Hozzávalók:
A tésztához
- 5 db M-es tojás
- 4 ek. NoCarb sütőmix vagy 2 ek. útifűmaghéj, 2 ek. bambuszrost
- 5 ek. NaturCookta kókuszliszt
- 0.5 l víz
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 ek. citromlé vagy almaecet
- 1 ek. xukor0stevia
- 1 tk. só
- 2 ek. olíva olaj vagy ennek a mennyiségnek megfelelő olvasztott vaj vagy ghee
A töltelékhez
- 7 dkg ír vaj vagy ghee
- 2 ek. tápióka liszt
- 1 ek. útifűmaghéj
- 3 ek. tejpor – pl. kókusz
- 3 ek. NaturCookta kakaópor
- Annyi víz, hogy jól kenhető masszát kapjunk – kb. 1.5 dl
- 1 ek. mézecskalács fűszerkeverék
- 1 ek. őrölt fahéj
A szóráshoz
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit keverjük össze, majd egyengessük egy nagy cipóvá.
- Kinyújtjuk a tésztát – 2-3 mm-nél nem vastagabbra.
- A krémet, melynek hozzávalóit jól kikeverjük és felkenjük a tésztalapra.
- Késsel felvágjuk a bekent tésztát előbb téglalapokra – kb. 5×10-cem-esekre, majd a téglalapokat 2-3 mm-es csíkokra.
- A téglalapokat feltekerjük és tepsire rakosgatjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- Visszavesszük a hőfokot 150 fokra, majd szárítva sütjük a süteményt 45 percig.
- Amikor a csigák elkészültek, akkor megszórjuk porxukorral.
Hozzávalók 4 személyre:
- 0.5 kg-os kisebb fej kelkáposzta
- 0.5 kg darált hús – sertés, pulyka, csirke – ízlés szerint
- Fűszerek: só, bors, hagyma, piros édes és csípős paprika por, fokhagyma, egész vagy őrölt köménymag
- Olíva olaj vagy sertés, liba, kacsa zsír
- 1 ek. útifűmaghéj
- 2 db tojás
- Víz – legalább 0.5 liter, de lehet több is – ki, hogyan szereti!
Elkészítés:
- A kelkáposztát megmossuk, a fás részét levágjuk, a leveleit csíkokra vágjuk és lábasban vízben 1 kk. sóval feltesszük főni.
- Amikor összeesnek a levelek, akkor a lét fűszerezzük – valamennyi fent felsorolt fűszerből 1 teáskanálnyi mennyiséggel.
- 3-4 perc után kiveszünk egy bögrényi főtt kelkáposztát kevés lével és összeturmixoljuk, majd visszakeverjük a főzelékbe.
- A darált húshoz hozzáütjük az egész tojásokat és a fent felsorolt fűszerekből minimum egy-egy kávéskanálnyit, továbbá apróra vágott hagymát. A fűszerezés hovatovább egyéni ízlés kérdése, tehát megkóstoljuk az ételt és aszerint módosítunk az itt leírtakhoz képest!
- A fűszerezett húst elkeverjük az útifűmaghéjjal, majd gombócokat teszünk az immár tűzforró ételbe.
- Főzés közben a gombócokat megforgatjuk.
- A főzelék tetejére locsolunk valamilyen zsiradékot és mint a képen is látható, akár egy-egy szál bazsalikommal tálalunk.
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.