Cukkinis tojásos lisztmentes pite

Tökéletesen illik paleo ketogén étrendbe, hiszen nincs az ételben semennyi liszt!

Hozzávalók egy tepsi mennyiségéhez:

  • 1 kg kis méretű cukkini, melyet nem kell magozni és zsenge
  • 0,5 kg vegyes – marha-sertés darált hús
  • 6 db M-es tojás
  • Só, bors, paprika por
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt
  • 2 ek. olíva olaj vagy vaj

Elkészítés:

  • A cukkinit héjastól lereszeljük, majd besózva állni hagyjuk.
  • 1 óra elteltével alaposan átmossuk, majd kinyomkodjuk.
  • Összekeverjük a darált hússal, a tojásokkal, a fűszerekkel.
  • Egy tepsit zsírpapírral kibélelünk.
  • A tepsibe egyengetjük a masszát.
  • A tetejét megszórjuk parmezán sajttal.
  • Végül vékonyan meglocsoljuk az olajjal.
  • Forró sütőben közepes lángon sütjük kb. 30 percig.
  • Amikor kihűlt, lehet szeletelni; ha összetörne belőle bármennyi is, úgy is lehet tálalni.
  • Illik hozzá a majonéz.

Pirított pecsenye kacsamáj

A belsőségek közül a májat szeretem a legeslegjobban. A pecsenye kacsamáj nagyon finom és megfizethető! A hízott kacsamájnak van horribilis ára. Kilóját piacon – Budapesten a Fehérvári úti – 1.200 Ft/kg-ja, az Auchanban pedig 1.400 Ft/ kg-ja lehet kapni. Miután a kerületemben van Auchan, de egyébiránt át mehetnék Budára is, a közelebbit, de a 200 Ft-tal drágábbat választottam. Rögtön veszek ilyen alkalmakkor 1 kg májat és néhány nap alatt elfogy. Az elkészítése a lehető legegyszerűbb.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Daraboljuk fel – nem apróra – a májat.
  • Hevítsünk fel 1 ek. zsiradékot – pl. sertészsír, kacsazsír stb,
  • Dobjuk rá a máj darabokat és forgassuk meg a zsírban.
  • Miközben pirul – ízlés szerint – hagyományosan: őrölt borssal és kb. 1 tk. piros paprikával szórjuk meg a májszeleteket; AIP-ban pedig majoránnával.
  • Fordítsuk meg a májat, majd pirítsuk tovább és ismét szórjuk meg fűszerrel.
  • Addig süssük, míg a saját levét elfövi.
  • Tálaláskor kakukkfüvet és bazsalikom levelet tettem díszítésként a tányérra.
  • FONTOS! – a májat csak tálaláskor szabad sózni, mert különben megkeményedik!!!

Szűzpecsenye fűszeresen

Szűzpecsenye fűszeresen

Ennek a húsételnek az érdekessége a szeletelés és a nem hagyományosan magyar fűszerezés. Jamie Olivertől vettem mindkét ötletet.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

    • A kb. 70 dkg-os szűzpecsenyét vágjuk el hosszában. Igen hosszában, két hosszú csíkra – kétfelé. Az így elvágott húst nyissuk fel „lapjára”, tehát vékony szeletet készítsünk belőle. Nekem 4 lapos tenyérnyi szeletem lett ebből a mennyiségből.
    • A fűszerezés következik, mely során a szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk őrölt korianderrel.
    • Az így fűszerezett hús akár – mondjuk, hogy kész is -, de nem botorság még olíva olajjal is meglocsolni.
    • Minimum egy órát érdemes hagyni érlelődni, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőben pácolódik a hús.
    • Forró sütőedényben sütjük ki mindkét oldalát.
    • Tehetünk még a sütéskor a szeletek alá valamilyen zsiradékot, de ha olívás a pác, akkor elég igen kevés is.

Almaecetes xukor0-val édesített, pici sóval megbolondított jégsaláta és paradicsomdarabkák, amivel én tálaltam.

Amerikai paleocsinta halom

Nem olcsó édesség, amit készítettem, de megállja a helyét vendégváró desszertként is. Meg lehet tálaláskor még koronázni paleo tejszínhabbal is.

Hozzávalók:

Az amerikai paleocsintához:

  • 50 dkg gesztenyeliszt
  • 2 ek. (4 dkg) útifűmaghéj
  • Csipet só
  • Szódavíz
  • Zsiradék a paleocsinta sütéséhez

A töltelékhez:

  • 4 ek. NaturCookta kakaó
  • 2 ek. NaturCookta kakaóvaj
  • 3 ek. eritrit
  • 5 szem sárgabarack
  • 1 ek. NaturCookta pektin
  • 1 dl víz
  • 1 bögre dió

Elkészítés:

  • Keverjük össze a paleocsinta hozzávalóit és legalább fél órát hagyjuk állni, míg megduzzad. Szódát, annyit öntsünk a tésztához, hogy a tészta túlságosan folyós ne legyen, de ne is álljon meg a kanál benne, tehát könnyen önthető legyen!
  • Forró – lehetőleg teflon – palacsinta sütőben süssünk kis méretű amerikai paleocsintákat.
  • A paleocsintákat pohárral szabályos kör alakúra kiszaggathatjuk és a keletkező „selejtet” csíkokra vághatjuk. Lehet mindezt jóval egyszerűbben is csinálni – természetesen.
  • A kakaó, kakaóvaj, eritrit összeöntése után kis lángon összeolvasztjuk a csokoládét és a korongokat meglocsoljuk vele.
  • A diót nylon zacskóba tesszük és klopfolóval durvára aprítjuk.
  • A barackot nyersen használjuk fel: – kézzel vagy botmixerrel összetörjük, a vízzel felöltjük, hozzáadunk pektint és alaposan összekeverjük; így egy nyers dzsem lesz a végeredmény!
  • Összeállítás:
  1. Tésztacsíkokat helyezünk a mély tál aljára.
  2. Megszórjuk dióval.
  3. Ismét tésztacsíkokat teszünk a tálba.
  4. A következő a barack dzsem elhelyezése.
  5. Csokoládés korongokat az alapra halmozzuk.
  6. Középre teszünk egy kanálnyi dzsemet.
  7. Az egész édességet megszórjuk dióval.

Megjegyzés:

A receptben kevés édesítő szerepel, mert maga a gesztenyeliszt elég édes, de természetesen további eritritet lehet használni.

Cukkini főzelék – fokhagymás

A főzelék receptjét Miskolcziné Nagy Andrea ihlette, de mégis egyénileg és egy kicsit másként készítettem el. Az alábbi főzelék abszolút illik LCHF paleo ketogén étrendbe, miután a cukkini ch és kalória értéke elenyésző, a főzelékben lévő zsír és tojás sárgája pedig kifejezetten ketogén ételek. A képen marhapörkölttel való tálalás látható.

Hozzávalók:

  • 0.5 kg kisebb méretű cukkini, melyek teljes egészében reszelhetőek
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. Só,  1 kk. bors (nem AIP); opcionálisan kapor
  • 1 ek. zsír vagy 1 ek vaj (A vaj nem AIP)
  • 2 db tojás sárgája (haladó II. szakasz AIP-ban)
  • 1 dl víz

Elkészítés:

    • A cukkinit héjastól, valamint a tisztított fokhagyma gerezdeket lereszeljük és a felolvasztott zsírra rádobjuk a zöldség felét; folyamatosan keverjük, míg levet nem ereszt és fel nem forrósodik.
    • Ezután hozzáadjuk a cukkini másik felét, mely ropogósabb marad.
  • A tojások sárgáját vagy a NoCarb lisztet langyos vízzel kikeverjük, hozzákeverjük az eddigiekhez, és kész.