Alig sózott, különleges fűszerezésű, sós ízvilágú lesz az étel.
Hozzávalók:
40 dkg laska gomba
1 fej karikára vágott hagyma
Egy marék snidling
Egy marék koriander levél
1 tk. fokhagymapor vagy 1-2 gerezd fokhagyma
1 ek. kacsazsír
1 tk. só
5 dkg apró szemű tepertő (sertés is!) vagy liba-kacsa tepertőkrém ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítés:
Vágjuk kisebb darabokra a laska gombát és alaposan mossuk meg, majd tegyük egy nagy körfogatú mélyebb lábasba.
Dobjuk hozzá a karikázott hagymát, a snidlinget, a koriander levelet – ollóval apróra vágott formában!, sózzunk, tegyük hozzá a zsírt.
Kis lángon – állandóan keverve – kezdjük el főzni. A gomba levet fog ereszteni, tehát egy kis idő után már nincs szükség az állandó keverésre. Ki hogyan szereti a gombát, annyi időt főzzük; …, ha ropogósan, akkor max. 10′, ha puhábban, akkor 15′ legyen a főzés.
Különlegesen finom lett az étel és megvalósítottam a készítés kapcsán egy pillanatnyilag számomra fontos tételt, miszerint a fűszerezésben nem dominál a só!
Nyúl apróhús vörösborban
Hozzávalók:
40 dkg nyúl apró hús (Auchan) – mell, farhát, combrész
1 nagy fej hagyma
3 dl édeskés vörös bor
2 dl víz + a főzés közben további pótlás
1 kk. reszelt szerecsendió
1 tk. só
1 ek. köménymag
0.25 kg lila káposzta; 1 ek. só
1 ek. zsír (sertés, kacsa, liba – bármelyik)
1 kisebb erős paprika
AIP FŰSZEREZÉS: só, gyömbér, kurkuma, borsikafű
Elkészítés:
A nyúldarabokat egy mélyebb nagy karimájú edénybe tegyük és rakjunk alá zsírt, hagymát nagyobb darabokra vágva, majd rögtön öntsük nyakon a borral és a vízzel.
Tegyük oda főni a nyúlhúst, amit szórjunk meg szerecsendióval és sóval. Ne sajnáljuk az időt, mert a nyúlnak elég rágós a húsa. Egy órát is főzhetjük nagyon alacsony lángon. Nem gond, ha elfő a lé – csak oda ne kozmáljon! -, mert főzés közben felönthetjük további vízzel a redukciós szaftot.
A laskázott lila káposztát a hús főzésének elején sózzuk be, hagyjuk a hús főzése alatt állni. 1 óra elteltével jól mossuk meg és dobjuk hozzá a már puhára főtt nyúlhoz. Ekkor szórjunk rá köménymagot és forgassuk át az ételt. Keverjünk a káposztához apró erős paprika karikákat.
A receptben az AIP hozzávalókat értelemszerűen használjuk, a nem kívánt hozzávalókat hagyjuk el. Miután a bor szesztartalma elfő, így nyugodtan használhatjuk, mintegy „cukrozásként”.
A nyúl apróhúshoz bármilyen zöldséges ragu kínálható!