Hozzávalók:
- 1 kg csontozott sertéskaraj
- 1 dl kókusztej (AIP), vagy kesudió-, vagy mandulatej
- 2-3 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor, só, őrölt bors; vagy AIP-ban kurkuma por, fahéj por, borsikafű – 1-1-1 teáskanállal
- 10 dkg füstölt kenyérszalonna
- Gremolata – Persillade recept alapján
- 2-3 dl paleolit tej vagy tejszín – kókusz-, kesu-, mandulatej (elhagyható!)/AIP-ban kizárólag kókusztej
- Ketogén ételhez – 2.5 dl tejszín
Elkészítés:
- A karajt szeleteld fel vékonyan, és klopfold ki
- A hússzeleteket sóval és őrölt borssal, valamint pépesített fokhagymával (-porral) kend be, majd önts rá paleolit tejet, és alaposan forgasd meg
- A húst néhány órára hagyd összeérni a rákent páccal
- A füstölt szalonnát kockázd fel, és pirítsd meg, majd dobd rá a húst, és süsd át
- Amikor a húsok már átsültek, akkor öntsd rá a petrezselymes-fokhagymás-citromos (Gremolata-Persillade) fűszerezést, és sütve-pirítva forgasd át azokat
- Ízlés szerint fel lehet önteni 2-3 dl paleolit tejjel vagy tejszínnel
Különleges és nagyon finom lesz a végeredmény!
Karfiol, paszternák illik hozzá!
Lángos – mandulaliszt és útifűmaghéjból
Hozzávalók (kb. 12 kisebb db-hoz):
- 2 db M-es tojás
- Só – tk.-nyi
- 3 ek. mandulaliszt (100%, hogy más lisztekből is jó!, csak ismerni kell ahhoz a különféle lisztek tulajdonságait.)
- 2 ek. útifűmaghéj
- Késhegynyi szódabikarbóna
- mk. almaecet vagy citromlé
- Víz
- 1 ekj. olíva olaj vagy olvasztott zsír a tésztába
Elkészítés:
- A hozzávalók sorrendjében keverjük ki a tésztát csomómentesre – a legpraktikusabb robotgép haberőjével, és tegyünk a keverés végén, azt nem abbahagyva annyi vizet a tésztához, hogy híg galuska tészta állaga legyen.
- Hagyjuk kb. 10 percet állni, és ha azt látjuk, hogy az útifűmaghéj miatt a tésztánk nem elég ruganyos, akkor nyugodtam öntsünk hozzá még vizet, illetve ha ellenkezőt tapasztalunk, akkor meg egy pici mandulalisztet.
- Egy palacsintasütőt melegítsünk tűzforróra és zsiradékot öntsünk az edénybe.
- Púpozott evőkanállal kimert tésztát tegyünk a sütőedényre és villával lapogassuk el. A tapasztalat szerint 3 db fér rá a lapra.
- Mindenképpen fémlapátot és villát használjunk a lángos megfordítására.
- Sütés közben puffancsszerűen fog kinézni a tésztánk, de sajnos a tányérba téve már lapos, de igen könnyű tészta lesz belőle.
- A legkülönfélébb feltétekkel fogyaszthatjuk és kiváló kenyér pótló is.
Lángos ketogén étkezéshez:
A lángost már kipróbáltam csak NoCarb rost-mix liszttel is, útifűmaghéj nélkül, és mondhatom, hogy kiváló lángosok készültek. Ennek a tésztájához nem kell szódabikarbónát tenni. A lángosok jóval világosabbak lesznek, mint a maglisztesek.
Példa a mai sütéshez:
- 2 db M-es tojás
- 6 ek. NoCarb rost-mix
- Annyi meleg víz, hogy ruganyos, nem száraz tésztát kapjunk!
- Só
- Zsír a sütéshez, 2 ek.-nyi folyékonyan a tésztába
Érkezett negatív tapasztalat a NoCarb lángossal kapcsolatosan, ezért a következőkre figyeljetek a sütésnél:
- A biztonság kedvéért hagyjátok állni a tésztát, hogy a rost jól megszívja magát vízzel.
- A sütőedény legyen tűz forró.
- Egy lapra 3 lángos is ráfér, tehát púpozott evőkanálnyi tésztát lapogassatok el.
- Nem a „bolti” lángos lesz az eredmény, hanem egy gyorsan elkészíthető lap, pont olyan, mint amilyen az alsó képen látható!
Az én verzióm 2017.07.01-jén
A mángold levelek előkészítése, a darált hús fűszerezése azonos Bubuéval. A különbség két dologban van:
- A töltelékbe 2 db tojás sárgáját tettem és útifűmaghéjat. Ez megfelel az AIP-nak is, de ha AIP bevezető szakaszban vagy, akkor hagyd el a tojások sárgáját.
- A vízzel felhígított tejszínnel (LCHF) – vízzel felhígított kókusztejjel (AIP és paleo) is lehet – öntöttem fel a megtöltött mángold leveleket. A lébe tettem hagymát, fokhagymát, fahéjat, gyömbért. (AIP) Ebben a lében főztem meg a töltelékeket.
Bubu verziója:
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált hús
- Mángold levelek – 10 db töltésre, 1 db a húsba őrlésre
- 1 fej vörös hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás sárgája + 1 evőkanál víz
- Só, bors, piros paprika
- 5-6 db friss paradicsom (méretfüggő is), vagy püré
- Néhány szál zeller
Elkészítés:
- Ezen étel elkészítésénél a húst otthon daráld le együtt pár levél mángolddal, hagymával és jó sok fokhagymával
- Ebbe tedd bele a tojások sárgáját a fűszereket és kevés vizet önts hozzá
- Töltött káposztaszerűen töltsd meg a többi levelet, úgy hogy a levél alsó, vastag szárait egy kicsit vékonyítsd el; majd formára vágva göngyöld fel
- Egész paradicsomokat turmixolj zeller-levelekkel és fokhagymával, kicsit sózd meg, és ebbe rakd a töltött leveleket (lepje el a lé), majd légkeveréses sütőbe tolva 180 fokon kb 1 órát párold/süsd (Hagyományos régi sütőben is nagy fokozaton megsüthető!)
Ezek a képek a receptküldőé.
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.