban főzni, úgyhogy elővettem egy 10 literes lábast és abban készült el a mű.

Hozzávalók:

A húsok kiválogatásában bízz meg a hentesben, nagy gyakorlata van a helyes húsleveshez való csontok és húsok kiválasztásában.

  • 1 kg sertés – láb, köröm, pofahús, csülök
  • 1 kg marha csont, melyen azért van némi hús is; 3 db velős csont
  • Só, szemes bors (a bors AIP-ban elhagyandó!)
  • Víz

Elkészítés:

  • Tegyük a nagy lábasba a húsokat és csontokat öntsük fel a lábas pereméig vízzel, sózzuk – min. 2 ek. só és tegyünk a lébe szemes borsot – min. 15-20 szemet.
  • Közepes lángon melegítsük fel a főni valónkat, majd vegyük vissza a lángot legalsó fokozatra és 6 órán át főzzük a levest.
  • Amikor kész, vegyük ki a húsokat és csontokat, majd egy apró lyukú szitán szűrjük le a levest.
  • Várjuk meg, míg a lé lehűl, és a teljes zsírréteget – a macskák vagy kutyák örömére 😀 – kanalazzuk le róla.
  • A levest be lehetne zöldségezni, de akkor már a gyökérzöldségek a ketogénbe nem férnének bele; természetesen a családtagoknak főzhetünk a lében vegyesen sárgarépát, fehérrépát, karalábét, zellert, hagymát.
  • A húsleves léből bőven lesz dobozolni való, így a levest napokig ehetjük.

A fenti képen az üres leveslébe beletettem a főtt bőrös húsból és megszórtam a leves tetejét kevés csípős paprikával és némi petrezselyem zöldjével.

Amennyiben AIP követő vagy, akkor paprikát ne fogyassz!

 

Ketogén étrendminta – 5 minta nap

KetogenicDietCover-1024x760

A NAPLÓ 5 NAP ÉRTÉKEIT MUTATJA. A CUKORÉRTÉKEIM, AZ IR-EM JAVÍTÁSA A CÉL. MÉG A KETOGÉN DIÉTA ELEJÉN TARTOK, TEHÁT NE HŐKÖLJETEK VISSZA, HA VISZONYLAG MAGAS ÉHOMI CUKORTÉKEKET LÁTTOK! Nem mellesleg az elhalt pajzsmirigy miatt anyagcsere beteg is vagyok!!!

Aki szeretné a netto testzsírszázaléka alapján az egyéni étkezésétnek paramétereit kiszámolni, az megteheti:

http://ketogains.com/ketogains-calculator/ Ketogains Macros

http://www.scientificpsychic.com/fitness/diet.html Diet Calculator, Body Fat Calculator

Megengedhető napi mennyiség: 75% zsir, 20% feherje, 5% ch

Egy nap tipikusan kétszer eszem: 11 órakor, majd 18-19 óra között; nem bűn háromszor enni!

Paraméterek: 75 gr fehérje, 200 gr zsír, és 5-10 gr ch

2016. május 24. – 76. ketogén nap

Május 23. 15 órától a mai nap 15 óráig 24 órás böjtöt tartottam!

15 órakor ebéd – az ételek mérlegen lemérve!

Cukor éhomi: 9,4, napközben: 7,1

15 dkg abált szalonna

787 ccal 13,5 fehérje 78,5 zsír 0.0 ch

10 dkg jégsaláta

10 ccal 0.6 fehérje    0.1 zsír 2.1 ch

5 dkg sertés májas

75,3 ccal 19,5 fehérje 2,65 zsír 1,35 ch

1 dl kávé granulátum

2 ccal 0,2 fehérje  0 zsír 1 ch
Ketogén Semifreddo – tíz részre osztottam a fagyit, és az egytized rész paramétereim írom fel:
152 ccal 2.43 fehérje 14.8 zsír 2.8 ch
76. nap – Az egész nap fogyasztott ételek beltartalma:
  CCal összesen: 874,3 ccal
Fehérje összesen: 36,23 gr
 Zsír összesen:  95,9 gr
 Ch összesen:  7,25 gr
2016. május 25. – 77. ketogén nap
 Cukor éhomi: 7,7, napközben:5,9
11 órakor és 19 órakor eszem.
10 gr tejszín
29 ccal 0.2 fehérje 2.1 zsír 2.3 ch

1 dl kávé

2 ccal 0,2 fehérje  0 zsír 1 ch

15 dkg debreceni

591 ccal 26.7 fehérje 53.3 zsír 0.4 ch

10 dkg spárga

20 ccal 2.2 fehérje 0.1 zsír 3.8 ch

15 dkg sertés máj; liba tepertő – saccolva

201 ccal 32.1 fehérje 5.6 zsír 3.8 ch
628 ccal 12,0 fehérje 58,1 0 ch
77. nap – Az egész nap fogyasztott ételek beltartalma:
CCal összesen: 1471
Fehérje összesen:  123 gr
Zsír összesen: 119,2 gr
Ch összesen:  11,3 gr
2016. május 26. – 78. ketogén nap
 Cukor éhomi: 7.4, napközben: 5.9
11 órakor és 18 órakor ettem.
20 dkg debreceni (Most kalkulátorral számoltam – a debreceni helyére a kolbászkrém adatait írtam!)
560 ccal 19.2 fehérje 53.0 zsír 1.2 ch

10 dkg jégsaláta

10 ccal 0.6 fehérje    0.1 zsír 2.1 ch

5 dkg sertés májkrém

120 ccal 5.0 fehérje 9.7 zsír 3.3 ch

1 dl kávé

2 ccal 0,2 fehérje  0 zsír 0.1 ch

10 dkg debreceni

280 ccal 9.7 fehérje 26.5 zsír 0.6 ch

6 dkg sertésmájkrém

120 ccal 5.0 fehérje 9.7 zsír 3.3 ch

1 tk. vaj

134 ccal 0.1 fehérje 14.4 zsír 0.1 ch

2 dkg parenyica sajt

6.0 ccal 0.5 fehérje 0.5 zsír 0.0 ch

1 dl kávé

2 ccal 0,2 fehérje  0 zsír 0.1 ch
78. nap – Az egész nap fogyasztott ételek beltartalma:
CCal összesen: 1242
Fehérje összesen:  41 gr
Zsír összesen: 114 gr
Ch összesen:  12 gr
2016. május 27. – 79. ketogén nap
Cukor éhomi: 8.1, napközben: 7.4
11 órakor és 18 órakor ettem.
2 db tojás
227 ccal 20.0  fehérje  15.1 zsír 2.9 ch

10 dkg cukkini 

2 ccal 0,2 fehérje  0 zsír 0.1 ch

1 dl kávé

2 ccal 0,2 fehérje  0 zsír 0.1 ch

20 dkg sertésvirsli 

464 ccal 25.0 fehérje  40,0 zsír 0.4 ch

25 dkg spárga

227 ccal 20.0  fehérje  15.1 zsír 2.9 ch
3 dl húsleves
227 ccal 20.0  fehérje  15.1 zsír 2.9 ch

1 dl kávé

227 ccal 20.0  fehérje  15.1 zsír 2.9 ch
79. nap – Az egész nap fogyasztott ételek beltartalma:
CCal összesen: 917
Fehérje összesen:  67 gr
Zsír összesen: 60 gr
Ch összesen:  29 gr
2016. május 28. – 80. ketogén nap
Cukor éhomi: 8.2, napközben: 6.8
11 órakor és 18 órakor ettem, majd pót vacsoráztam is 23 órakor.
20 dkg sertés virsli
464ccal 25.0  fehérje 40.0 zsír 0.4 ch

10 dkg spárga

20 ccal 2.2  fehérje 0.1  zsír  0.4 ch

Kávé

2.0 ccal 0.2 fehérje  0.0 zsír 0.1 ch

20 dkg sertéshús (sovány)

242 ccal 42.2  fehérje  8.0 zsír 04 ch

1 tk. stevia

2.0 ccal 0.0  fehérje  0.0  zsír 0.4 ch

1 ek. almaecet

227 ccal 20.0  fehérje  15.1 zsír 2.9 ch

20 dkg fejes káposzta

3.0 ccal 0.0  fehérje  0.0 zsír 0.1 ch

 1 ek. libazsír

108  ccal 0.0  fehérje  12.0 zsír 12.5 ch

10 dkg sertés virsli

232 ccal 12.5 fehérje  20.0 zsír 0.2 ch

2 dkg parmezán sajt

78 ccal 7.2  fehérje  5.2 zsír 0.6 ch

2 tk. vaj

134 ccal 0.1 fehérje  14.4 zsír 0.1 ch

80. nap – Az egész nap fogyasztott ételek beltartalma:

CCal összesen: 1335
Fehérje összesen:  92 gr
Zsír összesen: 100 gr
Ch összesen: 18 gr