A recept AIP-os változata 2017 októberében készült!
AIP-osoknak: Angol nyelvű AIP-os oldalakon nagyon sokszor lehet találkozni a Tiger nuts alapanyaggal (földi mandula, chufa). Ma már itthon is lehet kapni. Készíthető belőle növényi tej, sütemény és lehet vele húsokat is panírozni! A Paleocentrumnál kapható mag és őrlemények is!
1-2 dl fekete kávé; illetve annyi, hogy jól gyúrható masszát kapjunk!
Kókuszreszelék
AIP-os tészta hozzávalói:
20 dkg földi mandula liszt (Tiger nuts = földi mandula) + 15-20 ek. apró szemű kókuszreszelék
2-3 ek. kókuszliszt
2 ek. karobpor
1-2 dl katáng (cikória) kávé; illetve annyi, hogy jól gyúrható masszát kapjunk!
1 ek. kókuzszsír
A tészta elkészítése a paleo és az AIP egyaránt:
Összekutyuljuk a hozzávalókat, azután kézzel összegyúrjuk, amíg összeáll (elválik az edény falától, és nem nedves), ha esetleg nedves lenne, akkor bármelyik száraz anyagból hozzáönthetünk egy keveset.
Egy folpack-on kb. fél centisre, téglalap alakúra nyújtjuk
A krém hozzávalói:
5 dkg jászvaj (ghee), vagy jó minőségű vaj TED
1 dl kókuszkrém vagy a kókusztej krémes része (vagy helyette még 5 dkg vaj)
Csipet őrölt vanília (vagy vaniliásxukor), esetleg vanília aroma
Az AIP-os krém hozzávalói:
5 dl bio kókusztej krém (pl. ALDI)
3-4 ek. apró szemű kókuszreszelék
Csipet őrölt vanília
1 tk. méz, mely nyugodtan elhagyható, mert a földi mandula édes és a méz a szigorú AIP-ban nem fogyasztható!
1-2 ek. kókuszliszt (ez egy kicsit fojtós!), vagy hidegen is oldódó zselatin a krém sűrítésére – a krém legyen jó sűrű, várjunk, amíg megduzzad és ha kell, akkor további lisztet tegyünk hozzá!
A krém elkészítése és a sütemény befejezése mindkét változat esetében:
A krémet habosra keverjük, majd a tésztára kenjük.
Óvatosan feltekerjük a fólia segítségével, becsomagolva a hűtőben pihentetjük.
Szeletelés előtt kókuszreszelékbe hempergetjük, majd éles késsel vékonyan szeleteljük.
Ez az a süti, ami nekem az AIP-ba cukorbetegség ellenére belefér. Egy szeletet egy almának tekintek és annak a szénhidrátértékével számolok. A földi mandula nem mag, chufa néven ismert Spanyolországban, egy fűféle gluténmentes gumói.
0.25 dkg földi mandula liszt, mely annyira édes, hogy a süteményt külön nem is kell édesíteni.
1.5 l víz + 15 ek. zselatin (1 dl-hez 1 ek. zselatin port kell számolni!)
Elkészítés:
Hámozzuk meg az almákat és vágjuk apró darabokra, majd rögtön locsoljuk meg a citrom levével, forgassuk is meg, hogy ne barnuljanak.
0.25 dkg mandula lisztet állandó keverés mellett pirítsunk meg.
Béleljünk ki frissen tartó fóliával egy sütőedényt (az enyém 19×27 cm hosszú és 5 cm mély), melybe öntsük bele a pirított földi mandulát és egyengessük el.
A földi mandulára halmozzuk rá az alma darabokat.
Forraljunk fel 1 liter vizet, 0.5 liter langyos vízben alaposan keverjünk el 15 ek. zselatin port. A vízzel elkevert zselatint öntsük hozzá a forró vízhez és állandóan keverve főzzük még 1-2 percig. A zselatin alatt a lángot zárjuk el, és hagyjuk langyosra hűlni.
Öntsük rá rakott almára a zselatint. Amikor már kellően lehűlt, akkor tegyük be hűtőbe. 3-4 órára szükség lesz, hogy ez a nagy mennyiségű zselatin megdermedjen.
A fólia sarkait megfogva nem lesz nehéz a süteményt a formából kiemelni egy tálcára.
Ízlés szerinti méretben vághatjuk fel a szeleteket.
A hagymát apróra vágjuk, majd a zsíron megfuttatjuk.
Erre rádobjuk az apró szeletekre vágott csirke combot, állandó keverés mellett fehéredésig pirítjuk.
Végül az alapra öntjük a kisebb szeletekre vágott gombát, sózzuk és megszórjuk majoránnával, alaposan átforgatjuk, hagyjuk sülve főni. A gomba sütés közben össze fog esni.
Végül néhány szál kakukkfüvet a csirkés gomba közé keverünk és így hagyjuk langyosra hűlni az ételt.
Só, majoránna vagy oregáno (vad majoránna), újhagyma szára
2 ek. kacsa vagy libazsír, kevésbé lesz ízes sertészsírral
1 ek. földi mandula vagy banán liszt szórásra – el is hagyható!
Elkészítés:
Hámozzuk meg az édes burgonyákat, vágjuk karikákra, sós vízben főzzük puhára, majd krumplinyomóval pürésítsük.
Zsíron pirítsunk meg apróra vágott hagymát, dobjuk a lábasba a darált húst, alaposan forgassuk át és süssük a húst fehéredésig.
Zsírpapírral kibélelt mély sütőedénybe rakjunk le egy sor krumplipürét, rá egyengessük el az összes pirított darált húst, majd jöjjön ennek a tetejére még egy sor batáta.
Szórjuk meg kevés liszttel a rakottas tetejét, hogy kéreg piruljon az ételre, de ez el is hagyható, nincs különösebb jelentősége!
Amikor langyos, felkockázzuk az ételt és a tetejére további nagy mennyiségű apró újhagyma darabokat szórunk.
Húsleves – Hosszan főt húsleves az AIP étkezés egyik alap étele, mely sertés, marha húsokból és főleg csontokból készül, de készülhet szárnyasokból is.
Halleves
Becsinált leves (zöldségek, hús párolva, majd felöntve, esetleg valamivel sűrítve – pl. kókusztejjel és NoCarb liszttel; földi mandula tejjel és NoCarb liszttel)
Krémlevesek zöldségből (kókuszliszt, NoCarb liszt lehet a sűrítés)
Az AIP-ban a keresztesvirágúak főve ehetőek.
Hagyma – a hagymák bármelyikét használhatod, különös érzékenység esetén a vörös hagymát kerüld!
Fokhagyma
Spárga leves
Frankfurti leves (krumpli helyett paszternák, sárgarépa vagy semmi)
Gombaleves
Gyümölcslevesek (saját anyaggal visszasűríteni, + kókusztej, földi mandula tej /chufa/)
Zöldségleves
Fűszerezés
AIP fűszerezés: el kell szakadni a magyar hagyományos só-bors-paprika fűszerezéstől és közelíteni kell az indiai fűszerezéshez – kurkuma, fahéj, majoránna, oregánó, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, petrezselyem, snidling stb.
Sózás: Parajdi sóval
Édesítés: pl. almaszósszal, megengedő szakaszban legfeljebb 1 tk. mézzel; a kókuszliszt és a földi mandula liszt édes lisztek
Húsok
Húsok; részesítsd előnyben a marha húst, de kisebb mértékben a sertés húst is eheted! – AIP fűszerezéssel, sok fokhagymával és hagymával sütve
Rántott húsok – pl. kókusztejben vagy földi mandula tejben /chufában/ puhított hús sózva és földi mandula panírral bevonva
Almaszósz – nyers gyümölcsből turmixolva, főtt vagy sült hússal (almaszószt magával és esetleg kókusztejjel sűríteni)
Pörkölt (csirke, pulyka, sertés, marha, nyúl, gomba, csülök, köröm, vad, zúza, máj, velő) – az AIP fűszerezésből elsősorban a só, fokhagyma és majoránna illik hozzá
A húsokhoz egyél minél több fermentált káposztát, zöldséget.
Egyél felengedett mélyhűtött gyümölcsöt, citrommal kell meglocsolni.
A salátákra extra szűz olívaolajas öntet és AIP-os fűszerezés illik – főleg snidling, hagymafélék.
Halak és egybek
Földi mandulával, kókuszlisztben, zöld banán lisztben forgatva – rántva, sütve, főzve, párolva, grillezve, pörköltnek csak AIP-os fűszertekkel!
Naphal
Ponty
Hekk
Harcsa
Tilápia
Lazac
Tonhal
Tőkehal
Tenger gyümölcsei stb.
Minél kisebb hal, amit fogyasztunk, annál kevesebb szennyezett anyag kerül a húsába; igaz viszont, hogy manapság a boltokban kapható halak legnagyobb része tenyésztett. Itt is érdemes utánajárni, hogy honnan kerül a boltok mélyhűtőibe a termék?!
Köretek
Párolt káposzta (pl. 100 %-os almalével öntözgetni párolás közben)
Édes burgonya (batáta) sütve, főve, pürésítve (sárga és fehér)
Paszternák – püré, sült főtt
Retek nyersen – esti órákban!
Kompót (körte, alma, szilva, meggy, cseresznye – cukor nélküli leve helyett citrommal)
Lapcsánka, tócsni zöldségekből – földi mandulával vagy NoCarb liszttel, avagy útifűmaghéjjal (módjával használd!), bambuszrosttal dúsítva.
Főzelékek
Zöldség, gyümölcs nyersen vagy főve, párolva, sütve, kompótként.
Minden zöldség lehet a főzelékek alapja, kivéve a száraz bab, a paprika, a paradicsom, a padlizsán; a keresztesvirágúak főve ehetőek, ezért ezt sem kell mellőznöd.
A főzeléket sűríthetjük úgy, hogy kb. egynegyedét pürésítjük, és azzal sűrítjük; tehetünk bele kókusztejet, földi mandula tejet (chufa) is; rántást készíthetünk pl. földi mandula lisztből zsírban pirítva, vízzel felengedve!
Egytálételek
Gombapörkölt – AIP fűszerezéssel
Kocsonya – a hosszan főtt levesből
Rakott kel – AIP fűszerezésű darált hússal, kókusztejszínnel
Töltött karalábé – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
Töltött patisszon – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
Töltött tök, sütőtök – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
Vadas – fahéjas, kurkumás, rozmaringos NoCarb liszttel besűrítve
Édesség
Elsősorban a zselatint helyezzük előtérbe kötőanyagként.
Az avokádó és a banán is kiváló alapanyag édesség készítéséhez.
Helyezzük előtérbe a bogyós gyümölcsöket – málna, áfonya, szeder.
Ehetünk mindenféle gyümölcsöt, de a fogyasztásunk ne haladja meg a napi 10-20 gr fruktózt!
Sütemények és krémek készítéséhez használjuk az önmagában is édes alapanyagokat: kókuszliszt, földi mandula liszt, zöld banán liszt, édes burgonya (batáta), sütőtök, sárgarépa.
Kakaó helyett használjunk karob port.
Gyors édesség a „Tejbegríz” pl. – kókuszliszt + karob por.
Az édesítés legyen pl. almapüré vagy banán, illetve az AIP megengedő szakaszában 1 tk. méz.
Retek, fekete retek – este a legjobb a szervezetnek!
Reggelik
Főtt, vagy sült debreceni – Elsősorban az ALDI-ban kapható kiváló minőségű MINDENMENTES húskészítmény! Az Intersparban is lehet már MINDENMENTES húskészítményeket találni.
Főtt tarja; a füstölt húsokat lehetőleg kerüld!
Szalonna – nem füstölt szalonnák: Kolozsvári szalonna, Sós fehér szalonna, Császár szalonna házilag elkészítve, Erdélyi szalonna, Toka szalonna
Töpörtyű
Tonhal, lazac szeletek
„Kenyérként” ajánlom: savanyú zöld alma szeletek, kígyóuborka szeletek, testes saláták –pl. római saláta
Banán, alma
Cikória (katáng) kávé
Liszt helyett:
Kókuszliszt
Zöld banán liszt
Földi mandula liszt (fűféle gumója, ezért kiváló gluténmentes kiegészítője az AIP-nak); panír, mag
NoCarb liszt, dara – a Konjac növény (Ördögnyelv) rostjaiból készül – Ezt a rostot a szervezet nem tudja feldolgozni, nagyobb mennyiséget ne használj belőle, de olykor állományjavítóként használható! Nagy mennyiségben lecsiszolja a bélbolyhokat!
Bambuszrost
Útifűmaghéj, -liszt – Nagy mennyiségben ne használd!
AIP-ban megengedettek a keményítők: nyílgyökér liszt (arrowroot), tápióka, gari – személy szerint én nem rajongok értük, mert felesleges szénhidrát-növelésnek tartom. Az én véleményemtől függetlenül nyugodtan használja az, akinek, mint nekem nincsenek örök hízási és cukorszinttel kapcsolatos gondjai!
Egyebek
Kávé helyett cikória kávé (katáng) – jó minőségű alatt azt érjük, hogy nézd meg, hogy nincs-e összeőrölve gabonafélékkel?!
Aszalt gyümölcsök – nem ajánlottak a magas fruktóz tartalom miatt!
Magok – tilos mindenféle mag a fitát tartalom miatt és a hisztamin érzékenység indikátora lehet.
A tatár szót azért tettem idézőjelbe, mert az igazi tatár beefsteak valójában tipikusan hagymával, borssal és sok-sok paprikával készül. A marha beefsteaknek azonban jelen fűszerezésével is ehető a nyers marha hús, és nagyon finom, persze természetesen teljesen más, mint a paprikás változat.
Hozzávalók:
0.5 kg finomra darált marha hús
3 kisebb fej fehér hagyma
Ízlés szerint só -, de legalább 1 lapos ek.
1 ek. őrölt fahéj
1 ek. szárított majoránna
Apróra vágott sarkantyúka – Ezzel a gyógynövénnyel díszítettem a húskrémet. A sarkantyúka kifejezetten borsos ízű és antibiotikus hatású.
1 tk. borsikafű -, amennyiben nincs sarkantyúka a készletedben és amennyiben szereted az ízét. Egyébként, nyugodtan elhagyható!
2 ek. libazsír vagy kacsazsír, hogy a húskrém igazán ízes legyen.
Elkészítés:
A húskrém hozzávalóit alaposan keverjük ki, érdemes robotgéppel, hogy pépes állagú legyen!
Megjegyzés: Tisztában vagyok azzal, hogy sarkantyúka levele és virága kevesünk kertjében található, mégis felvillantottam a lehetőséget az ilyenfajta borsozásra. A borsikafű is megteszi, de személy szerint én kevésbé szeretem az ízét.