Vaníliás kifli – tojás nélkül

Ebben a sütiben a kötőanyag a lenmagpehely, ezért nem kell beletenni tojást! 

Hozzávalók:

  • 2,5 dl-es bögre lenmagpehely
  • 1 dl langyos víz
  • 20 dkg őrölt mandula vagy dió
  • 10 dkg natúr mélyhűtött gesztenyemassza
  • Paleolit édesítő – stevia, vaníliás porxukor

Elkészítés:

  • A lenmagpelyhet borítsd egy tálba, és önts rá 1 dl langyos vizet
  • Legalább 1 órán át hagyd duzzadni
  • A lenmagpehelybe keverd bele az őrölt magot és a gesztenyemasszát
  • Tegyél a tésztába édesítőt
  • A tésztát jól gyúrd össze
  • A kapott gombócot tedd két zsírpapír közé vagy fóliák közé és nyújtsd ki kb. 3-4 mm vastagságúra
  • A tésztából csipkedd le a kifliknek valót, és sodorj kisebb méretű formákat
  • Előmelegített sütőben süsd a sütit kb. 25-30 percig
  • Nyugodtan nézz rá, nehogy odaégjen!
  • A vaníliás-xukrot kávédarálóban őröld porcukorrá
  • Amikor a kiflik kihűltek, szórd meg őket porxukorral!

Vaníliás-xukrot úgy lehet készíteni, hogy a nyírfacukros zacskóban vaníliarudat tartasz, s így a xukor átveszi a vanília ízét!

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Vaníliás kifli – tojás nélkül”

  1. Jól néz ki ez a kifli, elhatároztam hogy kipróbálom a receptet. Sajnos elakadtam, nekem nem állt össze tésztává a massza, széteső , moszsolódos lett az egész. Nem tudom, hogy mit rontottam el.

    1. Kedves Zsuzsa, Ennél a kiflinél a lenmag fogja össze a tésztát. Ha úgy látod, hogy nem elég nyálkás a lenmag a víz hozzáöntésekor, akkor még egy kis vizet önts hozzá. Arra ügyelj, hogy túlságosan folyós se legyen. Ennek a kiflinek sikerülnie kell 😀 – nem ördöngösség, csak meg kell szerezni a rutint. BB Márta

    1. Kedves Nándi, Hihetetlen „lejárt lemez” a megjegyzése. Mindenkinek jogában áll azt gondolni, amit akar. Nem óhajtok magyarázatot adni. Üdv. Márta

      1. Nem is kell magyarázatot adni. Egyenek annyi xukrot amennyit akarnak, de ne akarják bemagyarázni, hogy ez paleo és egészséges. Persze üzleti fogásnak zseniális, sok embert meg lehet vele etetni

        1. Kedves Nándi, A „paleonak” csúfolt életmód kiiktat az ételek sorából gyulladáskeltőnek mondott összetevőket, tehát bizonyítottan működik. Az eritrit 0 kalóriás cukoralkohol, így olyanoknak, akik „cukorfüggők”, azoknak valóban egy pótlék. A stevia a jázminpakóca cserje leveléből kinyert édesítőszer, ugyancsak az édes ízhez ragaszkodóknak alternatíva. Az „ősemberezés” immár a hazai paleózás 9 éve alatt „lejárt lemez”, én sem örülök ennek a párhuzamnak. Ezt a nevet én kevés vagyok megváltoztatni, ha tehetném, megtenném. Az étkezés alapvetően a szervezet szintű gyulladások leküzdésében segít, és igen, a magam részéről nem szakítottam a megszokott XXI. századi ételek paleosításával, miután így az emberek az egészségesebb táplálkozásra jobban rábírhatók. A magam részéről már régen az édesítő szer nélküli paleo ketogént követem, és ennek a blogom tartalmi fejlődése során hangot is adok. Mindennek ellenére nem ítélem el azokat, akik nálamnál jobban ragaszkodnak az általuk megszokott ételekhez – pl. vaníliás kifli – paleos változatához. Nekem sikerült az elsorvadt pajzsmirigyem ellenére és a járulékos betegségeimhez viszonyítva egészen jó gyógyulási eredményeket felmutatnom. Erről több posztban is írok az olvasóimnak. 100%, hogy az étkezésem megváltoztatásával nagyon komolyan hozzájárultam az élhető minőségű életem kialakulásához. Az orvostudomány mai állása szerint a lezajlott Hashimotoval már 10 éve, amikor a sorvadás lezajlott – halottnak kellene lennem. Ezzel szemben a kapott gyógyszerek mellett az életmódváltásom jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a cukorbetegségem három havi Hba1c mérőszáma 5.8, a CRP szintem (szervezet szintű gyulladásszint) az évek során az egyharmadára csökkent. A koleszterin szintem rendben van. A triglicerid szintem tökéletes. Végül azért vettem a fáradtságot részletes magyarázatra, mert ezt az összefoglalót ezentúl minden egyes hitetlenkedőnek prezentálni tudom. Üdvözlettel, Márta

Hozzászólás a(z) BB bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.