Személyes blog – Megőrültem?! – irányváltás!

…, nem nem őrültem meg, csak amióta legutoljára írtam a személyes blogomba, az valamikor tavasszal volt (mindjárt megnézem!) MÁRCIUS ÉS JÚNIUS, és azóta “sok víz lefolyt a Dunán”.

2017 nyarán felpörögtek az események. Tök gyanútlanul mentem el május elején a belgyógyász, kardiológus orvosomhoz a szokásos negyedéves kontrollra. Teljesen jól voltam és fizikálisan akkor is és most is jól vagyok. A lelkembe is sikerült az elmúlt hónapokban jól belegyalogolni …

A történések röviden:

Az ominózus kontroll EKG-ja a korábbi vizsgálatokhoz képest eltérést mutatott.

Az orvos utasította az asszisztensét: “Amennyiben a Márta azt mondja, hogy nem bírja a terheléses futást, azonnal állítson le!”

Én hallva ezt az utasítást – “Talán most fogok a futógépen elpusztulni?!” alapon – a lehető legrövidebb idő után abbahagytam a futást. A szokásos 8 és fél perc és kiváló MET eredmény helyett valami kriminális 4 perces eredményt produkáltam. Megjegyzem mellesleg, hogy ezt a terhelést – látva az EKG-mat el sem szabadott volna végeztetni!

Bal Tawara szárblokkot mutatott az EKG! A Tawara a szív oxigénellátását van hivatva a külső falon támogatni és van egy jobb oldali szára is, ami adott esetben mindkét szár funkcióját átveszi, majd, ha a delikvensnek mákja van, akkor a blokkolt szár működése helyre áll. Két hét múlva már helyre is állt!!!

A kardiológus invazív érfestésre küldött a Városmajori Szívklinikára, mely vizsgálatot korrekten el is végezték és kijöttem egy totál negatív lelettel, azaz minden erem kristálytiszta. A kezelőorvosomhoz az ominózus beavatkozás óta nem mentem el, miután volt olyan kedves olyan minősíthetetlen szavakkal utamra bocsájtani engem: “Márta!, jó lenne, ha a vizsgálat idejére néhány kg-ot fogyna, mert össze fog maga alatt szakadni a vizsgálati asztal!” .. Ettől az orvosi dumától még a mai napig nem tudok magamhoz térni. Mondta nekem egy olyan orvos, aki lassan 5 éve ismer. No comment.

Ezután a “kaland” után az időmet új kardiológus keresésével töltöttem. Kettőnél voltam, elájulva nem vagyok egyiktől sem, s mindjárt elmondom, hogy miért?

Az első kardiológus a nyáron megállapította a bal Tawara helyreállását, de nem volt képes önállóan dönteni a Metformin szedésével kapcsolatban. A későbbiekben felkeresett orvos pedig az általa rendelt nagy laboron nem volt képes felfedezni, hogy a veseműködésem

“enyhén csökkent funkcióból”

“középsúlyosan csökkent funkció” státuszába került.

…, s hogy mégis minderre hogyan jöttem rá én, aki egyáltalán nem értek a laborleletek elemzéséhez, hiszen soha az életben nem tanultam? Úgy jöttem rá, hogy van nekem egy kedves paleos orvos barátom, akit ugyan csak virtuálisan ismerek, de miután a kézfejekben víz visszatartásra panaszkodtam, rákérdezett a vesefunkcióra. Mondd, hogy melyek azok – kértem, mert gőzöm nem volt róla. Ennek mutatói a Karbamid, a Kálium, eGr és a vizeletből kicsapódó fehérje szintje. Azt mondta ekkor, hogy azonnal keressek fel egy nephrológust!

A neten vadásztam egyet, fel is kerestem, fiatal és alapos orvos. Ez az orvoslátogatás egy hónapja történt.

Az orvosnál kiderítettük, hogy a vesefunkcióim már 2015-ben enyhén érintettek voltak, s most mi okozta a romlást?! – na mi? – az invazív beavatkozásra rosszul lettem előkészítve. Ezt a kezelő orvosnak kellett volna elvégeznie. Injekciót és orvosságot adnak a kontraszt anyag rombolása ellen – megfontolt esetben. Nos az én esetem felháborítóan felelőtlenül lett megoldva! Elképesztő!

Tegnap csináltattam egy nagy labort, az ő általa kért vesefunkciós paraméterekkel kiegészítve és csináltak nekem egy vese ultrahangot is. Helyreállt az elmúlt időszakban a vesém az eredeti enyhén érintett állapotba!

A laborvizsgálatig már – egy hónapja a ketogénembe belecsempésztem “vesediéta” elveket  webbeteg.hu.

Egyre inkább rájöttem, mely döntésben egy szintén beteg paleos sorstársam lelkileg és értelmileg is támogatott, hogy érdemes lenne nekem is az AIP diéta irányába elmozdulnom.

Nos, megérkeztem a váltás okához! Terry Wahls elvein alapul az az Autoimmun protokoll, melyről olvashatsz részletesen

Lukács Mónika Szeress, ha tudsz blogján,

vagy Polgár Annamária Letisztult táplálkozás oldalán.

Nem szeretnék a ketogénnel teljesen szakítani, hanem valamennyire kombinálom az autoimmun protollal úgy, hogy a szénhidrát fogyasztásomat igyekszem a maximum 40 gr határon belül tartani. Erre a cukorbetegségem miatt is szükségem van.

Egy meghökkentő lelettel is szembesültem, mert a 11 éve 100%-ig elhalt pajzsmirigyem ellenére az ANTI-TPO szintem 260.6 a 9-es felső határt meghaladva. Ezen az értéken teljesen elképedtem. Igaz, hogy soha nem kérte egy orvos sem ennek mérését, hanem én kíváncsiságból megcsináltattam. Mit jelent tehát ez? -, nos azt, hogy hiába gondoltam volt, hogy túl vagyok az autoimmun folyamaton. Nagyon nagy tévedés! Az egész endokrin rendszer – szív, máj, hasnyálmirigy, vese stb. – változatlanul támadás alatt van. Nagy valószínűséggel korábban az ANTI-TPO az egekben lehetett, mert az elmúlt 8 és fél év paleo vihette le a 260-as szintre az értéket, de ott van a gyulladásfaktor. Ez tehát a másik oka annak, hogy az Autoimmun Protokoll felé fordulok! Nem mellesleg pedig megpróbálkozom a Lugol szedésével

Jódpótlás tudományos alapon csoport 

oldalán olvasottak szellemében.

Jövő héten a nephrológussal átbeszélem a leleteimet, a betegséggel kapcsolatos gondolataimat.

Istenemre, nekem nem a titkárképzéshez szükséges bölcsész és szakmai ismereteket kellett volna tanulnom, hanem  egészségügyi pályát kellett volna választanom. Sajnos közepes a lexikális memóriám, nem értek a biokémiához, matekhoz, fizikához, de még bölcsész fejjel is meg lehet tanulni a betegségünket. Tehát akármi is legyen a szakmád, csak józan paraszti ész kell ahhoz, hogy átláss orvosi összefüggéseket.

AIP – zöldség sarkantyúkával

Belevágtam az Autoimmun Protokoll szerinti diétába, de úgy, hogy igyekszem a ketogén elvekben megtanult makrókat nem túlságosan átlépni. A döntésem oka természetesen ismét az életemben bekövetkezett egészségügyi változások, melyekről hamarosan írok egy posztot.

Az AIP szellemében készült el ez a zöldséges tál, aminek tartalmát természetesen részletekben fogyasztottam el. Azok, akik nem figyelnek különösebben a bevitt szénhidrát mennyiségre, akár egy egyszemélyes étkezésnek is tekinthetik ezt a mennyiséget.

Sült répa – egyszerűen nagyszerű – fűszerezés nélküli receptje.

A képen látható étel hozzávalói és elkészítése egyben:

  1. Sült répa – megszórva fahéjjal, kurkumával és kevés sóval, melyet olíva olajban vagy kókusz olajban sütőben süthetünk ki. Kb. 30 perc alatt fog közepes lángon a répa megsülni. Érdemes akár 1 kg-nyit egyszerre sütni, mert az a mennyiség már energiatakarékosabb megoldás lesz. Részletekben elfogyasztva melegen és hidegen is kiváló.
  2. Llila káposzta almával vagy körtével – AIP-ban inkább az almát ajánlom az alacsonyabb ch és cukortartalma miatt, továbbá kizárólag sózást; nem igényes más fűszert, így a protokollnak meg fog felelni!
  3. Sarkantyúka levél és virág – antibiotikus hatású, kissé “borsos” ízű gyógynövény, mely van a kertemben.

Brownie banánliszttel

Hozzávalók:

  • 5 db M-es tojás
  • Banánliszt – fél literes bögrével
  • Egy ujjnyi espresso kávé
  • 1 ek. xukor0stevia
  • 1 kk. só
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 ek. citromlé
  • 3 ek. kakaó
  • 1 ek. lágy vaj
  • 2 dl kókusztejszín
  • Víz – igény szerint
  • Porxukor

Elkészítés:

  • Verjük fel habbá a tojásokat pici só hozzáadásával – egyben is lehet verni, csak akkor tovább tart.
  • Kanalazzuk, illetve öntsük az alaphoz a hozzávalókban felsoroltakat és kanállal, könnyed mozdulatokkal keverjük át a tésztát.
  • Annyi langyos vizet öntsünk még a tésztához, hogy kicsit folyós legyen. Lehet, hogy nem kell víz, mert a tojások nagyobbak voltak.
  • Melegítsük elő a sütőt.
  • Béleljünk ki egy formát sütőpapírral.
  • Öntsük a formába a tésztát, majd tegyük a sütőbe, és 180 fokról vegyük vissza a hőfokot 160-ra.
  • Kb. 30′ alatt készre fog sülni a sütemény.
  • Borítsuk ki egy tálcára.
  • Porxukorral szórjuk meg.
  • Csorgathatunk rá valamilyen gyümölcsvelőt, vagy ahogy én tettem, adhatunk hozzá magozott meggyet.

Laska gomba fűszeresen tepertővel

Alig sózott, különleges fűszerezésű, sós ízvilágú lesz az étel.

Hozzávalók:

  • 40 dkg laska gomba
  • 1 fej karikára vágott hagyma
  • Egy marék snidling
  • Egy marék koriander levél
  • 1 tk. fokhagymapor vagy 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 tk. só
  • 5 dkg apró szemű tepertő

Elkészítés:

  • Vágjuk kisebb darabokra a laska gombát és alaposan mossuk meg, majd tegyük egy nagy körfogatú mélyebb lábasba.
  • Dobjuk hozzá a karikázott hagymát, a snidlinget, a koriander levelet – ollóval apróra vágott formában!, sózzunk, tegyük hozzá a zsírt.
  • Kis lángon – állandóan keverve – kezdjük el főzni. A gomba levet fog ereszteni, tehát egy kis idő után már nincs szükség az állandó keverésre. Ki hogyan szereti a gombát, annyi időt főzzük; …, ha ropogósan, akkor max. 10′, ha puhábban, akkor 15′ legyen a főzés.
  • A főzés legvégén hozzádobjuk a maroknyi tepertőt.

Nyúl apró hús vörösborban lilakáposztával

Különlegesen finom lett az étel és megvalósítottam a készítés kapcsán egy pillanatnyilag számomra fontos tételt, miszerint a fűszerezésben nem dominál a só!

Hozzávalók:

  • 40 dkg nyúl apró hús (Auchan) – mell, farhát, combrész
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 dl édeskés vörös bor
  • 2 dl víz + a főzés közben további pótlás
  • 1 kk. reszelt szerecsendió
  • 1 tk. só
  • 1 ek. köménymag
  • 0.25 kg lila káposzta; 1 ek. só
  • 1 ek. zsír (sertés, kacsa, liba – bármelyik)
  • 1 kisebb erős paprika
  • AIP FŰSZEREZÉS: só, szerecsendió, kurkuma, borsikafű

Elkészítés:

  • A nyúldarabokat egy mélyebb nagy karimájú edénybe tegyük és rakjunk alá zsírt, hagymát nagyobb darabokra vágva, majd rögtön öntsük nyakon a borral és a vízzel.
  • Tegyük oda főni a nyúlhúst, amit szórjunk meg szerecsendióval és sóval. Ne sajnáljuk az időt, mert a nyúlnak elég rágós a húsa. Egy órát is főzhetjük nagyon alacsony lángon. Nem gond, ha elfő a lé – csak oda ne kozmáljon! -, mert főzés közben felönthetjük további vízzel a redukciós szaftot.
  • A laskázott lila káposztát a hús főzésének elején sózzuk be, hagyjuk a hús főzése alatt állni. 1 óra elteltével jól mossuk meg és dobjuk hozzá a már puhára főtt nyúlhoz. Ekkor szórjunk rá köménymagot és forgassuk át az ételt. Keverjünk a káposztához apró erős paprika karikákat.

A receptben az AIP hozzávalókat értelemszerűen használjuk, a nem kívánt hozzávalókat hagyjuk el. Miután a bor szesztartalma elfő, így nyugodtan használhatjuk, mintegy “cukrozásként”.

Édes puha cipócska

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyeliszt
  • 3 ek. bambuszrost
  • 5 dl kókusztejszín
  • 5 dkg vaj
  • 3 db M-es tojás
  • Vanília, pici só, 2 ek. xukor0stevia, citromlé
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • Porxukor – xukor0stevia

Elkészítés:

  • A liszteket összekeverjük a kókusztejszínnel, a tojásokkal, a vajjal és a fűszerekkel.
  • A tésztába teszünk még szódabikarbónát is, melyet szintén hozzákeverjük.
  • Előmelegítjük a sütőt, majd 170 fokon (közepes lángon) 30′ alatt megsütjük. Tűpróba, szemrevételezés szükséges, mert a sütők fűtőértéke között vannak különbségek!
  • A cipócskákat megszórjuk porxukorral.