Rakott fasírt – ketogén módra

Hozzávalók:

  • 0,5 kg vegyes marha-sertés darált hús
  • 2 db M-es tojás a húsba
  • 3 db M-es tojás a rakottas tetejére
  • 3 dkg kemény sajt
  • 3 szelet bacon
  • Fűszerek: 1 ek. só, 1 tk. őrölt bors, 2 ek. enyhén csípős paprika, 1 ek. fokhagyma por, vagy 3 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés:

  • A darált húshoz üssünk hozzá 2 db tojást, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával és fokhagymával.
  • Béleljünk ki egy mély sütőedényt sütőpapírral és egyengessük bele a fűszeres húst úgy, hogy hagyjunk a húsnak peremet és középen formázzunk téglalap alakú mélyedést.
  • Reszeljünk sajtot a hús mélyedésébe, majd helyezzünk rá bacon szeleteket.
  • Üssünk rá 3 db tojást.
  • Tegyük forró sütőbe és 180 fokon süssük kb. 22 percig, illetve nézzünk rá az ételre, és amikor kész, vegyük ki a sütőből, majd tálaljuk.

Jamie Moskowitz – Keto Saved Me

KETO SAVED ME – Lefordítottam Jamie Moskowitz írását, mely az oldalán jelent meg. Remélem, hogy tanulságos lesz az írását olvasni. Nekem az volt! Engem is lelkesít mindaz, amit leír. Én is ilyen vagyok, mint amilyen Jamie – nagy harcos. Benneteket is erre biztatlak. Mellékelem a videoját is.
„Jamie Moskowitz Keto Saved Me cikke:
Mindig kövér voltam,  egész életemben, ahogy emlékszem. Emlékszem anyukám, a fitness királynő, megpróbált mindent, amit tudott, hogy segítsen nekem a fogyásban! Mindent! A főáramú alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú szar, egyszerűen nem működött. Egyre kövérebb lettem. El lehet képzelni, hogy egy elhízott gyermeknek, különösen aztán egy tizenévesnek milyen nehéz az élete.
Sportoltam, egyre kevesebbet ettem, mégis. Fiatalon sérülékeny kamaszként az élelmiszer válhat a barátoddá, a bizalmasoddá. Mire középiskolás lettem, már 300 font, azaz 150 kg voltam. Elértem a 340 fontot, azaz a a 170 kg-ot, és az egészségem nagyon kezdett romlani. Ekkor már számtalan egészségügyi problémám volt: magas vérnyomás, savas reflux, IBS. Próbáltam változtatni, de semmi nem működött. Inzulinrezisztensként is folytattam a magas szénhidráttartalmú étrendet. 28 éves koromban szívinfarktust kaptam.
Ébresztő – mondtam magamnak, és követni kezdtem egy orvos és egy diabetikus tanácsait. Egy ideig ez működött és volt némi zsírégetés, de az egészségem romlása folytatódott. A 30-as éveimben jártam és már 2-es típusú cukorbeteg voltam, vérnyomásbeteg, savas refluxos, IBS, IBD, alvási apnoe, fáradtság egész nap.
Lett ez még ennél rosszabb is, mert súlyos hátsérülést szenvedtem. Megrepedt az L4 és L5 csigolyám. Súlyos volt az eset, kórházban idegsebész kezelte. Több mint egy év telt el, hogy „normális” életet tudtam már élni. A diabetesem egyre súlyosbodott. A neuropathia elviselhetetlen szintű volt és már elkezdett a látásom is romlani. 6 hónap után végre talpra tudtam állni, de elképzelhető volt, hogy a csigolyáim újra elszakadnak. Ismét megműtöttek. Az orvosok azt mondták, hogy 30 évesen olyan vagyok, mint egy 60-70 éves férfi, és soha nem lesz jobb a cukrom.
Haladjunk az időben előre. 2014-ben kövér voltam, 155.5 kg, beteg voltam, haldokoltam. 52-es volt a ruhaméretem, magas vérnyomásom volt, refluxom, IBS-em, IBD-m, alvási apnoem, szívrohamot kaptam, cukorbeteg voltam, krónikus fáradtsággal küzdöttem, egészségkárosodást okozó neuropathia-ban szenvedtem, kínzóan fájt a hátam, nem voltam képes aktívan élni és még vesebetegséggel is küzdöttem. 70/30 inzulint kaptam 3x egy nap. A mai napig nem értem, hogy hogy éltem ezt túl?!
Az orvos nekem ADA étrendet írt elő. Tiltva volt a cukor, de az utasítás szerint ügyelnem kellett arra, hogy egyek jó összetett szénhidrátokat. Ő az orvos, ő tudja – gondoltam akkor. Egy napon azt mondta az orvos, hogy a vizeletemben fehérjét talált, melynek alapján kijelentette, hogy vesebeteg vagyok és a cukorbetegség gyógyításának egyetlen módja a napi háromszori inzulin.
Össze voltam zavarodva, s ekkor úgy döntöttem, hogy saját kezembe veszem az életemet. Egy barátom bátyja egy népszerű súlycsökkentő TV műsort vezetett. Elkezdtem azt a programot követni, mely napi 300 kalóriát engedett enni. Csináltam és működött, veszítettem néhány kg-ot. Ezzel a hírrel mentem vissza az orvoshoz, aki mondta, hogy a cukorbetegség nem javult és a következő lépés a dialízis lesz! Ekkor ébresztőt fújtam magamnak!
Csak azt tudtam akkor, hogy csak 37 éves vagyok és azt, hogy nem akarok meghalni. Egyszóval elkezdtem olvasni, és olvasni, és olvasni, egyik könyvet a másik után. Web-oldalat és cikkeket kerestem, étkezési terveket teszteltem. …, és akkor arra jöttem rá, hogy nekem a ketora van szükségem! Elsajátítottam a módszert és kb. 3 hónap alatt jelentősen csökkent az inzulinszint. Szinte hihetetlen!
Ez volt az a pillanat, amikor a Keto Saved Me – a keto megmentett! Ennyi gyötrelem és szenvedés után csak a ketogén diétára volt szükségem. 6 hónapon belül eltűnt az alvási apnoem, nem voltam többé IBS és IBD beteg, nem volt többé savas refluxom, nem volt többé szükségem inzulinra. Mindez elképesztő volt számomra. Először 25 kg-ot, majd 50 kg-ot fogytam – mindezt egy éven belül. A triglicerid szintem és a vizeletben lévő fehérjék szintje is jelentősen javult.
Már több, mint 60 kg-ot fogytam, a triglicerid szintem 196-35, a HgA1c 5.6, éhomi 8.3 -, és még mindig lőttem magam inzulinnal. A vesebetegség remisszióban volt. Még mindig küzdöttem a megemelkedett vércukorszinttel, a cukorbetegséggel, az IR-rel, a májzsírral és a hasnyálmiriggyel. Azt gondolom, hogy autoimmun támadnak a béta sejtjeim és lassan T15 cukorbetegség fejlődik ki. Ez még nem biztos. Igyekszem, hogy ne kelljen kívülről inzulint bevinnem. Továbbra is rugalmasan alkalmazkodom a helyzetemhez. Ahhoz, hogy a testem meggyógyuljon – idő kell! A lényeg, hogy a küldetésem magamat és másokat megmenteni. A megoldás nem a gyógyszertárban van. A megoldás a ketogén diéta. Az étel a gyógyszer!
Földünkön elhízás, cukorbetegség, szívbetegség és még sok más járvány van és ennek oka a szénhidrát túladagolása. A ketogén mentheti meg az embereket a biztos haláltól. Ne feledjétek, hogy mindannyian egyediek vagyunk, és egyedi ketogénre lehet szükségünk.
A ketogén engem megmentett és megmenthet másokat is. Köszönöm, hogy elolvastatok!”

Töltött sült avokádó

Avokádó baconban – tojással töltve – Google
Baconba tekert avokádó – sütve

http://twistedfood.co.uk/bacon-wrapped-avocado-eggs/

Tepsiben sütni ezerszer sikeresebb. 180 fokon süsd addig – közben ránézve és megforgatva -, amíg meg nem pirul az étel.

Délutáni sütésre várnak ezek az avokádók. Persze attól függ, hogy hányan társulnak hozzám. Egynél többet kizárt, hogy képes lennék megenni. Már tovább kombináltam a receptet, mert nem csak kemény tojással, hanem egyet sajttal, egyet citromos tonhallal, egyet pedig kb. 2 dkg szalámival töltöttem meg.

Délután megsütöttem a videos ajánlás szerint, de eléggé necces, hogy a bacon az avokádót egyben tartsa. Holnap majd sütőben fogok sütni. A két sütésről a későbbiekben teszek fel fotókat.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

      • Az érett avokádókat héjastul vágjuk ketté, majd ügyesen késsel vájjuk ki egyben a gyümölcs belsejét.
      • A magot kivéve mélyítsük el a mélyedést, majd tetszés szerint töltsük meg – pl. kemény tojással, reszelt sajttal, citromos halkonzervvel, szalámival, morzsolt kolbásszal, akár fűszeres zöldséggel. AIP-os töltés esetén elsősorban darált húsos vagy zöldséges pépesítéses, már előre sütött-főzött töltésre gondolok, melyet fűszerezzünk a protokollnak megfelelően pl. sóval, gyömbérrel, kurkumával, curry-porral stb.
    • Borítsuk be baconnal az avokádókat, majd forró zsírban – forgatva – süssük ropogósra.

A ketogénem felülvizsgálata 2017.01.17-én; a makrók átírva 20-án

Kedves Olvasóim!

Arra gondoltam, hogy végzek egy összegzést a diétámmal kapcsolatban és elmesélem nektek, hogy éppen hol tartok.

Meglehetősen szkeptikusan jelentkeztem a Curves klubban egy fogyókúrás versenyre, hiszen a 100%-ig elsorvadt pajzsmirigyem miatt olyan anyagcsere-kapukat záró gyógyszereket szedek, melyek nagy mértékben akadályozzák a fogyást. 57 évesen 145 kg-mal értem el a betegségem mélypontját és a jelenlegi BMI-em 49,4, mely kórosan elhízott kategória. Engem a mélységek bugyraiból a paleo táplálkozás húzott ki. A legjobb eredményem az elmúlt 10 évben a -24 kg volt, jelenleg a -16, -17 kg-ot tartom. 7 éve paleozom, és 7 hónapja paleo ketogénezem és ezt a módszert továbbra is folytatom.


Most végül is nagyon jól jött ez a kihívás, mert egy ideje egy helyben topogok, és ma alaposan átnéztem az amerikai Keto Saved Me Group ajánlásait és áttekintettem, hogy milyen hibákat követek el esetleg a diétámban?!


A kalóriaszükségletem 1900 ccal lenne, de ha fogyni is szeretnék, akkor 1200 ccal-ára teszem az egyéni napi szükségletemet, ez eddig is így volt.

07.19-én a következő cikket olvastam:

how optimize your diet for your insulin resistance

-, mely többek között arról ír,  hogy különbséget kell tenni az inzulundependens és az inzulinrezisztens ketosok között. Az étrendi arányokban az inzulinrezisztens ajánlás vagy 1:1, vagy nehéz esetekben 1:0.5 — fehérje : zsírhoz. Oda lyukadt ki a cikk írója, ahol én gondolatilag éppen tartok. Nem vagyok IR, de közeli értékkel. Nos, a cikk nagyon érdekes. Most egyébként is ezeket az arányokat lőttem be magamnak, így még kíváncsibb lettem, hogy műkszik-e?! Ezeket a gondolatokat Jeff Cyr a Keto Saved Me Goup oldalán megerősíti. Egyáltalán nem mindegy, hogy ki hány éves, pl. változó koron túl lévő nő-e az illető, avagy valamilyen anyagcsere zavarban szenved-e?! A mély ketózist egy fiatal sportoló leginkább zsíralapú diétával fogja elérni, de egyáltalán nem érvényes ugyanez egy idősebb és beteg nőre. Adott esetben a sok zsír hosszú távon még a hasnyálmirigyet is megterhelheti. Tehát senki nem ússza meg az egyéni mérlegelést és a többszöri nekifutással való változtatást, próbálkozást.

Egy jó hír:

A ketogén igenis működik. 😀 Tisztelettel jelentem, hogy a HbA1c értékem 5.8 (6.1-ig Jóó!!!):-D 😀 😀 A CRP-m 2015-ös 112,5-ös gyulladásfaktorhoz képest 22.2-re csökkent. 😀 A vesefunkció értékeinek nem tesz jót a sok fehérje, ezt belátom., de majd nagyon odafigyelek, hogy nem következik-e be túlzott ammonia vagy glükoz képződés?! -, mert a sok fehérje fogyasztása ezt a kockázatot rejti magában.  A vörösvérsejt 3.72 az alsó 4.00 határértékhez képest, a fehérvérsejt 10.7 a felső 9.0-hoz viszonyítva. Itt a vérrel kapcsolatban van még egy-két határértéken ingadozó, de csillagozott érték. Némi anémiára való hajlam eddig is mindig jelen volt a vérképemben. Valamit mindenképpen teszek ellene – pl. Lactoferin probiotikum szedésével?! – ezt az ajánlatot hallottam. Lényeg, ami lényeg, hogy az eredmények biztatóak!

Ennek alapján a 07-én beállított makrókat tovább módosítom.

A KalóriaGurut ma a következőképpen állítottam be:
1200 kalória, 60% 180 gr fehérje, 30% 40 gr zsír, 10% 30 gr ch

Hibának gondolom, hogy a zsír mennyiségét eddig nem nyomtam ennyire le!  

Tüzetesen átolvastam a ketogén ajánlásokat, kiszámítottam a BMI-emet, megnéztem, hogy mennyi lenne az eredeti szükségletem kalóriából, fehérjéből, zsírból és szénhidrátból, majd az említett csoport kiemelt posztjának táblázata alapján állapítottam meg, hogy milyen célszámokat kellene meghatároznom. 


A számomra megengedett ételeket is csokorba szedtem, továbbá megállapítottam, hogy bizonyos monotónia, az étrend ismétlése, amit eddig is követtem kiszámíthatóbbá teszi a táplálkozásomat. Ismét „beizzítottam” a Kalóriagurut és naponta számolok.

Ételek:

  • Tojás, sertés és marha hús, csirke, hal, kolbász, kollagén
  • Vaj, parmezán, tejszín (e három hozzávaló Dr. Fung ketogén diétája szerinti!)
  • Tengeri só
  • Brokkoli, fekete retek, káposzta, karfiol, saláták, spenót, zeller, zellerszál
  • Két-három szem szeder, málna, áfonya; avokádó
  • NoCarb rostmix zsömle


Mozgásként ajánlott a HIT, azaz a high intensity training, tehát a hidraulikus erőgépek a Curvesben mondhatni ideálisak a számomra. Heti 2-3 edzést ütemezek be, hiszen az edzések között érdemes pihenő napot tartani.

Remélem, hogy az itthonról való kimozduláshoz az időjárás is velem lesz

Közvéleménykutatás étkezési szokásaitokról

A Fb-oldalamon megjelent közvéleménykutatás kiírását itt a blogon is közzé teszem azért, mert tudom, hogy vannak olyanok, akik nem tagjai a Fb-nak, viszont az oldalamnak követői.
Aki nem Fb-os, kizárólag azoktól kérem, hogy itt a blogon szóljanak hozzá!
Kedves Olvasóim!
Az eddigiekben én osztottam meg posztokat arról, hogy egy-egy táplálkozási irányzathoz milyen heti/napi étrendet ajánlok. Ezúton szeretnélek benneteket kérni arra, hogy röviden számoljatok be étkezési szokásaitokról – mindannyiunk tanulságára! Jómagam és mások is vannak olyanok, akik már többféle irányzatot kipróbáltunk. A válaszokban kérem, hogy a jelenleg követet szokásaitokról írjatok! A válaszaitokat előre is köszönöm!
A következő kérdésekre válaszoljatok:
1. Hány éve paleozol és annak melyik irányzatát követed? – Szendi-féle irányzat, TED, paleo ketogén, részben paleo, LCHF diéta, egyéb éspedig …
2. Mi volt a célod az új étkezési szokás bevezetésével? – betegségből való gyógyulás, fogyás, egészségtudatosság, egyéb éspedig …
3. Milyen ételeket fogyasztasz egy tipikus napon, hányszor és mikor? – naponta többször kis mennyiség, naponta 3x, naponta 2x, naponta 1x, egyéb éspedig …
4. Iktatsz-e be böjtöket az étkezésedbe és milyen módon? – nem böjtölök soha, 18/6-os ritmus, heti 1 x 24 óra, heti 2 x 24 óra, egyéb éspedig …
5. Sportolsz-e, és mit? – célod az állóképesség megtartása, célod a súlyvesztés segítése, célod a versenyszerű sport, egyéb éspedig …

„Rudis” kókuszszelet vagy parány

Ez az édesség ketogén diétában és LCHF étkezéskor – módjával – fogyasztható!

Hozzávalók:

    • 25 dkg NaturCookta kókuszliszt
    • 3 db közepes méretű bio citrom
    • 10 dkg vaj
    • 1 dl Cocomas – kókusztejszín
    • Xukor0Stevia a tésztába – ízlés szerint, de legalább 5 ek., mely szárított biocitrom héjával van ledarálva!
    • 10 dkg 90% csokoládé
    • 0.5 kávé
    • 2 dkg vaj
    • Xukor0Stevia a mázba – ízlés szerint, de legalább 1 ek.

Elkészítés:

    • A kókuszlisztet lágy vajjal és a kókusztejszínnel összekeverjük és a citromok levével, a xukros citromhéjjal ízesítjük.
    • Folpack-kal kibélelt 2 cm mélységű edénybe beleegyengetjük a masszát (pl. jégkockatartóba); a fóliával a formázott tésztát kiemeljük, ismét fóliázzuk az edényt, és visszatesszük – most a tésztát megfordítva – az edénybe. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy szépen formázott lesz a sütemény!
    • A mázhoz kevés kávéban és vaj hozzáadásával a csokoládét – mikróban, vagy vízgőz fölött a tűzhelyen – felolvasztjuk, majd amikor már hűl a csoki, akkor rákenjük a kókuszos alapra. Késsel alaposan átsimítjuk.
    • 1 óra alatt 100%, hogy készre dermed a süti, ekkor kiborítjuk és tetszés szerint felvágjuk.