Sertéspörkölt

Ketogén étkezés esetén az étel szaftjából a hagyma ch-értéke miatt mértékkel egyél!

Hozzávalók:

  • 0.5 kg sertéscomb kockázva vagy zsírosabb hús pl. sertés lapocka
  • 1 ek. sertészsír
  • 1 fej vörös hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Só 1 tk., őrölt bors 1 tk., piros paprika por 1 ek. – egyébiránt ízlés szerint
  • 1 ek. paradicsom sűrítmény
  • Egy csipet xukor
  • 0.5 l víz

Elkészítés:

  • Apróra vágunk hagymát, fokhagymát és a zsíron megpirítjuk.
  • A pirítás végén felöltjük kb. egy dl vízzel és hagyjuk még a hagymát párolódni 2-3 percig
  • A kockázott húst az alaphoz keverjük és állandó keverés mellett pirítjuk.
  • Amikor már a hús kezd kifehéredni, akkor megszórjuk paprikával és a többi fűszerrel, majd az összes vízzel felöntjük; a lébe keverjük a paradicsom sűrítményt is.
  • Addig főzzük a húst, amíg meg nem puhul. Fél órát bizonyosan igénybe fog venni a főzés. A combhús akár egy kicsit többet is.
  • A pörkölt levének egy része el fog főni, a lé besűrűsödik. Aki hosszabb lével szereti, annak ajánlom, hogy 0.75 dl vízzel öntse fel a húsos alapot.