Tőkehal fűszeres kéregben

Hozzávalók:

  • 40 dkg tőkehal (az Auchanban vettem mélyhűtött darabolt tömböt)
  • Fűszerek: Só, órölt bors, chili paprika, őrölt köménymag, őrölt koriander – átlagban mindenből egy kk.
  • AIP fűszerek: Só, fokhagyma, őrölt koriander, kurkuma por
  • 1 ek. olíva olaj a pácoláshoz, 1 ek. további a sütéshez;
  • 1 ek. citromlé
  • 1 marék málna – opcionális

Elkészítés:

  • A halszeleteket engedjük fel, öntsük le róla a vizet és konyhai papírtörlővel töröljük szárazra.
  • A tőkehal mindkét oldalát kenjük be a fűszerek keverékével – a mennyiség ízlés szerinti lehet; csak az egyik oldal fűszerezése is lehetséges.
  • Locsoljuk meg olíva olajjal, majd hagyjuk állni az hűtőben 1-2 órát.
  • Forró sütőedényben olíva olajon süssük ropogósra mindkét oldalát
  • Azt vettem észre, hogy igényes még egy kis citromos locsolást, amikor elkészült, de lehet, hogy enélkül is ízleni fog a hal.

Római salátán és málnaszemekkel tálalhatod!

Ketogén húspogácsa – nagy mennyiségben!

Ahhoz, hogy a pogácsád megbízható forrásból származzék, a legkevésbé ajánlok már készen kapható darált hús pogácsákat, bár az Aldiban lehet kapni 87% húst tartalmazót. A legjobb, ha a hentessel ledaráltatod a hozzávalókat, vagy ha szabad tartásból származó van otthon, akkor magad készíted el. Elő is lehet készíteni nagy mennyiségben.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

Daráljunk le 1 kg marha lábszárat és 1 kg sertés dagadót (vagy más zsírosabb húsrészt!)
A kétféle húst keverjük össze és üssünk hozzá 3 db M-es tojást.
Fűszerezzük – ki mennyire fűszeresen szereti – pl. 5 gerezd pépesített fokhagymát, sót és őrölt borsot ízlés szerint.
Érdemes robotgéppel összekeverni az egészet, de lehet alaposan átdolgozva kézzel is.
Az egész masszát egy zsírpapíron terítjük szét kb. 1.5 cm-es vastagságúra és nagy méretű pogácsa szaggatóval vagy pohár peremével kiszabjuk, majd elhelyezzük adagolva papír tálcákra.
Fóliával áttekerjük át és mélyhűtőbe tesszük.

Sütéskor felengedés után forró zsírban kell kisütni.

Baconos zöldségrúd

Hozzávalók:

  • Ketogénben fogyasztható zöldség: uborka, cukkini, patisszon; paleoban és aip-ban jelentős ch-tartalommal pl. sárgarépa, cékla, zeller stb. – a mennyiség létszámfüggő!
  • Bacon – 30-40 dkg
  • Ketogénben – LCHF – 2 dl mascarpone 1 dl tejszínnel hígitva; AIP-ban és paleoban tejterméket nem használunk!
  • 1 csokor kaporlevél
  • 1 tk. só
  • 1 kk. őrölt bors; AIP-ban fokhagyma por
  • Készíthetünk AIP-os zöldségpürét – mártogatónak!

Elkészítés:

    • A zöldséget hámozzuk, negyedeljük, nyolcadoljuk – kb. 5 cm-es rudakra vágjuk
    • A rudakat baconnal áttekerjük, majd vagy szírpapírral kibélelt sütőtálcára tesszük és így sütjük meg, vagy (pl. tegnap a nagy melegben) palacsintasütőben 3 részletben, sütés közben forgatva megsütjük.
    • Az LCHF diéta mártásához a mascarponét a tejszínnel és a hozzávalókkal felsorolt fűszerekkel alaposan kikeverjük.