Hozzávalók:
- 40 dkg tőkehal (az Auchanban vettem mélyhűtött darabolt tömböt)
- Fűszerek: Só, órölt bors, chili paprika, őrölt köménymag, őrölt koriander – átlagban mindenből egy kk.
- AIP fűszerek: Só, fokhagyma, őrölt koriander, kurkuma por
- 1 ek. olíva olaj a pácoláshoz, 1 ek. további a sütéshez;
- 1 ek. citromlé
- 1 marék málna – opcionális
Elkészítés:
- A halszeleteket engedjük fel, öntsük le róla a vizet és konyhai papírtörlővel töröljük szárazra.
- A tőkehal mindkét oldalát kenjük be a fűszerek keverékével – a mennyiség ízlés szerinti lehet; csak az egyik oldal fűszerezése is lehetséges.
- Locsoljuk meg olíva olajjal, majd hagyjuk állni az hűtőben 1-2 órát.
- Forró sütőedényben olíva olajon süssük ropogósra mindkét oldalát
- Azt vettem észre, hogy igényes még egy kis citromos locsolást, amikor elkészült, de lehet, hogy enélkül is ízleni fog a hal.
Római salátán és málnaszemekkel tálalhatod!
Ahhoz, hogy a pogácsád megbízható forrásból származzék, a legkevésbé ajánlok már készen kapható darált hús pogácsákat, bár az Aldiban lehet kapni 87% húst tartalmazót. A legjobb, ha a hentessel ledaráltatod a hozzávalókat, vagy ha szabad tartásból származó van otthon, akkor magad készíted el. Elő is lehet készíteni nagy mennyiségben.
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Daráljunk le 1 kg marha lábszárat és 1 kg sertés dagadót (vagy más zsírosabb húsrészt!)
A kétféle húst keverjük össze és üssünk hozzá 3 db M-es tojást.
Fűszerezzük – ki mennyire fűszeresen szereti – pl. 5 gerezd pépesített fokhagymát, sót és őrölt borsot ízlés szerint.
Érdemes robotgéppel összekeverni az egészet, de lehet alaposan átdolgozva kézzel is.
Az egész masszát egy zsírpapíron terítjük szét kb. 1.5 cm-es vastagságúra és nagy méretű pogácsa szaggatóval vagy pohár peremével kiszabjuk, majd elhelyezzük adagolva papír tálcákra.
Fóliával áttekerjük át és mélyhűtőbe tesszük.
Sütéskor felengedés után forró zsírban kell kisütni.
Hozzávalók:
- Ketogénben fogyasztható zöldség: uborka, cukkini, patisszon; paleoban és aip-ban jelentős ch-tartalommal pl. sárgarépa, cékla, zeller stb. – a mennyiség létszámfüggő!
- Bacon – 30-40 dkg
- Ketogénben – LCHF – 2 dl mascarpone 1 dl tejszínnel hígitva; AIP-ban és paleoban tejterméket nem használunk!
- 1 csokor kaporlevél
- 1 tk. só
- 1 kk. őrölt bors; AIP-ban fokhagyma por
- Készíthetünk AIP-os zöldségpürét – mártogatónak!
Elkészítés:
-
- A zöldséget hámozzuk, negyedeljük, nyolcadoljuk – kb. 5 cm-es rudakra vágjuk
-
- A rudakat baconnal áttekerjük, majd vagy szírpapírral kibélelt sütőtálcára tesszük és így sütjük meg, vagy (pl. tegnap a nagy melegben) palacsintasütőben 3 részletben, sütés közben forgatva megsütjük.
-
- Az LCHF diéta mártásához a mascarponét a tejszínnel és a hozzávalókkal felsorolt fűszerekkel alaposan kikeverjük.
Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.