Kollagén – tejszínes LCHF édesség

A kollagén por napi rendszerességgel való fogyasztásának jobban eleget tudok tenni, ha elrejtem valamilyen finomságban a port. Természetesen eszem hosszan főzött húslevest is, de hát elvégre nem lehet azt enni minden nap. A betegségem csapásaként elég sok gyógyszert is kell napi ütemterv szerint szednem, tehát nekem még a tetejében megváltás is, ha a vitaminok mellett az oly fontos kollagént is megegyem, de ne gyógyszerként!

Az alábbi recept természetesen Szendi Gábor paleojában nem állná meg a helyét, de éppen eleget olvastam – Jaminet, Dr. Fung, Taubes Low carb High fat diétás ajánlásairól, hogy megkockáztatom, hogy nekem a tejszín az étkezésembe belefér! Semmiféle panaszt nem okoz nekem, hanem a napi zsírbevitelemet egészíti ki, mely abszolút segíti a jóllakottság érzését.

Hozzávalók:

  • 10 dkg áfonya vagy egyéb bogyós gyümölcs – pl. málna, ribizli, szeder
  • 1 hámozott citrom húsa
  • 10 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszínből hab
  • 1 zacskó étekzési zselatin
  • 0,5 l víz
  • Fűszerek: xukor0 stevia, mézeskalács fűszerkeverék, vanília, reszelt kezelt citrom héja

Elkészítés:

  • 1 literes műanyag doboz használható a formázáshoz, de minden más edény is megfelelő, melyből könnyedén ki lehet borítani a beltartalmat. Fóliára sincs feltétlenül szükség, de ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes az edényt folpack-kal kibélelni!
  • A következő rétegeket tedd le sorjában:
  1. Gyümölcs
  2. Fűszerek és citrombél
  3. Mascarpone
  4. A tejszínhab fele
  5. Zselatin -, melyet elkeverünk egy kevés vízzel, felöntjük az összes folyadékkal és felforrósírjuk, majd langyosan öntjük a formába.
  • A néhány óra múlva a hűtőben megdermedt kollagénes-zselatinos édességet borítsuk ki egy tányérra és halmozzuk a tetejére a tejszínhab másik felét.