Avokádós nyers torta – AIP, ketogén krém

Hozzávalók:

Tészta

  • 3 ek. kókusz liszt
  • 2 ek. földimandula liszt
  • Amennyiben nincs földimandula liszted, akkor 5 ek. kókuszliszt
  • 2 ek. kókuszzsír

Krém és gyümölcs

  • 3 db túlérett avokádó
  • Méz (AIP) -, annyi, hogy kalkuláld be, hogy a saját napi fogyasztásod nem lehet több 1 tk.-nál; paleosan készítve használhatsz xukor0steviát!
  • Fűszerek: mézeskalács fűszerkeverék, vanília, katáng kávé vagy karob por
  • 20 dkg málna (más – lehetőleg bogyós – gyümölccsel is készítheted!)
  • Zselatin – 6 lap zselatin + 2 dl víz; vagy 2 dkg – lapos ek. zselatin + 2 dl víz

Elkészítés:

Tészta elkészítése

  • A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd egy csatos formát – lehet négyszögletes, lehet kerek is – fóliával kibélelünk, és a tésztát alaposan elegyengetjük, végül hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

A krém elkészítése

  • Az avokádókat kikanalazzuk és hozzá adjuk a krém fűszereit, majd alaposan kikeverjük.
  • Az időközben megdermedt alaptésztára rákenjük a krémet és belegyomkodunk a krémbe és a tetejére málnaszemeket.
  • Elkészítjük a zselatint úgy, hogy 2 dl vizet felforralunk és a hideg víz alá tartott megpuhult zselatin lapokat a forró vízbe tesszük, alaposan elkeverjük. Amennyiben kanállal dolgozunk, akkor 1.5 dl vizet forrósítunk fel, 0.5 dl hideg vízben pedig elkeverjük a port, ezután öntjük a forró vízhez.
  • Amikor a zselatin már langyos, akkor ráöntjük a tortára.
  • Mentalevelekkel díszíthetjük.

Ananászos citromkockák – paleo, AIP

ananászkocka

A citromos kevert tészta hozzávalói és elkészítése (paleo):

Hozzávalók:

  • 6 db egész tojás
  • 3 púpos evőkanál kókuszliszt
  • 1 kisebb citrom leve
  • Steviás xukor0-ból 2 dkg (lapos evőkanállal), avagy a TED szerint valamilyen természetes édesítő – szirup, illetve méz
  • 1 evőkanál fehér olvasztott langyos zsír
  • 1 dl Cocomas – kókusztejszín
  • 2 dkg szódabikarbóna, tehetsz a tésztába késhegynyit is, de akkor nem fog a süti annyira felemelkedni (újabban egy lapos evőkanállal szoktam a szódabikarbónát használni – engem ebben a sütiben, miután citromos, nem zavart a kesernyés íz!)

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat alaposan keverd össze
  • Önts a tésztát egy mély, zsírpapírral kibélelt sütőedénybe
  • Melegítsd elő a sütőt, majd visszavéve közepes lángra süsd meg a tésztát

Vásárold a biobolt-e-tar.hu-n

Alaptészta elkészítése az Autoimmun Protokoll szerint (AIP):

2017. október 16-án AIP szerinti megoldást írtam ehhez a 2012-es recepthez!

  • 3 ek. kókuszliszt
  • 2 ek. földimandula liszt
  • Amennyiben nincs földimandula liszted, akkor 5 ek. kókuszliszt
  • 2 ek. kókuszzsír
  • Pici só, 1 tk. méz, vanília por, 1 ek. citromlé
  • A hozzávalókat keverd össze, majd egy fóliával bélelt – levehető keretes – téglalap vagy kör alakú tortaformába lapogasd bele az alaptésztát és tedd legalább 1 órára hűtőbe.

Zselés ananászkrém hozzávalói és elkészítése:

  • 25 dkg ananászt pépesíts – robotgéppel
  • 1 dl vízben főzz fel 1 kávéskanál agar-agart/zselét a zacskón lévő utasítás szerint használj – paleoban xukorral!
  • A langyos agar-agart/vagy a zselatint keverd az ananászhoz, majd kend rá vastagon a tésztalapra

A citromos tészta jól harmonizál az édes ananásszal!