Csirkecombok tejszínesen

Hozzávalók:

  • 1 kg csirke felső comb (természetesen egész combok is lehetnek!)
  • 2 dl tejszín + 1 dl joghurt – az LCHF diéta szerint, vagy 3 dl magtejföl – leginkább kesu tejföl
  • 2 db M-es tojás
  • Fűszerek: kakukkfű, petrezselyem, rozmaring, bazsalikom, snidling – frissen apróra vágva, vagy mindezek szárított formában összekeverve; só
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

  • A csirkecombokat besózzuk, majd bőrével lefelé betesszük egy sütőtepsibe. (A magam részéről a mélyhűtőből kivett combokat úgy hidegen fektettem be az edénybe.)
  • A friss fűszereket egészen apróra vágjuk, illetve a szárítottat öszekeverjük, majd megszórjuk a csirkecombokat vele.
  • A tojássokkal keverjünk ki tejszínes krémet, ráöntjük a húsra, és hagyjuk állni minimum fél órát – minél tovább, annál jobb.
  • Lefedjük fóliával a tepsit és 180 fokos sütő aljára tesszük fél órára, ezután kivesszük, a combokat megfordítjuk bőrével felfelé! – megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük most már fólia nélkül a sütő felső polcára; aranybarnára sütjük. A felső sütés kb. 15 perc lesz.

NoCarb piskóta krémmel töltve

A NoCarb piskóta tésztája gyakorlatilag kizárólag a tojások kalóriáját tartalmazza. A töltelék lehet jóval kisebb kalóriájú, mint a dió és a sárgabarack. A töltelékre a variációk sora végtelen. Amennyiben a tölteléket is igen alacsony kalóriájúvá kívánjuk tenni, akkor javaslom pl. vaníliás tökpuding vagy cukkini puding készítését. A puding akár kakaóval is kikeverhető! Ez utóbbi töltésnél kifejezetten low carb sütemény lesz a végeredmény.

Lehet vásárolni NoCarb rostmixet is készen, előre kikevert liszt. Remekül lehet vele sütni. A benne lévő szentjánoskenyér por határeset, kompromisszum, ez volt a mai tészta kísérletem egyik oka, a másik pedig az, hogy a saját keverés olcsóbb!

Hozzávalók:

  • 6 db M-es tojás
  • 5 ek. – 10 dkg NoCarb liszt
  • 2 ek. útifűmaghéj liszt (Lisztet szerezz be, mert maga az útifű nem jó ehhez!)
  • 2 ek. bambuszrost
  • 1 késhegyni szódabikarbóna
  • 1 tk. citrom
  • Csipetnyi só
  • 1 késhegynyi vanília
  • 1 ek. rum vagy rumaroma (A rum szesztartalma sütéskor elillan!)
  • Ízlés szerint eritrit vagy xukor0 stevia
  • Porxukor

A krém opcionális – jelen esetben diókrém nyers turmixolt sárgabarackkal.

Diókrém hozzávalói és elkészítése:

  • 20 dkg dió, addig őröljük egy erős robotgéppel, míg krémszerű masszát nem kapunk; a mai sütihez csak 10 dkg-ot használtam.
  • A krémet kikeverjük ízlés szerinti édesítéssel.
  • Mélyhűtőben is kiválóan tárolható, tehát a maradék 10 dkg-ot mélyhűtőbe tettem.

Elkészítés:

  • A tojásokat beleütjük egy tálba és a citromlé és a csipetnyi só hozzáadásával hosszan felverjük. Így is jó állagú alapot kapunk, csak a tojások habosítása tovább tart.
  • A habos tojáshoz hozzákeverjük az édesítést, a vaníliát, az aromát.
  • Kanállal, óvatosan, szórással hozzáadjuk a nocarb lisztet, összekeverjük és várunk néhány percig, amíg látjuk, hogy duzzadni nem kezd a massza.
  • Ezután a tésztához szórjuk az útifűmaghéjat és a bambuszrostot is, végül a szódabikarbónát.
  • A tojás mérete – vizes anyaga különböző lehet, tehát a tészta állagát tekintve törekedjünk arra, hogy még önthető maradjon. Pici vízzel, vagy ellenkező előjelnél kevés liszttel manipulálhatunk.
  • Zsírpapírral kibélelt sütőedénybe öntjük a piskóta tésztáját, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
  • A diókrémet kikeverjük a sárgabarack velővel.
  • A piskótát deszkára borítjuk, kettévágjuk és megkenjük a krémmel
  • A tetejét Porxukorral szórjuk meg.

 

Primal diet – Mark Sisson

Primalpiramis

Igyekszem az időmet hasznosnak vélt dolgokkal eltölteni, ezért készítettem egy magyar nyelvű kivonatot Mark Sisson – Primal diéta elveiről http://www.marksdailyapple.com/definitive-guide-to-the-pr…/… Nem szeretnék senki fejében zavart kelteni, de mindig tanulságosnak gondolom, ha végig gondoljuk a magunk szempontjából egyes meghatározó paleo guruk mondanivalóját. Remélem, hogy szívesen olvassátok az alábbiakat:

Milyen makrókat eszünk – zsírok, fehérjék és szénhidrátok, melyeknek különböző a szervezetünkre gyakorolt hatása. A kalórián kívül a makrók elemzése lényegesen szemléletesebben tükrözi az étkezésünket, mint csupán a kalóra.
Hogyan kell mindezt csinálni, hogy a kalória elegendő legyen és emellett teljesítsük a fitness és egészségügyi célkitűzéseinket. Hogyan tudunk fogyni? Mennyi legyen a testzsír? Mennyi legyen az izom?, és mindezt hogyan tartsuk fenn?!
A legkézenfekvőbb a fogyás vagy súlygyarapodás szempontjából a kalória számolása és erről a kérdésről ismerünk jó néhány dietetikusi szemléletet …
Az emberi testre a makrotápanyagok különböző hatást gyakorolnak, a test, mint egy üzemanyag-tároló is funkcionál, energiát ad, ha kell, hormonális jeleket kap; feltölti a glikogén raktárait, izmot épít. Ezek a funkciók attól függnek, hogy mennyit és mit eszel, hogy mit csinálsz étkezés előtt és után, mire gondolsz. Az emberi szervezet homeosztázisra, azaz dinamikus állandóságra törekszik.
Őseink szakaszosan, szórványosan ettek, néha nagy mennyiségben és néha napokig semmit. A homeosztázis fenntartásához, az izomszövet és a jó egészség megőrzéséhez erre van szükség. Próbálja követni majd a Primal étrendet és felejtse el a gabonákat, a cukros és feldolgozott egészségtelen ételeket.
A Primal étrend legfőbb elvei:
1) A testösszetétel 80%-át fogja a diéta meghatározni. Fontos ugyan a testmozgás – a zsírégetés és izomépítés, de a legtöbb eredményt az étkezés összetétele hozza el.
2) LBM – a testkompozíció mérőszáma, izomtömeg mérője kulcs az élethez. Az izomtömeg és a tested más összetevői egyenes arányban állnak a hosszú élettel és az egészséged minőségével. A fogyás helyett az emberek jobban járnának, ha arra törekednének, hogy zsírt veszítsenek és tartsák fenn az izomtömegüket.
3) A felesleges testzsír rossz. A humán vizsgálatok azt mutatják, hogy a túlsúlyos betegségkockázata jóval nagyobb, mint a soványaké, ez alól érdekes módon a csontritkulás jelent kivétel.
4) A szervezet felesleges inzulinjai rossz hatással vannak, ez még rosszabb, mint a felesleges glükoz. A kevesebb inzulint termelő egyének tovább élnek, tehát egyél olyan ételeket, hogy az inzulin szinted legyen alacsony.
Álljon itt példának, hogy személy szerint én milyen macronutrienseket viszek be a szervezetembe:
Protein – nyers steak
A protein nálam mindennel szemben elsőbbséget élvez. A protein segít a szervezet regenerálódásában. A test fenntartásához naponta legalább 0.5 gr fehérjére van szüksége (1 font) fél testsúly kilogrammonként. Fehérjében egy mérsékelten aktív nő, akinek 25% a testzsír százaléka – kb. napi 93 gr fehérjére van szüksége. A túlzott fehérjebevitel glükozzá változik. A fehérjefogyasztás azonban, ha eléri a napi 110 grammot, az sem probléma, amennyiben az illető kevés szénhidrátot eszik.
Szénhidrát, zöldség
A zsír inzulinszintre gyakorolt hatásáról ir (Cahill 1965, Taubes 2007). A ketonok egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú diétánál kiválóan megoldják azt a feladatot, hogy az agynak glükozt termeljenek. A ketózis nem egy rossz dolog! Ne felejtsük el azonban, hogy maximum 80 gr szénhidrát is mérhetetlenül csökkenti az inzulin zsírtároló hatását. Ennél több szénhidrátot csak azok ehetnek, akik naponta kemény edzéssel kompenzálják annak mennyiségét. A mennyiséget mindenkinek magának kell kikísérleteznie.
A napi 100 gr szénhidrát bevitelét még akkor is nehéz túlszárnyalni, ha valaki naponta eszik burgonyát, jam gyökeret, célkát, hüvelyeseket stb.), a 150 gr-ot még ehhez hozzáadott gyümölcsevéssel is nehéz elérni. A szénhidrát maximum 400-600 kalória legyen, naponta kevesebb, mint a fehérje mennyisége – összesen a fehérje és szénhidrát kb. 1000 kalóriát érjen el.
Zsírok – Olíva olaj
A zsír lesz a fő energia-változó a fehérje és szénhidrát mennyisége mellett, melyekkel gazdagítsd az étrendedet – dió, avokádó, kókuszdió, tojás, vaj, olívaolaj, hal, csirke, bárány, marha stb. 100 gr plusz zsír. A napi összesen 900-1000 kalória mennyiséghez, ha hozzájön 100 gr zsír, a napi átlag akkor is 1600 és 2000 kalória között fog mozogni. Mindehhez az étkezéshez társul még gyaloglás, rövid intenzív súlyzós edzés, sprintek, akkor az alacsonyabb testzsír és soványabb testtömeg gyorsabban érhető el.
A legfontosabb amire rájöttem, hogy nem önmagában az számít, hogy naponta 600-1000 kalóriával kevesebbet eszem, hanem az, hogy annak ellenére, hogy szénhidrát alapú diétán vagyok, mégis valamivel alacsonyabb a testzsír százalékom és valamivel magasabb az izomtömegem. Ez a szemlélet azért helyes, mert a 10.000 éves gének kódolása alapján étkezem.

Nan – indiai kenyér paleosan

A lisztkeverék 0 ccal, 0 ch, a tej kalória, fehérje, zsír, ch-tartalma:

Cocomas kókusztej 185 1.5 19.0 2.0

Egy lepényre kb. 20 kalória és 0.2 gr szénhidrát jut.

Hozzávalók – 11-12 db lepényhez:

    • 1 dl Cocomas krémes kókusztej
    • 1,5 dl víz
    • 8 ek. NoCarb sütőmix liszt — 15-16 dkg – A NoCarb liszt keményítővel vagy kölesliszttel is helyettesíthető.
    • 1 tk. só
    • 1 tk. szódabikarbóna
    • 1 tk. citrom
    • 2 ek. olíva olaj

Elkészítés:

    • A kókusztejet a vízzel kikeverjük.
    • A lisztet fokozatosan a vízhez szórjuk és szintén elkeverjük; amennyiben szükséges még pici vizet hozzáöntünk, hogy a massza ruganyos legyen, vagy ha túl híg lenne, akkor egy pici lisztet.
    • Egy evőkanál olíva olajjal átkeverjük a masszát.
    • Egy gombóc = egy evőkanálnyi tészta, melyet olajos kézzel formázzuk meg, majd ugyancsak olajos kézzel kerekre lapítjuk.
    • Tűzforró teflon sütőlapon – leheletnyi zsírral megsütjük a lepények mindkét oldalát.
    • A tálalás tetszőleges – pl. majonézzel, ketchuppal és sonkával, szalámival lehet enni, de akár magában vagy egy kis reszelt sajttal.

NoCarb bagett – csupa rost

NÉHÁNY HÉT TAPASZTALAT MEGMUTATTA, HOGY MÉRTÉKKEL FOGYASZD! A ROSTOK AZ EMÉSZTÉSHEZ JÓK, DE VESZÉLYESEK IS LEHETNEK!   Szorulást okozhat és a bélbolyhokat a túlzott fogyasztás "lecsiszolja". Számomra "gyógy" kenyérré vált a diare ellen!                       ...       Ez a kenyér 0 szénhidrát tartalmú; a sütéskor hozzáadott tojással kell csak számolni! Összetétele: cellulóz, útifűmaghéj, konjac liszt, agar agar, pektin, szentjánoskenyér liszt. Nem mellesleg a szentjánoskenyérfa a hüvelyesek családjába tartozik, tehát rögtön meg lehet kérdőjelezni a paleos voltát?! Én mégis kipróbáltam ezt a kenyeret, mert hajtott a kíváncsiság.

Kalória, Fehérje, Zsír, Szénhidrát – kb. ennyit kell számolni egy végső bagettre!

NoCarb rostmix adatai

100 gr

180 ccal

Felszívódó energia: 11.08 gr

Fehérje: 1.10 gr

Zsír: 0.70 gr

Keményítő, cukor, szénhidrát tartalma egyaránt < 0.03 gr

Élelmi rost: 84.46 gr

250 grammos kiszerelésben kapható 1.500 Ft-os áron, melyből 3 nagy bagett süthető. Tehát a képen látható bagett liszt ára 500 Ft.

Hozzávalók:

  • 83 gr sütőmix keverék
  • 4 db M-es tojás
  • 1,5 dl víz
  • 1 tk. só
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tk. citrom vagy almaecet
  • 1 ek. olajessimo, vagy olíva olaj, vagy olvasztott zsír

Elkészítés:

  • A tojások sárgáját keverjük ki a sóval, a vízzel és a zsiradékkal.
  • Keverjük ehhez a lisztet.
  • Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét és fokozatosa adjuk hozzá a sárgájával kikevert alaphoz.
  • Keverjük a masszába a szódabikarbónát és a közömbösítő citromot vagy ecetet.
  • Béleljünk ki egy bagett sütő formát sütőpapírral (vízben összegyűrtem és kibéleltem a formát!), a tésztát egyengessük az edénybe.
  • Előmelegített sütőben 150 fokon süssük a bagettet kb. 60 percig. KORÁBBAN ITT EGÉSZEN MÁS SÜTÉSI IDŐT ADTAM MEG, DE A TAPASZTALATAIM MIATT MOST A BIZTOSRA JAVÍTOTTAM!

Zsóka almás pitéje

Zsóka receptje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A blogger megjegyzése: Kétségtelenül a legfinomabb mandulalisztből az almáspite, de nyugodtan elkészíthető más lisztből is, pl. gesztenyéből, ami meglepő módon lényegesen olcsóbb lett, mint a mandula. Ettől függetlenül ünnepi alkalmakkor szánhatunk rá – ki-ki belátása szerint – egy nagyobb összeget is a süteményre.

  • 1/2 kg mandulaliszt
  • 10 evőkanál xukor
  • 15 dkg zsír
  • 1 teáskanál só
  • 4 egész tojás
  • 1-1.5 kg alma

Elkészítés:

  • A szárazanyagot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a zsírt és összegyúrjuk a tojásokkal; ha  kell még mehet tojás bele.
  • 1 órát pihentetjük.
  • Ez idő alatt megpucoljuk, lereszeljük, kinyomjuk a levét az almának.Teszünk hozzá 1 evőkanál fahéjat (sosem teszek cukrot hozzáí).
  • A tésztát ketté osztjuk. 2 neylon között kinyújtjuk.
  • A tepsibe zsírpapírt teszünk, ezt megzsírozzuk.
  • Beletesszük a tésztát, ráhalmozzuk almát, rá a másik tésztát.
  • Villával megszurkáljuk, bekenjük felvert tojással.
  • 10 perc pihentetés után 200 fokon (nem légkeveréses) 30 percet sütjük.
  • Ha nagyon sülne teszek, a tetejére zsírpapírt.