NoCarb bagett – csupa rost

NÉHÁNY HÉT TAPASZTALAT MEGMUTATTA, HOGY MÉRTÉKKEL FOGYASZD! A ROSTOK AZ EMÉSZTÉSHEZ JÓK, DE VESZÉLYESEK IS LEHETNEK!   Szorulást okozhat és a bélbolyhokat a túlzott fogyasztás "lecsiszolja". Számomra "gyógy" kenyérré vált a diare ellen!                       ...       Ez a kenyér 0 szénhidrát tartalmú; a sütéskor hozzáadott tojással kell csak számolni! Összetétele: cellulóz, útifűmaghéj, konjac liszt, agar agar, pektin, szentjánoskenyér liszt. Nem mellesleg a szentjánoskenyérfa a hüvelyesek családjába tartozik, tehát rögtön meg lehet kérdőjelezni a paleos voltát?! Én mégis kipróbáltam ezt a kenyeret, mert hajtott a kíváncsiság.

Kalória, Fehérje, Zsír, Szénhidrát – kb. ennyit kell számolni egy végső bagettre!

NoCarb rostmix adatai

100 gr

180 ccal

Felszívódó energia: 11.08 gr

Fehérje: 1.10 gr

Zsír: 0.70 gr

Keményítő, cukor, szénhidrát tartalma egyaránt < 0.03 gr

Élelmi rost: 84.46 gr

250 grammos kiszerelésben kapható 1.500 Ft-os áron, melyből 3 nagy bagett süthető. Tehát a képen látható bagett liszt ára 500 Ft.

Hozzávalók:

  • 83 gr sütőmix keverék
  • 4 db M-es tojás
  • 1,5 dl víz
  • 1 tk. só
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tk. citrom vagy almaecet
  • 1 ek. olajessimo, vagy olíva olaj, vagy olvasztott zsír

Elkészítés:

  • A tojások sárgáját keverjük ki a sóval, a vízzel és a zsiradékkal.
  • Keverjük ehhez a lisztet.
  • Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét és fokozatosa adjuk hozzá a sárgájával kikevert alaphoz.
  • Keverjük a masszába a szódabikarbónát és a közömbösítő citromot vagy ecetet.
  • Béleljünk ki egy bagett sütő formát sütőpapírral (vízben összegyűrtem és kibéleltem a formát!), a tésztát egyengessük az edénybe.
  • Előmelegített sütőben 150 fokon süssük a bagettet kb. 60 percig. KORÁBBAN ITT EGÉSZEN MÁS SÜTÉSI IDŐT ADTAM MEG, DE A TAPASZTALATAIM MIATT MOST A BIZTOSRA JAVÍTOTTAM!

Zsóka almás pitéje

Zsóka receptje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A blogger megjegyzése: Kétségtelenül a legfinomabb mandulalisztből az almáspite, de nyugodtan elkészíthető más lisztből is, pl. gesztenyéből, ami meglepő módon lényegesen olcsóbb lett, mint a mandula. Ettől függetlenül ünnepi alkalmakkor szánhatunk rá – ki-ki belátása szerint – egy nagyobb összeget is a süteményre.

  • 1/2 kg mandulaliszt
  • 10 evőkanál xukor
  • 15 dkg zsír
  • 1 teáskanál só
  • 4 egész tojás
  • 1-1.5 kg alma

Elkészítés:

  • A szárazanyagot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a zsírt és összegyúrjuk a tojásokkal; ha  kell még mehet tojás bele.
  • 1 órát pihentetjük.
  • Ez idő alatt megpucoljuk, lereszeljük, kinyomjuk a levét az almának.Teszünk hozzá 1 evőkanál fahéjat (sosem teszek cukrot hozzáí).
  • A tésztát ketté osztjuk. 2 neylon között kinyújtjuk.
  • A tepsibe zsírpapírt teszünk, ezt megzsírozzuk.
  • Beletesszük a tésztát, ráhalmozzuk almát, rá a másik tésztát.
  • Villával megszurkáljuk, bekenjük felvert tojással.
  • 10 perc pihentetés után 200 fokon (nem légkeveréses) 30 percet sütjük.
  • Ha nagyon sülne teszek, a tetejére zsírpapírt.