Szendi blogos érdekességek – Irányzatok

615.  ticsike
2011. 06. 24. 16:06

Elmiránál olvasom:
http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.com/2011/06/gyumolcsok-fozese-sutese.html
„Épp a napokban olvastam egy külföldi paleo oldalon egy felsorolást, ami így kezdődött: Don’t kid yourself, these things are NOT paleo. (Ne áltasd magad, ezek a dolgok nem paleók) És következett egy lista: olajbogyó, paprika, paradicsom, padlizsán, cékla, sütőtök, gesztenye, só, kávé, kakaó, bacon, stb… Szigorúan nézve ezek valóban nem paleó élelmiszerek, én mégis mindegyiket használom. Mindenki maga dönti el, hogy milyen mértékben akarja követni és betartani ezt az étrendet.”
Ezek közül a paprikát, paradicsomot és padlizsánt nem ettük, a többivel mi lehet a gond?

615. ticsike
Szerintem semmi. Csak annyi, hogy mondjuk az őskorban nem léteztek. Vannak, akik ezt a paleót szó szerint értelmezik, vagyis CSAK azt együk, amit az ősember is ehetett. Ez már csak azért is irreális, mert megváltozott a környezet, de amúgy sincs egységes „őskor”, ez térben és időben rendkívül változatos fogalom. A másik irányzat pedig – pl Cordain is meg szerintem mi is – azt mondjuk, hogy alapanyagaiban hasonlónak kell lennie az őskorihoz, ez pedig inkább szól arról, hogy mit zárjunk ki.
A lényeg az, hogy mielőtt kimondjuk, ez „paleo” vagy „nem paleo”, definiálni kéne, ki mit ért „paleo” alatt.
A mostani NőkLapjás cikkben is azzal keni el a dietetikus, hogy az ősember nem csak táplálkozásában, hanem életmódjában is különbözött a mai embertől, ezért nem biztos, hogy nekünk jó a paleolit étrend. Hja, mert ha mi nem mozgunk annyit, akkor biztos kell a gabona, hüvelyes… Igazából ezzel önmagának mond ellent, hiszen annál kevésbé kellene gyorsan felszívódó CH-kat ennünk, minél kevesebbet mozgunk.

Olvasva Ticsike bejegyzését az merült fel bennem, hogy végül mit és kit kövessünk? Szerintem a Gábor-féle tudományos bizonyítékok mentén elfogadott ételek listáját kellene követni!

A Gábor által taglalt elvek alapján a paradicsom, padlizsán (mindkettő a paradicsomfélék családjába tartozik) és paprika nem került le az oldalamról.

Az olajbogyóról, a cékláról, a sütőtökről, a gesztenyéről és különösen a sóról, kávéról, kakaóról elmarasztalásokat még soha nem olvastam…, sőt!!! Aztán itt van a főzött gyümölcs (lekvár) kérdése, melyet anno én vetettem fel Elmirának, és ennek hatására végzett kísérletet.

A magam részéről feltettem egy „Nagyrészt paleo” posztot a PaleoVitalra, éppen azért, hogy felhívjam a figyelmet a paradicsom, a paprika, a lekvár kérdésére. A lekvárról személy szerint én változatlanul a következő véleményt osztom: „Hatvan fok fölött elbomlanak az enzimek, amik egyébként segítik feldolgozni a szervezetünknek a gyümölcsöket. Ezért vagy sem, de a gyümölcscukor kiszabadul az egyéb kötöttségeitől és semmi sem ment meg a káros hatásaitól. Ez a cukor nélkül főzött szilvalekvárra is érvényes! Valamikor én úgy tanultam, hogy a gyümölcsöket csak nyersen szabad fogyasztani, egyébként ártalmasak.” Willson

Azt vallom, hogy semmit nem szabad ortodox módon követni! -, de akinek az ortodox paleo a megfelelő, az kövesse azt. Lehet engedményeket tenni, csak tisztában kell lenni, hogy az engedmények megtétele milyen következménnyel jár? Éppen ebből az elvből kiindulva választottam szét a zabos és nem zabos recepteket, mert ugyebár időközben a zab használata sok paleos étrendjében elhatalmasodott, és sok embert rossz irányba vitt. Remélem, hogy a „Nagyrészt paleo” kategóriával sok embert arra késztetek, hogy a paradicsom, paprika, lekvár kérdésének utánanézzen.

A blogomon van még mit csiszolni, mert a költözés óta még mindig nem tettem teljes rendet, de a fenti elvek betartására törekszem.

Kíváncsian várom a cékla, sütőtök, gesztenye rehabilitálását vagy netán elvetését?!

A bacont értem, mert a bacon már a gyártási eljárás során hozzáadott cukrot is tartalmaz, de olyan elenyésző mennyiségben, hogy szerintem feledhető! -, persze nem kell tonnaszámra enni:-D

618. BB boldogbuldog
A gyümölcsökkel Elmira végzett egy kísérletet, és ebből az derült ki, a főtt gyümölcs nem emeli meg jobban a vércukorszintet, mint a nyers. (Más a helyzet nyilván a lekvárral, mert az tömény, sűrített cukor persze). De ez alapján kérdem: még mi már baj lehet a hőkezelt gyümölcsökkel? Tényleg nem kötekedésből, csak jó lenne tisztán látni.
Továbbá: jó lenne, ha más is, akinek van vércukorszint mérője (Lívia?), végezne hasonló feljegyzéseket: nyers és sült, főtt gyümi, ugyanolyan mennyiség, valamint gyümölcsvelő (nyers) és főzött, de cukormentes lekvár ugyanolyan mennyiség. Melyik hogyan hat a vércukor szintre.
Az enzimek engem annyira nem zavarnak, hiszen akkor a zöldségeket is csak nyersen szabadna enni, ahogy a nyers vegánok teszik, mégsem mondjuk, hogy a főtt zöldséggel gond lenne, sőt… Gyümölcsöt főleg nyersen eszem, de ha egy gyümölcslevesre szottyan kedvem, simán megfőzöm, vagy a piskótába belesütöm a meggyet. De ettől még lehet, hogy káros, ezért szeretnék tisztán látni.

618. BB boldogbuldog
Ja, a baconnel szerintem a cukor a legkisebb probléma. Inkább a nátrium-nitrit, amivel tartósítják. Ez sajnos az összes – nem házilag készült – húsipari termékre, felvágottra igaz.

Még mi már baj= mi más baj (helyesen)

Lehet át kellene állni a fénytáplálkozásra?,.:))))))))).., ma-holnap semmi sem marad amit ehetnénk?!… már szinte nevetséges, van egyáltalán olyan étek amitől semmi bajunk sem lesz?…vagy minden még kísérlet tárgyát képezi? …örülnék egy listának, ami eddigre már tuti biztos! Köszönöm!

Szia MW!
Lehet engedményeket tenni, csak tisztában kell lenni, hogy az engedmények megtétele milyen következménnyel jár? – ezt most olvasd kiemelve és aláhúzva!

Fogalmam sincs, hogy a zöldségekben és a gyümölcsökben lévő enzimek egyformán vagy másként viselkednek-e? Engem a hosszú januári lekvár-vitából a Willson-féle állítás ragadott meg, ettől függetlenül én is készítek főzött gyümölcsöket, csak a cukorbetegekre gondolva óvatosságból nem propagálom 100% paleonak.

Nagyon zavaró, hogy felvetődnek olyan állítások ételekkel kapcsolatban, melyekkel kapcsolatban még soha nem merült fel probléma?! Ezen a ponton értek egyet Gigivel, aki a fénytáplálkozást javasolja:-D

Számomra különösen fontos lenne az ételek jó és rossz hatásaival – biztos szinten – tisztában lenni. Van némi felelősségem abban, hogy a blogomon milyen elveket terjesztek?! -, még akkor is, ha alapvetően egy „hittérítő szamaritánus” és „Teréz anyu” vagyok:-D Na persze, most már „keményen” belépek a könyvsorozattal az „üzleti világba”:-D 😀 😀 (ez a három 😀 azt jelenti, hogy „kacagnom kell”)

601. karosimiklos
„Szendi Gábor TT oldalán néztem a glikémiás index és telítettség táblázatot.”

Ez a táblázat hol van? Belinkelnétek, nem sikerült megtalálnom.
Köszönöm.

615. ticsike
„Elmiránál olvasom:
Don’t kid yourself, these things are NOT paleo. (Ne áltasd magad, ezek a dolgok nem paleók) És következett egy lista: olajbogyó, paprika, paradicsom, padlizsán, cékla, sütőtök, gesztenye, só, kávé, kakaó, bacon, stb…”

Ha tudtok olyan teljes (ha ez lehetséges) listát, ahol a paleoban használható anyagok vannak felsorolva, azt megköszönöm. A paleo szabályok érthetők, de mikor az ételek elkészítésére kerül a sor, gyakran merül fel a kérdés, hogy ezt vagy azt szabad-e használni.

Sütőtök és gesztenye: én a zabbal azonos módon kezelem őket, tehát számomra nem tartoznak a „korlátlanul fogyasztható” kategóriába. A magas, gyorsabban felszívódó ch tartalom miatt. Ugyanígy vagyok mondjuk a banánnal meg a többi édes gyümivel is. De ez már az én egyéni elhajlásom a paleón belül a lowcarb, high fat irányba. Nem biztos, hogy mindenki számára ez megfelelő, számomra egyelőre ‘kiválóan bevált’, hogy BB-t idézzem 🙂

Csak úgy egyébként a legutolsó hírlevél egyik hivatkozott cikke:
www.tenyek-tevhitek.hu/a-kave-a-so-es-a-tenyek.htm

Ajánlom figyelmetekbe:
www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-nyersanyagok.htm

A céklának viszonylag magas a glikémiás indexe!
www.tenyek-tevhitek.hu/glikemias-index.htm

A gesztenyére sehol nem találtam semmilyen utalást.

Kakaó, azaz csoki témában találhattok több cikket is. A kakaó ellen nincs igazán érv, a csokifogyasztás ellenérvei – a sok cukor, az ólom, a mandula- és mogyoróallergia … sok jó szó nem található róla, …, ezért is használunk minél nagyobb kakaó-tartalmú csokit a paleoban.

www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-nyersanyagok.htm

A tökfélék ajánlott élelmiszerek. A sütőtök sehol nem szerepel, de nyilván, hogy édesebb fajta tök, tehát biztosan a glikémiás indexe relatíve magasabb.

Olajbogyóra való utalást -, hát mondjuk az olajoknál találtam, miszerint az O3 és 06 arány jónak mondható.

Jelentem: Utánanéztem, … tehát amit találtam ezek a tények, a többi felvetés talán tévhitek?!

Ja, még … a paprika nincs tiltó listán (bizonyos betegségekben – pl. pajzsmirigy kerüld!), a paradicsom használata vitatott, …, azaz már beszéltünk róla, érett szabadföldi megengedett.

Kész, vége:-D

607. Alexandra
633. BB boldogbuldog

Úgy emlékszem, hogy fontos a paradicsom nagysága is, minél nagyobb, annál kevesebb benne a saponin.

Nekem paradicsom nélkül nem élet az élet 🙂

607. Alexandra
Bocs, most nézem, hogy a méretet is írtad !

www.vedonoblog.hu/bejegyzesek/taplalas/uj-ajanlas-a-gluten-bevezeteserol

628. szakesz
Ezzel én is így vagyok, sütőtök, gesztenye nálam sem megy korlátlanul, paleon belül én is inkább low carb – high fat irányba hajlok, de ez egyéni.

Céklára vonatkozóan máshol azt találtam, hogy csak a főtt céklának magas a GI-je, a nyersé olyan 30 körül van, ami alacsony. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy a 75-ös GI csak a sütő, vagy a főzőtökre is vonatkozik-e. Bár remélem ezalatt a sütőtököt értik csak… Paradicsomot, paprikát, padlizsánt én nem tartom veszélyesnek, fogyasztom is őket rendszeresen. Ha már padlizsán, akkor jó lenne tudni, hogy a 20-as GI a főtt növényre vonatkozik-e (bár nem tudom ki lenne képes nyersen enni padlizsánt), ill. hogy főzéssel/sütéssel, és pürésítéssel (padlizsánkrém) nő-e jelentősen a GI-je vagy sem.

625. Vinki
Itt a táblázat: www.tenyek-tevhitek.hu/glikemias-index.htm

A főtt répa GI-jével mi a helyzet? Mert 40 alatti és 80 feletti értékeket is találtam az általam olvasott anyagokban.

Amúgy sikerült már valakinek találnia teljes (úgy értem, teljes), gyakorlatilag valamennyi élelmiszerre, ill. azok különféle elkészítési módozatára egyaránt kitérő GI-táblázatot?

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.