A képen fele áfonya, fele szeder fagylalt látható.
Elég tipikus paleo-kompatibilis fagyi készítési mód a különféle gyümölcsök banánnal való sűrítése-kikeverése. Nos, ugyanez megtehető a ketogén diétát követők számára is, csak a banán helyébe lép az avokádó! Az avokádó mellé bogyós gyümölcsöt választunk – pl. áfonya, szeder, málna, s máris mindhárom gyümölcs kikeverhető avokádóval és xukorral. AIP-osoknak, ha kívánják, akkor kevés glicin keverhető a krémhez.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
3 db puha avokádót a héjától megszabadítjuk, majd 3 fél avokádót kikeverünk 25 dkg áfonyával és – ízlés szerint – mondjuk 3 ek. xukor0steviával, AIP-ban ízlés szerinti mennyiségű glicinnel.
3 fél avokádót kikeverünk 25 dkg szederrel és ugyancsak kb. 3 ek. xukor0 steviával, AIP-ban glicinnel.
Amennyiben a bogyós gyümölcsök mélyhűtöttek voltak, akkor akár rögtön fogyasztható a fagyi, ha nem, akkor pedig tegyük kb. 2 órára a mélyhűtőbe, hogy fagylalt kanállal adagolható legyen.
Málnával ez a fagylalt hasonlóképpen elkészíthető!
A tojások fehérjét a csipetnyi sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük bele a tojások sárgáját.
A továbbiakban is dolgozzunk óvatosan, amikor a piskóta lisztkeveréket a habhoz keverjük.
1 ek. kakaóport is keverjünk a tésztához, valamint xukrot – legalább 2 evőkanállal.
A szódabikarbónát és a citromlevet keverjük a tésztába.
Zsírpapírral béleljünk ki egy kisebb sütőedényt és öntsünk rá felolvasztott vajat. Egy előző sütésnél megfigyeltem, hogy a paleo bites piskóta tészta könnyen hozzáragad a papírhoz, nehezen húzható le a tésztáról a papír, ezért találtam ki a zsírozást.
Kanalazzuk a piskóta tésztáját a sütőedénybe.
Előre 200 fokra melegített sütőbe tegyük a tésztát, és azonnal vegyük vissza a hőfokot 160-ra.
25-30′ kell a sütéshez. A tészta megemelkedik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e?
A tálalásnak a legegyszerűbb módja, ha tálcára kiborított tésztát, amikor kihűlt, megszórjuk xukorral vagy porxukorral és kakaóporral, mely borítást késsel elegyengetünk. Természetesen meg lehet tölteni a süteményt valamilyen gyümölcsízzel vagy tálalhatjuk habbal is.
1 kg tilápia – mélyhűtött, melyet mindenekelőtt fel kell engedni és a szeleteknek száraznak kell lenniük, hogy jól panírozhatóak legyenek.
Tegyük be mikróba, és a felengedés státuszában 30′-ig folytassuk ezt a műveletet. Amennyiben nincs mikrohullámú sütőnk, akkor már előző nap tegyük ki száraz helyre és szoba hőmérsékleten engedjük fel. A szeleteknek teljesen száraznak kell lenniük, így ha szükséges, akkor papírtörlővel töröljük át.
Alaposan keverjünk ki 5 db tojást 1 tk. sóval, készítsünk ki a panírozáshoz bambuszrostot és útifűmaghéjat.
A sütőedényt alaposan forrósítsuk fel és a kókuszolajat folyamatosan adagolva végezzük majdan a sütést.
A halszeleteket – bambuszrost, tojás, útifűmaghéj – panírozással folyamatosan rakjuk a tűzforró kókuszolajos sütőedénybe; a szeleteket lapáttal forgassuk meg, hogy mindkét oldala megpiruljon.
Ez az étel a NoCarb (A japán Shirataki tészta is ebből van!) daramix 0 ch-s volta miatt az LCHF diétában remekül felhasználható. A túrógombóc készítéséhez használt tejsavó túró, azaz a Ricotta – a Cordain-Szendi-féle paleoban tiltott; a nem paleo ketogénbe elfogadható; a TED elvei szerint fogyasztható!
A NoCarb tészta = konjac lisztből = más néven Ördögnyelv = más néven Shirataki tészta
1 ek. őrölt kezelt citrom héja (Lehet készen is kapni, de lehet otthon gyűjtögetni, xukorral szárítani!)
1 kk. vanília por vagy mézeskalács fűszerkeverék
Porxukor az étel tetejére – ízlés szerinti mennyiségben
Morzsa helyett:
5-6 ek. útifűmaghéj – nem a liszt!!!
1 ek. kókuszzsír
Víz
TED-ben panírmorzsának használjunk pl. földimandula morzsát vagy gluténmentes apró szemű zabpelyhet!
Elkészítés:
A gombóc hozzávalóit alaposan összekeverjük.
Lobogó bőséges – legalább 2 liter – forró vízben folyamatosan dobjuk bele a gombócokat, s mire az utolsót is a vízbe helyeztük, ehhez képest még várjunk 5 percet. A gombócok feljönnek a víz felszínére, és kész.
Morzsát úgy készítsünk, hogy a hozzávalókat állandó keveréssel pirítsuk meg.
A gombócokról alaposan csurgassuk le a vizet – lyukas kanállal meregessük ki, és dobjuk rá a pirított „morzsára”.