Kakaós piskóta liciummal vagy mazsolával

Hozzávalók:

  • 5 db M-es tojás
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. xukor0stevia – Natur Cookta
  • 4 ek. szárított lícium (mazsolával is tökéletes a sütemény
  • 1 kk. vanília aroma
  • 4 ek. kakaó por – pl. NaturCookta
  • 5 púpozott ek. NaturCookta fekete ribizli liszt (más liszt is megfelelő!; kókuszliszt használata esetén elég 3-4 ek. is!)
  • 2 dkg olvasztott vaj vagy olíva olaj
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • Porxukor – NaturCookta

Elkészítés:

  • Az egész tojásokat 1 ek. citromlé hozzáadásával felverjük.
  • A habba teszünk 2 ek. líciumot – elkeverjük.
  • A továbbiakban belekeverjük a kakaóport, amit óvatosan a habbal egy állagúvá keverünk.
  • Ezután következik az édesítés, a vanília, majd a liszt, a zsiradék.
  • Szódabikarbónat és további 1 ek. citromlét teszünk a tésztához.
  • Ügyeljünk arra, hogy a hab ne essen össze teljesen.
  • Egy őzgerinc formát vagy bármilyen más sütőedényt kikenünk pl. vajjal, beszórjuk 1 ek. líciummal, majd ráöntjük a tésztát.
  • Előmelegített sütőben, visszavéve közepes lángra – 160 fok – 25-30 percig sütjük a süteményt. Tűpróbáig.
  • Meglazítjuk, körbevágjuk a formában a sütit, majd kiborítjuk egy deszkára; szeletekre vágjuk és porxukorral, a maradék lícium gyümölccsel meghintjük.

 

Brokkolis-pórés lepény

Hozzávalók:

  • 0.5 kg brokkoli
  • 1 szál póréhagyma
  • 6 db M-es tojás
  • Só, bors
  • 2 ek. olíva olaj vagy 2 dkg olvasztott vaj
  • Sajt – opcionális!
  • Paprika, paradicsom, egyéb zöldségek – szintén opcionális!

Elkészítés:

  • A brokkoli rózsáit nyersen lereszeljük; robotgéppel igazán egyszerű!
  • A pórét felkarikázzuk és a brokkoli morzsához keverjük, majd ezzel együtt tovább aprítjuk.
  • A tojásokat felverjük és összekeverjük a brokkolival, vagy ahogy én csináltam: a robotgépben lévő morzsához hozzá ütöttem a tojásokat és összeturmixoltam.
  • A keverékhez adjuk a fűszereket és a zsiradékot.
  • Zsírpapírral kibélelt óriás csatos tortaformába öntjük/avagy téglalap alakú sütőformába és közepes lángon – 160 fokon – 20-25 percig sütjük, és a formában hagyjuk kihűlni.
  • Tálalhatjuk a tetejére rakott különféle nyers zöldségekkel és megszórhatjuk kevés reszelt sajttal is.

Kókusztejes fűszeres karfiol

Keresd fel Ágni görög konyhájának oldalát, ahol találsz egyéb paleo recepteket is! Keress rá a paleo címszóra!

Hozzávalók:
* 1 közepes karfiol
* 200 ml kókusztej (Lehet kevesebb is, hogy a sütéskor ropogósabb legyen!)
* néhány korty fehérbor (én aszut tettem bele)
* 1 mk mustár
* 1 tk oregano
* 1 mk köménypor
* 1 mk fahéjpor
* 1-2 csipet chilli
* 1 tk só
* feketebors, olívaolaj
* 3-4 tk bruschetta fűszer, ennek hiányában én a következőket használtam:
– 3 db. napon szárított paradicsom
– 1 cikk fokhagyma
– 1 zöldhagyma
– 4 levél zöldmenta
– 1 kk oregano
– 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
– 1 kk csípős paprika
Elkészítés:
A fűszereket az olajjal és kókusztejjel alaposan összekavartam, majd leöntöttem vele a rózsáira szedett karfiolt.

Sütőben pirulásig sütöttem.

Káposztás hamis „paszuly” paleosan

kaposztaspaszuly

Willson receptje az oldalán további fázis képekkel megtalálható!

Hozzávalók: 

  • Savanyú káposzta
  • zsír
  • hagyma
  • gesztenye
  • só, pirospaprika, köménymag, bors, babérlevél
  • víz (vagy sonkalé)
  • esetleg pár karika kolbász

Elkészítés: 

  • A hagymát apróra vágtam, zsíron megpároltam, rátettem a kimosott káposztát, a fűszereket, a kolbászt, felöntöttem vízzel és félig megfőztem.
  • Az előfőzött* egész gesztenyét leszűrtem és hozzákevertem és készre főztem. Vigyázat, a gesztenye könnyen szétesik!
  • Az eredeti ételt sem kell berántani, mert a bab megsűríti A gesztenye is hasonlóan működik. … /ám 1-2 főtt tojássárgájával még tetszés szerint besűríthető/
Megjegyzés:
A gesztenye aránylag magas szénhidrát tartalmát a savanyú káposzta nagyon alacsony Ch-ja jól ellensúlyozza.  A fermentált (magas) rosttartalom pedig az egészséges emésztést segíti elő

És ráadásul nagyon finom!!!

Karfiolos spenótos „kenyér”

karfiolosspenotoskenyer

A recept a biocom oldaláról való.

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol (tetszés szerinti zöldségeket is használhatunk/) pl.brokkoli
  • 1/2 fej hagyma apróra vágva
  • 1 csésze spenótlevél
  • 2-3 friss tojás; AIP-ban 3 ek. zselatin
  • 1-2 gerezd aprított fokhagyma friss vagy szárított fűszerek;
    bors és só; AIP-ban a borsot elhagyjuk!
  • 1 lapos ek. zsír

Elkészítés:

  • A karfiolt aprítóban rizsszem méretűre daráljuk.
  • Egy serpenyőben a karfiolt és a kétféle hagymát 10 perc alatt átsütjük.
  • Egy tálba beleütjük a tojásokat, hozzákeverjük a karfiolt és a többi hozzávalót. AIP-ban az összes kevert zöldséghez keverjük hozzá a zselatint. A sütőlapra sütőpapírt terítjük, majd rásimítjuk a masszánkat.
  • 200 fokon sütve – kb. 15 perc alatt kész.
  • A zselatinos masszát lassú sütésre javaslom – tehát előmelegített sütőben visszavéve 160 fokra, tűpróbáig.