A belsőségek közül a májat szeretem a legeslegjobban. A pecsenye kacsamáj nagyon finom és megfizethető! A hízott kacsamájnak van horribilis ára. Kilóját piacon – Budapesten a Fehérvári úti – 1.200 Ft/kg-ja, az Auchanban pedig 1.400 Ft/ kg-ja lehet kapni. Miután a kerületemben van Auchan, de egyébiránt át mehetnék Budára is, a közelebbit, de a 200 Ft-tal drágábbat választottam. Rögtön veszek ilyen alkalmakkor 1 kg májat és néhány nap alatt elfogy. Az elkészítése a lehető legegyszerűbb.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Daraboljuk fel – nem apróra – a májat.
Hevítsünk fel 1 ek. zsiradékot – pl. sertészsír, kacsazsír stb,
Dobjuk rá a máj darabokat és forgassuk meg a zsírban.
Miközben pirul – ízlés szerint – hagyományosan: őrölt borssal és kb. 1 tk. piros paprikával szórjuk meg a májszeleteket; AIP-ban pedig majoránnával.
Fordítsuk meg a májat, majd pirítsuk tovább és ismét szórjuk meg fűszerrel.
Addig süssük, míg a saját levét elfövi.
Tálaláskor kakukkfüvet és bazsalikom levelet tettem díszítésként a tányérra.
FONTOS! – a májat csak tálaláskor szabad sózni, mert különben megkeményedik!!!
Ennek a húsételnek az érdekessége a szeletelés és a nem hagyományosan magyar fűszerezés. Jamie Olivertől vettem mindkét ötletet.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
A kb. 70 dkg-os szűzpecsenyét vágjuk el hosszában. Igen hosszában, két hosszú csíkra – kétfelé. Az így elvágott húst nyissuk fel „lapjára”, tehát vékony szeletet készítsünk belőle. Nekem 4 lapos tenyérnyi szeletem lett ebből a mennyiségből.
A fűszerezés következik, mely során a szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk őrölt korianderrel.
Az így fűszerezett hús akár – mondjuk, hogy kész is -, de nem botorság még olíva olajjal is meglocsolni.
Minimum egy órát érdemes hagyni érlelődni, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőben pácolódik a hús.
Forró sütőedényben sütjük ki mindkét oldalát.
Tehetünk még a sütéskor a szeletek alá valamilyen zsiradékot, de ha olívás a pác, akkor elég igen kevés is.
Almaecetes xukor0-val édesített, pici sóval megbolondított jégsaláta és paradicsomdarabkák, amivel én tálaltam.
Nem olcsó édesség, amit készítettem, de megállja a helyét vendégváró desszertként is. Meg lehet tálaláskor még koronázni paleo tejszínhabbal is.
Hozzávalók:
Az amerikai paleocsintához:
50 dkg gesztenyeliszt
2 ek. (4 dkg) útifűmaghéj
Csipet só
Szódavíz
Zsiradék a paleocsinta sütéséhez
A töltelékhez:
4 ek. NaturCookta kakaó
2 ek. NaturCookta kakaóvaj
3 ek. eritrit
5 szem sárgabarack
1 ek. NaturCookta pektin
1 dl víz
1 bögre dió
Elkészítés:
Keverjük össze a paleocsinta hozzávalóit és legalább fél órát hagyjuk állni, míg megduzzad. Szódát, annyit öntsünk a tésztához, hogy a tészta túlságosan folyós ne legyen, de ne is álljon meg a kanál benne, tehát könnyen önthető legyen!
Forró – lehetőleg teflon – palacsinta sütőben süssünk kis méretű amerikai paleocsintákat.
A paleocsintákat pohárral szabályos kör alakúra kiszaggathatjuk és a keletkező „selejtet” csíkokra vághatjuk. Lehet mindezt jóval egyszerűbben is csinálni – természetesen.
A kakaó, kakaóvaj, eritrit összeöntése után kis lángon összeolvasztjuk a csokoládét és a korongokat meglocsoljuk vele.
A diót nylon zacskóba tesszük és klopfolóval durvára aprítjuk.
A barackot nyersen használjuk fel: – kézzel vagy botmixerrel összetörjük, a vízzel felöltjük, hozzáadunk pektint és alaposan összekeverjük; így egy nyers dzsem lesz a végeredmény!
Összeállítás:
Tésztacsíkokat helyezünk a mély tál aljára.
Megszórjuk dióval.
Ismét tésztacsíkokat teszünk a tálba.
A következő a barack dzsem elhelyezése.
Csokoládés korongokat az alapra halmozzuk.
Középre teszünk egy kanálnyi dzsemet.
Az egész édességet megszórjuk dióval.
Megjegyzés:
A receptben kevés édesítő szerepel, mert maga a gesztenyeliszt elég édes, de természetesen további eritritet lehet használni.
A főzelék receptjét Miskolcziné Nagy Andrea ihlette, de mégis egyénileg és egy kicsit másként készítettem el. Az alábbi főzelék abszolút illik LCHF paleo ketogén étrendbe, miután a cukkini ch és kalória értéke elenyésző, a főzelékben lévő zsír és tojás sárgája pedig kifejezetten ketogén ételek. A képen marhapörkölttel való tálalás látható.
Hozzávalók:
0.5 kg kisebb méretű cukkini, melyek teljes egészében reszelhetőek
3 gerezd fokhagyma
1 ek. Só, 1 kk. bors (nem AIP); opcionálisan kapor
1 ek. zsír vagy 1 ek vaj (A vaj nem AIP)
2 db tojás sárgája (haladó II. szakasz AIP-ban)
1 dl víz
Elkészítés:
A cukkinit héjastól, valamint a tisztított fokhagyma gerezdeket lereszeljük és a felolvasztott zsírra rádobjuk a zöldség felét; folyamatosan keverjük, míg levet nem ereszt és fel nem forrósodik.
Ezután hozzáadjuk a cukkini másik felét, mely ropogósabb marad.
A tojások sárgáját vagy a NoCarb lisztet langyos vízzel kikeverjük, hozzákeverjük az eddigiekhez, és kész.