Kókusztekercs Anitától

A receptet Anita küldte 2011.04.05-én

A recept AIP-os változata 2017 októberében készült!

AIP-osoknak: Angol nyelvű AIP-os oldalakon nagyon sokszor lehet találkozni a Tiger nuts alapanyaggal (földi mandula, chufa). Ma már itthon is lehet kapni. Készíthető belőle növényi tej, sütemény és lehet vele húsokat is panírozni! A Paleocentrumnál kapható mag és őrlemények is!

kókuszrolád2

A tészta hozzávalói:

  • 20 dkg őrölt mandula + 15-20 evőkanál kókuszreszelék
  • 5 dkg szezámpehely – 3 evőkanál
  • 2-3 kanál kókuszliszt
  • 2 ek. porxukor
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 kis rumaroma
  • 1-2 dl fekete kávé; illetve annyi, hogy jól gyúrható masszát kapjunk!
  • Kókuszreszelék

AIP-os tészta hozzávalói:

  • 20 dkg földi mandula liszt (Tiger nuts = földi mandula) + 15-20 ek. apró szemű kókuszreszelék
  • 2-3 ek. kókuszliszt
  • 2 ek. karobpor
  • 1-2 dl katáng (cikória) kávé; illetve annyi, hogy jól gyúrható masszát kapjunk!
  • 1 ek. kókuzszsír

A tészta elkészítése a paleo és az AIP egyaránt:

  • Összekutyuljuk a hozzávalókat, azután kézzel összegyúrjuk, amíg összeáll (elválik az edény falától, és nem nedves), ha esetleg nedves lenne, akkor bármelyik száraz anyagból hozzáönthetünk egy keveset.
  • Egy folpack-on kb. fél centisre, téglalap alakúra nyújtjuk
A krém hozzávalói:
  • 5 dkg jászvaj (ghee), vagy jó minőségű vaj TED
  • 1 dl kókuszkrém vagy a kókusztej krémes része (vagy helyette még 5 dkg vaj)
  • 3 dkg kókuszreszelék – 3-4 evőkanál
  • 3 dkg porxukor vagy stevia – Szendi; rizsszirup, tápióka szirup, agave szirup – TED
  • Csipet őrölt vanília (vagy vaniliásxukor), esetleg vanília aroma

Az AIP-os krém hozzávalói:

  • 5 dl bio kókusztej krém (pl. ALDI)
  • 3-4 ek. apró szemű kókuszreszelék
  • Csipet őrölt vanília
  • 1 tk. méz, mely nyugodtan elhagyható, mert a földi mandula édes és a méz a szigorú AIP-ban nem fogyasztható!
  • 1-2 ek. kókuszliszt (ez egy kicsit fojtós!), vagy NoCarb liszt (hidegen is sűrít!), vagy hidegen is oldódó zselatin a krém sűrítésére – a krém legyen jó sűrű, várjunk, amíg megduzzad és ha kell, akkor további lisztet tegyünk hozzá!

A krém elkészítése és a sütemény befejezése mindkét változat esetében:

  • A krémet habosra keverjük, majd a tésztára kenjük.
  • Óvatosan feltekerjük a fólia segítségével, becsomagolva a hűtőben pihentetjük.
  • Szeletelés előtt kókuszreszelékbe hempergetjük, majd éles késsel vékonyan szeleteljük.
  • Jó állagú, és nagyon finom!

Zselés alma földi mandulával

Ez az a süti, ami nekem az AIP-ba cukorbetegség ellenére belefér. Egy szeletet egy almának tekintek és annak a szénhidrátértékével számolok. A földi mandula nem mag, chufa néven ismert Spanyolországban, egy fűféle gluténmentes gumói.

Hasonló recept található az oldalamon Zselés nyers almatorta néven.

Hozzávalók:

  • 1.5 kg savanyú alma
  • 1 nagyobb citrom leve
  • 0.25 dkg földi mandula liszt, mely annyira édes, hogy a süteményt külön nem is kell édesíteni.
  • 1.5 l víz + 15 ek. zselatin (1 dl-hez 1 ek. zselatin port kell számolni!)

Elkészítés:

  • Hámozzuk meg az almákat és vágjuk apró darabokra, majd rögtön locsoljuk meg a citrom levével, forgassuk is meg, hogy ne barnuljanak.
  • 0.25 dkg mandula lisztet állandó keverés mellett pirítsunk meg.
  • Béleljünk ki frissen tartó fóliával egy sütőedényt (az enyém 19×27 cm hosszú és 5 cm mély), melybe öntsük bele a pirított földi mandulát és egyengessük el.
  • A földi mandulára halmozzuk rá az alma darabokat.
  • Forraljunk fel 1 liter vizet, 0.5 liter langyos vízben alaposan keverjünk el 15 ek. zselatin port. A vízzel elkevert zselatint öntsük hozzá a forró vízhez és állandóan keverve főzzük még 1-2 percig. A zselatin alatt a lángot zárjuk el, és hagyjuk langyosra hűlni.
  • Öntsük rá rakott almára a zselatint. Amikor már kellően lehűlt, akkor tegyük be hűtőbe. 3-4 órára szükség lesz, hogy ez a nagy mennyiségű zselatin megdermedjen.
  • A fólia sarkait megfogva nem lesz nehéz a süteményt a formából kiemelni egy tálcára.
  • Ízlés szerinti méretben vághatjuk fel a szeleteket.

Csirkés gomba

Hozzávalók:

  • 40 dkg csiperke gomba
  • 1 szál póréhagyma, vagy bármilyen más hagyma ízlés szerint
  • Só, majoránna, kakukkfű
  • 2 ek. libazsír (lehet kacsa, sertés, kókusz, olíva olaj is!)
  • 20 dkg bőr nélküli csirke felső comb

Elkészítés:

  • A hagymát apróra vágjuk, majd a zsíron megfuttatjuk.
  • Erre rádobjuk az apró szeletekre vágott csirke combot, állandó keverés mellett fehéredésig pirítjuk.
  • Végül az alapra öntjük a kisebb szeletekre vágott gombát, sózzuk és megszórjuk majoránnával, alaposan átforgatjuk, hagyjuk sülve főni. A gomba sütés közben össze fog esni.
  • Végül néhány szál kakukkfüvet a csirkés gomba közé keverünk és így hagyjuk langyosra hűlni az ételt.

 

Batáta darált hússal – AIP

Hozzávalók:

  • 1.5 kg batáta (édes krumpli)
  • 1 tk. só
  • 1 kg vegyes – marha-sertés darált hús
  • 1 nagy fej hagyma (ízlés szerint válaszd!)
  • Só, majoránna vagy oregáno (vad majoránna), újhagyma szára
  • 2 ek. kacsa vagy libazsír, kevésbé lesz ízes sertészsírral
  • 1 ek. földi mandula vagy banán liszt szórásra – el is hagyható!

Elkészítés:

  • Hámozzuk meg az édes burgonyákat, vágjuk karikákra, sós vízben főzzük puhára, majd krumplinyomóval pürésítsük.
  • Zsíron pirítsunk meg apróra vágott hagymát, dobjuk a lábasba a darált húst, alaposan forgassuk át és süssük a húst fehéredésig.
  • Zsírpapírral kibélelt mély sütőedénybe rakjunk le egy sor krumplipürét, rá egyengessük el az összes pirított darált húst, majd jöjjön ennek a tetejére még egy sor batáta.
  • Szórjuk meg kevés liszttel a rakottas tetejét, hogy kéreg piruljon az ételre, de ez el is hagyható, nincs különösebb jelentősége!
  • Amikor langyos, felkockázzuk az ételt és a tetejére további nagy mennyiségű apró újhagyma darabokat szórunk.

 

Autoimmun Protokoll – paleo ételek ajánlata

A képet a következő oldalról importáltam:

First Ever Medical Study on Efficacy of Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease

MIT IS FŐZZEK? – AIP étrendi fogódzó

Tehát – Mit is ehetek? 

Levesek

  • Húsleves – Hosszan főt húsleves az AIP étkezés egyik alap étele, mely sertés, marha húsokból és főleg csontokból készül, de készülhet szárnyasokból is.
  • Halleves
  • Becsinált leves (zöldségek, hús párolva, majd felöntve, esetleg valamivel sűrítve – pl. kókusztejjel és NoCarb liszttel; földi mandula tejjel és NoCarb liszttel)
  • Krémlevesek zöldségből (kókuszliszt, NoCarb liszt lehet a sűrítés)
  • Az AIP-ban a keresztesvirágúak főve ehetőek.
  • Hagyma – a hagymák bármelyikét használhatod, különös érzékenység esetén a vörös hagymát kerüld!
  • Fokhagyma
  • Spárga leves
  • Frankfurti leves (krumpli helyett paszternák, sárgarépa vagy semmi)
  • Gombaleves
  • Gyümölcslevesek (saját anyaggal visszasűríteni, + kókusztej, földi mandula tej /chufa/)
  • Zöldségleves

Fűszerezés

  • AIP fűszerezés: el kell szakadni a magyar hagyományos só-bors-paprika fűszerezéstől és közelíteni kell az indiai fűszerezéshez – kurkuma, fahéj, majoránna, oregánó, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, petrezselyem, snidling stb.
  • Sózás: Parajdi sóval
  • Édesítés: pl. almaszósszal, megengedő szakaszban legfeljebb 1 tk. mézzel; a kókuszliszt és a földi mandula liszt édes lisztek

Húsok

  • Húsok; részesítsd előnyben a marha húst, de kisebb mértékben a sertés húst is eheted! – AIP fűszerezéssel, sok fokhagymával és hagymával sütve
  • Rántott húsok – pl. kókusztejben vagy földi mandula tejben /chufában/  puhított hús sózva és földi mandula panírral bevonva
  • Almaszósz – nyers gyümölcsből turmixolva, főtt vagy sült hússal (almaszószt magával és esetleg kókusztejjel sűríteni)
  • Bakonyi szelet (bármilyen hús, gombás raguval, AIP fűszerekkel)
  • Brassói aprópecsenye (patisszonnal, paszternákkal, hagymával, fokhagymával)
  • Csirke máj baconban
  • Csirke nyárs (szalonna, gomba, hagyma, zöldségek)
  • Csirke szárny sütve, földi mandula őrleménnyel rántva
  • Fasírt AIP fűszerezéssel; almával, sárgarépával, banánnal keverve is
  • Gombás hús AIP-os fűszerezéssel (sertés, csirke, pulyka)
  • Grillezett, előzőekben bepácolt húsok (karaj, csirkemell v. comb, szűzpecsenye, tarja, hal) – kókusztejben pácolva + AIP fűszerek
  • Pörkölt (csirke, pulyka, sertés, marha, nyúl, gomba, csülök, köröm, vad, zúza, máj, velő) – az AIP fűszerezésből elsősorban a só, fokhagyma és majoránna illik hozzá
  • Sült (csirke, lapocka, oldalas, csirke szárny, csülök, malac császárhús, kacsacomb, libacomb, tarja, oldalas, hal) – sóval, fokhagymával, hagymával, kurkumával, majoránnával, oregánóval, kakukkfűvel
  • Székelykáposzta – kókusztej + NoCarb liszt sűrítéssel, kurkumával, babérlevéllel, fokhagymával; vagy majoránnával, sóval, fokhagymával.
  • Töltött csirkecomb – pürésített főtt zöldségekkel, AIP fűszerezéssel
  • Töltött káposzta – AIP fűszerezéssel és a hús útifűmaghéj vagy bambuszrost kötőanyaggal
  • Vadas – marha, nyúl, vagy vad – darált húsból készült AIP-os fűszerezésű húsgombóccal, NoCarb kötőanyaggal vagy útifűmaghéjjal)

Zsírok

  •  Kókuszzsír, sertés, kacsa, liba zsírok

Mi legyen a köret?

  •  Zöldség, gyümölcs nyersen vagy főve, párolva, sütve, kompótként – ügyelj azonban a napi fruktóz bevitelre! – maximum 10-20 gr/nap lehet. Zöldség, gyümölcs (aszalványok) glükoz és fruktóz tartalma
  • A húsokhoz egyél minél több fermentált káposztát, zöldséget.
  • Egyél felengedett mélyhűtött gyümölcsöt, citrommal kell meglocsolni.
  • A salátákra extra szűz olívaolajas öntet és AIP-os fűszerezés illik – főleg snidling, hagymafélék.

Halak és egybek

  • Földi mandulával, kókuszlisztben, zöld banán lisztben forgatva – rántva, sütve, főzve, párolva, grillezve, pörköltnek csak AIP-os fűszertekkel!
  • Naphal
  • Ponty
  • Hekk
  • Harcsa
  • Tilápia
  • Lazac
  • Tonhal
  • Tőkehal
  • Tenger gyümölcsei stb.

Minél kisebb hal, amit fogyasztunk, annál kevesebb szennyezett anyag kerül a húsába; igaz viszont, hogy manapság a boltokban kapható halak legnagyobb része tenyésztett. Itt is érdemes utánajárni, hogy honnan kerül a boltok mélyhűtőibe a termék?!

Köretek

  • Párolt káposzta (pl. 100 %-os almalével öntözgetni párolás közben)
  • Sült sárga- és fehérrépa AIP-os fűszerezéssel
  • Pirított káposzta
  • Párolt zöldségek (répafélék, karfiol, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, zeller gumó, karalábé stb.)
  • Sült (grillezett) zöldségek
  • Spárga párolva, vagy baconba göngyölve
  • Almapüré (esetleg körtével vegyesen) – turmixolva gyümölcsvelőként
  • Zöldségpüré
  • Édes burgonya (batáta) sütve, főve, pürésítve (sárga és fehér)
  • Paszternák – püré, sült főtt
  • Retek nyersen – esti órákban!
  • Kompót (körte, alma, szilva, meggy, cseresznye – cukor nélküli leve helyett citrommal)
  • Lapcsánka, tócsni zöldségekből – földi mandulával vagy NoCarb liszttel, avagy útifűmaghéjjal (módjával használd!), bambuszrosttal dúsítva.

Főzelékek

  • Zöldség, gyümölcs nyersen vagy főve, párolva, sütve, kompótként.
  • Minden zöldség lehet a főzelékek alapja, kivéve a száraz bab, a paprika, a paradicsom, a padlizsán; a keresztesvirágúak főve ehetőek, ezért ezt sem kell mellőznöd.
  • A főzeléket sűríthetjük úgy, hogy kb. egynegyedét pürésítjük, és azzal sűrítjük; tehetünk bele kókusztejet, földi mandula tejet (chufa) is; rántást készíthetünk pl. földi mandula lisztből zsírban pirítva, vízzel felengedve!

Egytálételek

  • Gombapörkölt – AIP fűszerezéssel
  • Kocsonya – a hosszan főtt levesből
  • Rakott kel – AIP fűszerezésű darált hússal, kókusztejszínnel
  • Töltött karalábé – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
  • Töltött patisszon – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
  • Töltött tök, sütőtök – AIP fűszerezésű darált hússal, állományjavítóval
  • Vadas – fahéjas, kurkumás, rozmaringos NoCarb liszttel besűrítve

 Édesség

  • Elsősorban a zselatint helyezzük előtérbe kötőanyagként.
  • Az avokádó és a banán is kiváló alapanyag édesség készítéséhez.
  • Helyezzük előtérbe a bogyós gyümölcsöket – málna, áfonya, szeder.
  • Ehetünk mindenféle gyümölcsöt, de a fogyasztásunk ne haladja meg a napi 10-20 gr fruktózt!
  • Sütemények és krémek készítéséhez használjuk az önmagában is édes alapanyagokat: kókuszliszt, földi mandula liszt, zöld banán liszt, édes burgonya (batáta), sütőtök, sárgarépa.
  • Kakaó helyett használjunk karob port.
  • Gyors édesség a “Tejbegríz” pl. – kókuszliszt + karob por.
  • Az édesítés legyen pl. almapüré vagy banán, illetve az AIP megengedő szakaszában 1 tk. méz.

Saláták

  •  Csirkesaláta, hal saláta – Cézár saláta AIP-os fűszerezéssel – sóval, fokhagymával
  • Fejes saláta, tölgy saláta, római saláta
  • Alma, zeller
  • Rebarbara
  • Uborka
  • Retek, fekete retek – este a legjobb a szervezetnek!

Reggelik

  • Főtt, vagy sült debreceni – Elsősorban az ALDI-ban kapható kiváló minőségű MINDENMENTES húskészítmény! Az Intersparban is lehet már MINDENMENTES húskészítményeket találni.
  • Főtt tarja; a füstölt húsokat lehetőleg kerüld!
  • Szalonna – nem füstölt szalonnák: Kolozsvári szalonna, Sós fehér szalonna, Császár szalonna házilag elkészítve, Erdélyi szalonna, Toka szalonna
  • Töpörtyű
  • Tonhal, lazac szeletek
  • „Kenyérként” ajánlom: savanyú zöld alma szeletek, kígyóuborka szeletek, testes saláták –pl. római saláta
  • Banán, alma
  • Cikória (katáng) kávé

 Liszt helyett:

  • Kókuszliszt
  • Zöld banán liszt
  • Földi mandula liszt (fűféle gumója, ezért kiváló gluténmentes kiegészítője az AIP-nak); panír, mag
  • NoCarb liszt, dara – a Konjac növény (Ördögnyelv) rostjaiból készül – Ezt a rostot a szervezet nem tudja feldolgozni, nagyobb mennyiséget ne használj belőle, de olykor állományjavítóként használható! Nagy mennyiségben lecsiszolja a bélbolyhokat!
  • Bambuszrost
  • Útifűmaghéj, -liszt – Nagy mennyiségben ne használd!
  • AIP-ban megengedettek a keményítők: nyílgyökér liszt (arrowroot), tápióka, gari – személy szerint én nem rajongok értük, mert felesleges szénhidrát-növelésnek tartom. Az én véleményemtől függetlenül nyugodtan használja az, akinek, mint nekem nincsenek örök hízási és cukorszinttel kapcsolatos gondjai!

Egyebek 

  •  Kávé helyett cikória kávé (katáng) – jó minőségű alatt azt érjük, hogy nézd meg, hogy nincs-e összeőrölve gabonafélékkel?!
  • Aszalt gyümölcsök – nem ajánlottak a magas fruktóz tartalom miatt!
  • Magok – tilos mindenféle mag a fitát tartalom miatt és a hisztamin érzékenység indikátora lehet.

“Tatár” beefsteak AIP-os változatban

A tatár szót azért tettem idézőjelbe, mert az igazi tatár beefsteak valójában tipikusan hagymával, borssal és sok-sok paprikával készül. A marha beefsteaknek azonban jelen fűszerezésével is ehető a nyers marha hús, és nagyon finom, persze természetesen teljesen más, mint a paprikás változat.

Hozzávalók:

  • 0.5 kg finomra darált marha hús
  • 3 kisebb fej fehér hagyma
  • Ízlés szerint só -, de legalább 1 lapos ek.
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 ek. szárított majoránna
  • Apróra vágott sarkantyúka – Ezzel a gyógynövénnyel díszítettem a húskrémet. A sarkantyúka kifejezetten borsos ízű és antibiotikus hatású.
  • 1 tk. borsikafű -, amennyiben nincs sarkantyúka a készletedben és amennyiben szereted az ízét. Egyébként, nyugodtan elhagyható!
  • 2 ek. libazsír vagy kacsazsír, hogy a húskrém igazán ízes legyen.

Elkészítés:

  • A húskrém hozzávalóit alaposan keverjük ki, érdemes robotgéppel, hogy pépes állagú legyen!

Megjegyzés: Tisztában vagyok azzal, hogy sarkantyúka levele és virága kevesünk kertjében található, mégis felvillantottam a lehetőséget az ilyenfajta borsozásra. A borsikafű is megteszi, de személy szerint én kevésbé szeretem az ízét.